OCP (Oční centrum Praha)
Zdraví  |  20.06.2024 21:05:55

Jak chránit oči před letními nástrahami? Tipy pro pohodovou dovolenou

S nadcházejícím létem se mnozí těší na dovolenou, ať už jde o relaxaci u moře, nebo aktivní odpočinek na horách. Obě varianty však mohou představovat rizika pro naše oči. Sluneční záření, zranění či infekce mohou ovlivnit náš zrak. Jak oči chránit a co dělat v případě problémů, radí MUDr. Radan Zugar, primář Očního centra Praha.

Ačkoli si každý přeje klidnou dovolenou, mohou nastat nečekané potíže, jako je pálení očí. „I zdánlivě neškodné pálení očí může znepříjemnit letní odpočinek,“ varuje primář Zugar. Proto doporučuje přibalit do kufru oční kapky.

Ochrana očí před sluncem

Sluneční záření a UV paprsky mohou být pro naše oči škodlivé, zejména ve vysokých nadmořských výškách a u moře, kde se UV záření odráží od vodní hladiny. „Přílišná expozice slunečnímu záření má vliv především na spojivku, která může zarudnout, svědit a pálit. Dlouhodobá nedostatečná ochrana před UV zářením může ale způsobit vážnější problémy se sítnicí, a dokonce podpořit rychlejší vývoj šedého zákalu, vysvětluje primář Zugar.

Při výběru slunečních brýlí bychom neměli brát ohled pouze na jejich estetický vzhled, ale také na jejich ochrannou funkci.

„Sluneční brýle totiž neslouží pouze jako módní doplněk, ale hlavně jako ochranná pomůcka před škodlivým UV zářením. Proto je vhodné volit větší velikost brýlí, které lépe kryjí oko a oční okolí i ze stran. Při výběru slunečních brýlí není důležitá jejich cena, ale je nutné se ujistit, zda mají kvalitní UV filtr (400 nm) – je tak zaručena dostatečná ochrana před UV zářením. Pokud jsou sluneční brýle polarizované, neznamená to, že jsou kvalitnější. Je také potřeba ověřit kvalitu jejich UV filtru, doporučuje k výběru brýlí optometristka Očního centra Praha Anna Penkerová.

Co si vzít na dovolenou?

Slaná mořská voda nebo chlorovaná voda v bazénech mohou oči podráždit. Po koupání je vhodné oči opláchnout čistou vodou, aby se odstranily zbytky soli nebo řas. Při plavání a potápění používejte plavecké či potápěčské brýle.

Na podrážděné oči: Do cestovní lékárničky je vhodné zabalit oční kapky, jako je například ophtalmoseptonex nebo kapičky obsahující světlík lékařský. V případě podráždění se tyto kapičky aplikují 3–4x denně a oko se nechá zklidnit. Pokud kapky nepomohou nebo se bolest očí zhorší, je určitě namístě navštívit očního lékaře.

Na suché oči: Klimatizace může způsobovat osychání povrchu oka. Doporučuje se balit umělé slzy, které zvlhčují povrch oka a posilují přirozený slzný film. Suché oči není dobré dlouhodobě podceňovat, neboť mohou vést k syndromu suchého oka, varuje pan primář Zugar.

Pro alergiky: Alergici by měli mít s sebou oční kapky s antihistaminiky, protože dovolená na čerstvém vzduchu může znamenat kontakt s alergeny, jako je pyl či prach.

Koupání a kontaktní čočky

Používání kontaktních čoček při koupání se obecně nedoporučuje. Voda, ať už z bazénu, moře, nebo sprchy, může obsahovat mikroorganismy, které se mohou dostat do kontaktu s čočkami a způsobit oční infekce, jako je například zánět rohovky.

Pokud je nutné nosit kontaktní čočky během koupání, je vhodné použít jednodenní čočky, které lze po plavání vyjmout a vyhodit. Alternativou by mohla také být laserová operace očí, která může zlepšit zrakovou ostrost a tím odstranit potřebu nosit brýle nebo kontaktní čočky.

Jak postupovat při poranění oka

V létě jsou častá drobná poranění oka. Při letních aktivitách nebo kutilských pracích je důležité chránit oči ochrannými brýlemi. Pokud dojde k poranění oka, je důležité cizí předmět z oka vyjmout čistým kapesníkem a oko ošetřit dezinfekčními kapkami. „Pokud je cizí předmět zaseknutý nebo dojde k poranění ostrým předmětem, vždy vyhledejte pomoc očního lékaře, radí MUDr. Zugar.

Tipy pro bezpečnou jízdu

Léto je také období, které mnozí z nás spojují s výlety autem. Ať už se chystáte na delší či kratší cesty, je důležité si uvědomit, jak zásadní roli hraje zrak při řízení, a to i v letních měsících, kdy jsou dlouhé dny, a tedy i lepší světelné podmínky. V létě jsou totiž oči řidičů vystaveny zase jiným nástrahám.

Sluneční záření: Intenzivní letní slunce může způsobit oslnění, které zhoršuje viditelnost a zvyšuje riziko nehody. Proto je důležité používat kvalitní sluneční brýle s UV filtrem, které nejen chrání oči před škodlivým zářením, ale také zlepšují viditelnost a snižují oslnění.

Odrazy a oslnění: Slunce odrážející se od povrchu silnice, kapoty auta nebo vody může také způsobit dočasné oslnění. Speciální polarizační brýle mohou pomoci snížit tento efekt a zlepšit komfort při řízení. V noci jsou zase oči vystaveny oslnění od protijedoucích světlometů. V tomto případě pak mohou pomoci k bezpečnější jízdě v noci brýle se žlutým filtrem, které minimalizují oslnění a zvyšují viditelnost.

Únava očí: Dlouhé cesty a soustředění na silnici mohou vést k únavě očí. Pravidelné přestávky, během kterých oči odpočívají, jsou nezbytné pro udržení ostrého a pozorného vidění. Umělé slzy mohou pomoci zvlhčit oči a zmírnit únavu.

Dobrá viditelnost a schopnost správně rozpoznávat okolní prostředí jsou klíčové pro bezpečnou jízdu. Proto je nezbytné, aby řidiči chodili na pravidelné kontroly zraku a používali dioptrické brýle nebo kontaktní čočky, pokud je potřebují, uzavírá pan primář Zugar.

Oční centrum Praha

OCP je soukromá oční klinika s dlouholetými zkušenostmi, která poskytuje zdravotní péči v oboru očního lékařství již od roku 2000. Po celou dobu existence je naší nosnou myšlenkou "Návrat do jasného světa na dosah ruky” a za uplynulých 20 let jsme do jasného světa vrátili téměř 100.000 pacientů, kteří byli na naší klinice úspěšně operováni. Poskytování kvalitní péče a lidský přístup ke každému pacientovi v Očním centru Praha vždy byl, je a bude i do budoucna na prvním místě.

Více informací na: www.ocp.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

19.06.2024Chráníte svůj majetek i během letní dovolené? OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
26.03.202010 tipů, jak spolehlivě chránit své kryptoměny cryptokingdom.tech (Crypto Kingdom)
03.09.20193 tipy, jak si přivydělat na mateřské dovolené VIDEO Orange Academy (Orange Academy)
23.07.20193 ověřené tipy, jak si přivydělat na rodičovské dovolené Orange Academy (Orange Academy)





?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688