Jan Berka (Roklen24)
Akcie ve světě  |  21.06.2024 10:51:22

Hypoteční trh si zvyká na nový svět. Hypotéky už nebudou začínat jedničkou, ani dvojkou

Hypoteční trh si zvyká na nový svět. Hypotéky už nebudou začínat jedničkou, ani dvojkou

10:51 21. června 2024
Michal Skořepa, zdroj: Michal Skořepa

Domácí hypoteční trh si zvyká na nový svět. Už si „nepochutnáme“ na hypotečních sazbách začínajících jedničkou, ani dvojkou, a v nejbližších letech dost možná ani trojkou. Česká národní banka bude pokračovat ve snižování úroků, bude však mnohem opatrnější. Sazby by tak na konci letošního roku mohly být vyšší než čtyři procenta, řekl v rozhovoru pro Roklen24 ekonom České spořitelny Michal Skořepa. Co čeká českou ekonomiku letos a v dalších letech? A jak si povede kurz koruny?

Česká ekonomika se letos vrací na nohy. Obnovu by měla doručit nejen domácí, ale i zahraniční poptávka. Letos bychom se měli jako jedna z posledních zemí dostat zpět na svou předcovidovou úroveň růstu. Máme však před sebou několik výzev, od amerických prezidentských voleb až po dopady nedávných voleb do Evropského parlamentu. A koruna? Od té letos čekáme stagnaci a poté mírné posilování s tím, jak se domácí inflace přiblíží evropské a jak se vrátíme na dráhu konvergence přes mzdy či právě kurz, uzavřel Skořepa.

Michal Skořepa působí jako ekonom České spořitelny a člen vedení České společnosti ekonomické. Rád přiznává slabost pro popularizaci ekonomie, hudbu, filmy Karla Zemana, cestování, čaj naan a spoustu dalších věcí. Přehled projektů, které realizoval v oblasti finanční gramotnosti (včetně kalkulaček „neutrálního nájemného“ a „komerčního nájemného„) najdete na portálu finegra.cz. Výběr z nedávných vystoupení v médiích je umístěn na www.facebook.com/Michal.Skorepa.Ekonom.

V letech 2018-2021 byl členem Výboru pro rozpočtové prognózy při Národní rozpočtové radě. V období 2010-2012 byl prezidentem České společnosti ekonomické. Přednášel na půdě IMF, OECD a dalších zahraničních institucí.

Je autorem VŠ učebnice behaviorální ekonomie a spoluautorem ZŠ učebnice finanční gramotnosti a dvou knih ekonomických pohádek pro malé děti. Realizoval cca 50 seminářů finanční a ekonomické gramotnosti pro učitele po celé ČR.

V blogových textech se zaměřuje především na českou ekonomiku, fiskální politiku, měnovou politiku, bankovní regulaci apod. Dříve řadu let pracoval v České národní bance na pozicích poradce bankovní rady, ředitele odboru měnové politiky a strategie a vrchního ekonoma v odboru finanční stability.

Zdroj: Roklen24, Global Investment Summit 2024

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovědnost.

Portál Roklen24.cz je exkluzivní server o ekonomice, financích a investicích, který poskytuje aktuální ekonomické zpravodajství, real-time data, grafy, analýzy, názory, videa a rozhovory.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku


Zprávy a články k hypotékám









Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688