Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Měny-forex  |  21.06.2024 07:45:02

Nálada nákupních manažerů v eurozóně se postupně zlepšuje (Ranní zpráva z finančního trhu)

Závěr týdne přinese předběžné PMI z eurozóny a Spojených států za červen. V Evropě podle nás zůstal sentiment pozitivní zejména ve službách, zatímco ve zpracovatelském průmyslu PMI nadále setrvává výrazně pod 50 body. Domácí kalendář je prázdný a vzhledem k probíhající mediální karanténě nelze až do příštího čtvrtka očekávat ani žádná vyjádření tuzemských centrálních bankéřů.

Průmyslový PMI v Evropě zůstává pod 50

Sentiment nákupních manažerů se v eurozóně v červnu podle našeho odhadu mírně zlepšil. Meziměsíční nárůst PMI by měl být patrný jak v případě služeb, tak zpracovatelského průmyslu, a kompozitní PMI by se tak ve výsledku měl zvýšit z květnových 52,2 b. na 52,5 b. v červnu. Přetrvávat by však měla dichotomie mezi službami a průmyslem. Zatímco ve službách se PMI drží nad 50 body (které jsou u PMI předělem mezi růstem a poklesem), sentiment ve zpracovatelském průmyslu zůstal podle nás i v červnu znatelně pod touto hranicí. Za zmínku stojí také to, že nárůst cen vstupů ve službách, který odráží mimo jiné mzdovou dynamiku, sice podle PMI zpomaluje, nadále se však nachází nad předpandemickým průměrem. Zmírněním mzdových nákladových tlaků přitom v poslední době ECB podmiňuje další uvolňování své měnové politiky.

Koruna začíná vyhlížet zasedání ČNB

Zámořské trhy včera otevřely po středečním svátku. Datový kalendář však příliš bohatý nebyl. Počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti zhruba odpovídal očekávání, když dosáhl 238 tis, tedy obdobné hodnoty jako o týden dříve. Určité zklamání přinesl počet nově zahájených staveb, který se v květnu meziměsíčně propadl o 5,5 %, zatímco trhy čekaly růst o 0,7 % m/m. Dynamika výstavby nových domů tak byla nejnižší za poslední čtyři roky, na čemž se pravděpodobně podepisuje zejména restriktivní úroveň úrokových sazeb. Za odhady zaostal rovněž červnový index filadelfského Fedu. Zelené bankovky přesto s podporou lehkého nárůstu dolarových tržních úrokových sazeb proti euru posílily o 0,4 % na 1,071 USD/EUR.

Česká koruna setrvala poblíž 24,90 CZK/EUR. Tam se za snížené likvidity na devizovém trhu vyhoupla již v předchozích dnech. Přispěla k tomu pravděpodobně vyjádření radních z ČNB, kteří připustili, že ve hře je pro zasedání v příštím týdnu stále i možnost snížení úrokových sazeb o 50 bb, zatímco finanční trhy včetně nás se většinově přiklání spíše ke zpomalení tempa na 25 bb. Důvodem ale mohlo být i to, že výrazné květnové posílení koruny nemělo oporu v rozšíření diferenciálu tržních úrokových sazeb, a domácí měna tak korigovala své předchozí nadměrné posílení. Další domácí impulz bude pro korunu spojen právě až se zasedáním ČNB příští čtvrtek. Včera totiž členům bankovní rady začala tzv. mediální karanténa, během které neposkytují rozhovory. A ani tuzemský datový kalendář nenabídne do té doby žádné zásadní makroekonomické statistiky.

Autor: Jaromír Gec

Investiční bankovnictví Komerční banky

Investiční bankovnictví Komerční banky poskytuje investiční služby podle Zákona o podnikání na kapitálovém trhu v rozsahu daném licencí České národní banky. Klientům nabízí zejména služby v oblasti investování volných zdrojů, financování a zajištění tržních rizik.

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB: http://trading.koba.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688