Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Zákony a právo  |  20.06.2024 17:02:11

Změny v zákoníku práce přinesou zaměstnavatelům větší finanční i administrativní zátěž. Zájem o brigádníky může klesat

S letní sezonou přichází tradiční vrchol zájmu o brigády a dočasnou výpomoc. Zaměstnavatelé se však musí vyrovnat se změnami v zákoníku práce, které mohou výrazně ovlivnit letošní poptávku po brigádnících. Na snížení zájmu zaměstnavatelů o pracovníky na dohodu o provedení práce a pracovní činnosti upozorňuje i Hospodářská komora.

Cílem změn v zákoníku práce bylo mimo jiné zlepšení pracovních podmínek pro tzv. dohodáře. „Od začátku tohoto roku mají brigádníci nárok na dovolenou. Na příplatky za práci o víkendech a svátcích, a také na rozvržení pracovní doby předem mají nárok dokonce už od října loňského roku. Zaměstnavatelé budou nadto od 1. července povinni hlásit všechny dohody o provedení práce České správě sociálního zabezpečení,“ uvádí ke změnám Jan Koval, partner HAVEL & PARTNERS, odborník na pracovní právo.

Co je nakonec odloženo, je zavedení nového dvojího limitu pro odvody právě z dohod o provedení práce, které bylo původně navrženo v rámci tzv. konsolidačního balíčku. Pravidla pro odvody z DPP zůstanou tedy minimálně do příštího roku stejná. „V celkovém kontextu ale mohou změny vést k tomu, že zaměstnavatelé budou pečlivěji zvažovat, zda brigádníky přijmou, nebo se pokusí rozdělit práci mezi stálé zaměstnance,“ myslí si Koval.

Někteří zaměstnavatelé hlásí snížený zájem o brigádníky

Zaměstnavatelé však mají ze změn spíše obavy. Novela zákoníku práce zvýší podle nich administrativní a finanční zátěž. Musí totiž všechny dohody o provedení práce nejen hlásit, ale také zajistit, aby brigádníci měli nárok na dovolenou a příplatky. To může ve svém důsledku vést k omezení počtu nabízených brigád.

Pro malé a střední podniky může být dodržování nových pravidel náročné. Zvýšené administrativní náklady mohou vést k tomu, že se firmy budou snažit práci přerozdělit mezi stálé zaměstnance, nebo se budou více obracet na agentury práce,“ vysvětluje Jan Holčík, jednatel společnosti Tany, která se v Nýrsku specializuje na výrobu tavených sýrů.

Podobně situaci vidí i Tomáš Trávníček, ředitel pro strategii Verdi fondu farem. „S novými požadavky narůstá administrativa, kdy musíme do 20. dne v měsících dohodáře hlásit. A s rostoucí administrativní zátěží, která přichází ze všech institucí, je to odrazující. Situace v zemědělství je složitá a tato změna nepřispívá k jejímu zjednodušení, “ říká Trávníček.

Jeho slova potvrzují i výsledky šetření Hospodářské komory mezi zaměstnavateli. Ti podle něj v reakci na legislativní změny u dohod o provedení práce a pracovní činnosti snížili počty uzavřených dohod. „Firmy na úpravy zareagovaly víceméně tak, že zaměstnaly méně pracovníků na IČO a na jiné typy smluv, než původně plánovaly,“ uvedl viceprezident Hospodářské komory Tomáš Prouza. Zároveň upozornil, že dosavadní reakce firem byla oproti původním očekáváním mírnější jen z toho důvodu, že o dalších, pro firmy nákladných a administrativně náročných úpravách se stále jedná. Příkladem je zmíněný dvojí limit pro odvody u DPP. Původně měl platit od letošního července, nově se uvažuje o začátku roku 2025.

Brigádníky potřebujeme, lidí je stále málo

Někteří zaměstnavatelé však i přes zvýšené náklady a administrativu neplánují počet brigádníků snižovat. V některých sektorech totiž zůstává poměrně velkým problémem volná pracovní místa obsadit. A to i v regionech, kde je nezaměstnanost vyšší než v dalších částech republiky[1].

S tímto problémem se potýkají i v západočeském Nýrsku, kde se nezaměstnanost pohybuje kolem 4,8 %. „Lidi je poměrně obtížné nalákat. Konkurence nejen od místních firem, ale i z blízkého Německa je velká. Fluktuace zaměstnanců je tak poměrně vysoká, ale když už u nás někdo vydrží, pracuje zde řadu let. Letos plánujeme navýšit počet brigádníků, abychom pokryli zvýšený zájem o naši produkci,“ popisuje situaci Holčík.

Podrobněji se nedostatkem zaměstnanců zabývá i aktuální průzkum[2] společnosti Alma Career, který ukázal, že tři čtvrtiny firem nad 10 zaměstnanců stále hledají pracovníky. Většina z nich dokonce potřebuje stejně nebo víc lidí než před rokem. Z údajů[3] Úřadu práce ČR vyplývá, že výrazný nedostatek pracovníků je zejména v IT sektoru, zdravotnictví a v technických oborech. V letních měsících se také standardně zvyšuje poptávka po sezónních pracovnících v zemědělství a stavebnictví.

V Poběžovicích na Domažlicku, které se také nacházejí nedaleko hranice s Bavorskem, situaci navíc ztěžuje i to, že nezaměstnanost v okolí dosahuje 3,2 % a je tak pod celostátním průměrem. „Získat lidi pro práci v zemědělství je stále těžší. I přes naši snahu ulehčit práci moderní technikou se setkáváme s poměrně nízkým zájmem. Letní sezóna bývá náročnější, a to jak s ohledem na poptávku po sezónních pracovnících, tak pro letošek s ohledem na zvýšenou administrativní zátěž, kterou novela přináší. Nedostatek pracovní síly je v zemědělství v letních měsících pravidelný. Kvalifikovaní pracovníci bývají nasmlouváni dlouho dopředu. Jako každý rok počítáme s tím, že přijmeme víc než desítku brigádníků, abychom sklizeň zvládli. Věříme, že s aktuální situací na trhu práce, by to mohlo být snazší než v předchozích letech,“ říká Trávníček z Verdi fondu farem, do jehož portfolia spadá i farma Druhá Poběžovická.

Narozdíl od zaměstnavatelů brigádníci změny vítají. Kromě nároku na dovolenou a příplatky za práci o víkendech a svátcích získají i lepší sociální zabezpečení. Upravená legislativa tak zlepšuje jejich pracovní podmínky a ochranu. I díky tomu by se mohl zájem o nejrůznější brigády a sezónní práce zvýšit, z čehož by profitovali jak pracovníci, tak i firmy.


HAVEL & PARTNERS s kancelářemi v Praze, Brně, Bratislavě, Plzni, Olomouci a Ostravě je s týmem 350 právníků, daňových poradců a patentových zástupců, cca 200 advokátů a celkem 500 spolupracovníků největší nezávislou právnickou firmou ve střední Evropě. Mezi její klienty patří zejména velké mezinárodní společnosti, nejvýznamnější české a slovenské firmy, včetně strategických státních podniků a orgánů veřejné správy, ale i střední podniky, individuální podnikatelé a investoři. V současnosti má kancelář více než 3000 klientů.

Společnost TANY z Nýrska se specializuje na výrobu oblíbených tavených sýrů. Řadí se mezi jejich nejvýznamnější výrobce v České republice. Nejznámější značka DELICATO tvoří základ hlavní produktové řady. Kromě vlastních výrobků je TANY také výrobcem tavených sýrů pod privátními značkami obchodních řetězců. Společnost patří do portfolia ADAX Fondu firemního nástupnictví.

Zemědělská společnost Druhá Poběžovická hospodaří na 2 370 ha zemědělské půdy v bramborářsko-obilnářské oblasti v okrese Domažlice v Plzeňském kraji. V oblasti rostlinné výroby se zaměřuje na pěstování pšenice, řepky, ječmene a kukuřice na siláž. V menší míře pak pěstuje jarní obiloviny, hořčici a hrách. Součástí areálu farmy je také čerpací stanice nebo posklizňová linka. Hlavním pilířem živočišné výroby je moderní chov prasat a chov masného skotu bez tržní produkce mléka. Farma, která je součástí Verdi fondu farem, disponuje moderní zemědělskou technikou a soustavně investuje do rozvoje a welfare zvířat.



[1] Podle údajů Ministerstva práce a sociálních věcí i Českého statistického úřadu dosahuje nezaměstnanost nejvyšších hodnot v Ústeckém a Moravskoslezském kraji. Ke konci dubna 2024 činil podíl nezaměstnaných 3,7 % a Úřad práce evidoval 280 078 uchazečů o zaměstnání. Zatímco na severu Čech a Moravy dosahovala nezaměstnanost 5,4 %, v Praze a Středočeském kraji se pohybovala kolem 2,5 %.

[2] https://magazin.almacareer.com/cz/zkracene-uvazky-nabiraji-na-popularite-nabizi-je-36-firem
-ktere-hledaji-lidi

[3] https://www.uradprace.cz/documents/37855/4767745/TZ_nezame%CC%8Cstnanost_duben_+2024
_final.pdf/61535b75-df8b-804b-a5de-af6c20170bab

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688