Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Makroekonomika  |  21.06.2024 09:45:51

Ranní okénko - Dnes PMI ze světa

Závěr týdne je ve znamení indexu nákupních manažerů (PMI), kdy postupně dorazí výsledky z Německa, eurozóny a ze Spojených států amerických. U našeho západního souseda se očekává zvýšení indexu ve zpracovatelském průmyslu z 45,4 bodů na 46,4 bodů. V případě služeb je predikováno sice mírnější zlepšení (z 54,2 bodů na 54,4 bodů), ale úroveň 50 bodů, oddělující expanzi a kontrakci, bude bezpečně překonána. V eurozóně se očekávají velice podobné výsledky, kdy ve zpracovatelském průmyslu by mělo dojít k nárůstu z 47,3 bodů na 47,9 bodů a v oblasti služeb z 53,2 bodů na 53,4 bodů. Poněkud odlišný příběh se odehrává v USA, kde se index PMI v průmyslu i ve službách po dobu celého letošního roku drží nad klíčovou hranicí 50 bodů. Mělo by tomu tak být i v červnu, nicméně analytici odhadují v obou sektorech horší výsledky než v květnu.

Spojené státy americké dále nabídnou statistiky o prodeji existujících domů, kterých se podle trhu v květnu prodalo 4,1 milionu. To by oproti dubnu znamenalo pokles o 1,1 %. Ve stejný čas bude zveřejněn výsledek tzv. Leading indexu, který by měl naznačit další vývoj amerického hospodářství. Medián trhu pro květen činí -0,3 %, nicméně tento ukazatel dlouhé měsíce naznačoval, že americká ekonomika spadne do recese, ale od tohoto stavu bylo tamní hospodářství dosud na míle vzdáleno.

Pohled zpět:

Včera ráno bylo publikováno, že výrobní ceny v Německu dál meziročně padají. Ve srovnání letošního a loňského května byly nižší o 2,2 %, zatímco trh předpokládal jejich snížení o rovná 2 %. Hlavním důvodem dalšího poklesu jsou klesající ceny energií, pokud bychom abstrahovali o tuto veličinu, ceny výrobců by se meziročně nezměnily. V meziměsíčním srovnání ceny ve výrobě stagnují a stabilizace na straně nabídky tak pokračuje. V odpoledních hodinách jsme se dozvěděli, jak se vyvíjí spotřebitelská důvěra v eurozóně. V červnu sice došlo k mírnému zlepšení oproti květnu, ale i nadále přetrvává pesimismus.

Ze Spojených států amerických dorazila dílčí data z nemovitostního trhu. Výstavba nově zahájených domů v květnu dosáhla výše 1277 tisíc, což je o téměř 100 tis. méně, než byla predikce trhu. Zároveň v meziměsíčním srovnání jejich počet poklesl o 5,5 %. Rovněž počet vydaných stavebních povolení byl nižší (1386 tis.), než byl odhad trhu (1450 tis.). V případě obou těchto statistik se jedná o nejnižší hodnotu od roku 2020. Odkládané zahájení cyklu snižování sazeb v USA tak má negativní dopad na stavebníky i na potenciální zájemce o bydlení, které odrazují vyšší náklady na financování v oblasti bydlení.

Americký index S&P 500 včera odepsal 0,25 %, zatímco evropským akciím se dařilo významně lépe. Většina hlavních evropských indexů vzrostla o více než 1 % včetně německého DAX. Pražská burza ale zaostávala a připsala si pouze 0,2 %. Koruna zůstává okolo hranice 24,90 EUR/CZK, kam oslabila v předchozích dnech v souvislosti s komentáři některých členů bankovní rady ČNB ohledně zasedání v příštím týdnu.

Autor: Martin Kron, analytik
Editor: Vít Mikušek, analytik

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku



Přečtěte si také:

17.06.2024Ranní okénko - Přehled týdne: ceny výrobců v ČR a PMI ve světě Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688