Michaela Pacas (Kurzy.cz)
Práce  |  21.06.2024 06:00:00

DPP od 1.7.2024: Co se mění a co bude muset zaměstnavatel nově hlásit?

DPP a limity pro sociální a zdravotní pojištění

Od roku 2024 mělo proběhnout výrazné omezení přivýdělku na dohodu o provedení práce (DPP), protože do 10 tisíc korun měsíčně se neodvádí sociální ani zdravotní pojištění. Těchto dohod mohlo být uzavřeno neomezené množství u více zaměstnavatelů aniž by se srážely odvody na sociální či zdravotní pojišťovnu. To se ale mělo změnit. Od července měla být od odvodů osvobozená DPP u jednoho zaměstnavatele jen do 25 % průměrné mzdy (tedy 10.500 ) a nebo 40 % průměrné mzdy v součtu u více zaměstnavatelů (17.500 ). Toto nakonec neplatí, do konce roku 2024 ještě dohody omezené nebudou a vše zůstává podle stávajících podmínek. Limity budou fungovat  jinak než bylo avizováno a upravené změny by se měly poprvé projevit od ledna roku 2025.

Jedna změna od července 2024 ale přece jen nastane.

 

DPP a změna hlášení od 1. 7. 2024 

A jaká změna tedy od července roku 2024 nastane? Nově bude pro všechny DPP spuštěn registr, do kterého budou zaměstnavatelé hlásit všechny zaměstnance, kteří pro ně pracují na dohodu o provedení práce. Do registru se budou hlásit všichni zaměstnanci a to i ti, kteří v daný měsíc nepřesáhnou limit (pro rok 2024 je to 10.000 ) či jejich příjem byl za daný měsíc nulový, ale má aktivní DPP. Pro toto hlášení vzniká nový výkaz, který se jmenuje Výkaz DPP. Na tomto formuláři bude zároveň nahlášení, skončení i přehled příjmů za uplynulý měsíc. Pokud zaměstnanci přesáhnou limit 10.000 , tak se již nebude používat formulář Oznámení o nástupu do zaměstnání a Oznámení o skončení zaměstnání, jak tomu bylo doposud, ale vše bude nahrazovat nový formulář, takže papírové zatížení by mělo být minimální.

Zaměstnanci se musí na tomto formuláři nahlásit vždy do 20. následujícího měsíce. Za měsíc červenec to tedy bude do 20.8.2024.

Výkaz DPP by měl obsahovat jméno a příjmení zaměstnance pracujícího na DPP, dále rodné číslo (pokud RČ nebylo přiděleno, tak datum a místo narození), pak zdravotní pojišťovnu zaměstnance, a jak jsme zmiňovali výše, i nástup a skončení zaměstnance do zaměstnání a výše příjmů zaměstnanců za konkrétní měsíc.

 

DPP od 1. 1. 2025 a změna limitů pro odvody pojištění

V lednu roku 2025 se k Výkazu DPP a hlášení do registru přidá ještě omezení výdělku na DPP, které již bylo několikrát avizováno. Nakonec by to mělo fungovat tak, že jedna DPP bude brána jako hlavní a z té při splnění limitu (25 % průměrné mzdy - mělo by to být pro rok 2025 11.000 ) nebude probíhat odvod zdravotního a sociálního pojištění.

Každá další dohoda bude brána jako zaměstnání malého rozsahu. To znamená, že každá další DPP, kterou zaměstnanec uzavře a bude mít souběh s hlavní dohodou bude brána jako vedlejší a nad částku 4.500 (limit pro rok 2025 by měl být v této výši) se bude odvádět sociální a zdravotní pojištění

Jak konkrétně bude fungovat určování DPP, která bude hlavní a jaké budou limity pro rok 2025 bude upřesněno v dalších článcích. Tuto skutečnost pro vás nepřestáváme sledovat a změny budeme včas avizovat.

Další informace o DPP.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku









Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688