Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  20.06.2024 06:06:20

Dividenda ČEZ aneb vyšší návrh minoritního akcionáře představenstvo smetlo ze stolu

Investoři na přelomu týdne s nadějí očekávali, zda i letos stát bude od ČEZ požadovat dividendu nad návrh představenstva. Tentokrát se tak nestalo. Návrh vyšší dividendy ze strany akcionářů však přeci jen „ležel na stole“. Tedy přesněji řečeno ze strany minoritního akcionáře Petra Kalivody. Ten se přitom o podobný krok pokusil již loni. Stejně jako tehdy však u představenstva narazil. Firma v jeho návrhu opět nalezla určité rozpory či formální nesrovnalosti. Z daných důvodů představenstvo návrh vyhodnotilo, že není v souladu s právními předpisy a na příp. přijetí usnesení by se hledělo, jako kdyby nebylo přijato. Zkrátka návrh představenstvo k hlasování vůbec nezařadí. V souvislosti s tím však vlastně vyplynulo na povrh, proč se zřejmě po dohodě s vedením firmy stát ani letos o vyšší dividendu nepokusil. Na druhou stranu, díky loňskému zastropování příjmů výrobců z prodeje elektřiny a windfall tax, stát loni ČEZ stejně již pumpnul více než dostatečně. Přehledně loňské finanční toky stát vs. minority, včetně příp. 100 % dividendy, graficky zpracovala Gafrik Research (viz. níže).

Zjednodušeně řečeno, zmiňovaný protinávrh minoritního akcionáře hovořil o letošní dividendě 61,50 . Tedy o 9,50 vyšší, než navrhuje vedení ČEZ. Pro zajímavost možno zmínit, že loni Petr Kalivoda přišel s návrhem dividendy dokonce 160 . Tedy ještě o 15 vyšší, než nakonec prosadil stát. Již loni představenstvo na základě analýz zmiňovalo rizika vysoké dividendy a vlastně požadavek státu vyhodnotilo jako hraniční. Letos ke zmiňovanému protinávrhu, i přes jeho nehlasovatelnost, mj. zmínilo negativní ovlivnění likvidity společnosti. Tedy, že by to výplata cca 5 mld.  navíc způsobila.

Jako další důvod nevyplácet dividendu nad navrhovaný rámec, představenstvo zmiňuje možné negativní ovlivnění důvěry věřitelů a kreditní rating. Agentury S&P i Moody´s mají dle ČEZ výplatu dividendy mimo rámec deklarované dividendové politiky vyhodnocovat jako negativní pro rating. Výplata 61,50 by znamenala výplatu cca 95 % loňského očištěného zisku oproti dividendové politice firmy 60-80 %.

K návrhu ČEZ ve shrnutí uvedl: „Celkově lze konstatovat, že výplata dividendy dle protinávrhu Petra Kalivody by za aktuálních tržních a regulatorních předpokladů mohla narušit důvěru věřitelů, zvýšit náklady financování, a tím snížit tržní hodnotu pro akcionáře. Navíc by mohla negativně ovlivnit schopnost Skupiny ČEZ realizovat včas investice vedoucí k naplnění strategického programu VIZE 2030 - Čistá Energie Zítřka a klimatických závazků Skupiny ČEZ.“

Petr Kalivoda podal protinávrh ještě k bodu 5. plánované pondělní valné hromady ČEZ. Ten se týká každoročního schvalování objemu finančních prostředků pro poskytování darů. Obdobně jako také již loni požadoval vlastně snížení objemu (dokonce i zpětně) a opět u představenstva neuspěl. Loni sice představenstvo s návrhem „jen“ nesouhlasilo, ale návrh na valnou hromadu pustilo, letos však podobně jako návrh vyšší dividendy rovnou odmítlo pro jeho neurčitost či rozporuplnost. Zmínit možno, že sám ČEZ navrhuje pro rok 2025 vyčlenit na dary 220 mil. .

Letos je zkrátka dividenda 52 téměř již hotovou záležitostí. Nelze totiž předpokládat, že by ji majoritní akcionář (stát prostřednictvím MF) v pondělí 24. června na valné hromadě zamítl. Akcie ČEZ ve středu na pražské burze zakončily na 940 . Dividendový výnos tak lze aktuálně stanovit na 5,5 %. Pro zajímavost možno zmínit, že loni se akcie ČEZ naposledy s právem na dividendu obchodovaly za 1 015 . Tedy při dividendě 145 indikovaly dividendový výnos více než dvojnásobný, resp. 14,3 %. Letos se akcie ČEZ budou s nárokem obchodovat na pražské burze naposledy dva dny po valné hromadě, tedy 26. června. Výplata by pak měla odstartovat tradičně 1. srpna.

Kurzy.cz připravují z pondělní valné hromady přinést on-line zpravodajství. 

Graf: ČEZ - graf kurzu akcie cz

 

Jiří Zendulka
V oblasti financí se pohybuje od dob kupónové privatizace, takže již 30 let. Pracoval na různých pozicích u obchodníků s cennými papíry, aby u nich následně zakotvil především jako analytik. Dlouhodobě své názory prezentuje ve sdělovacích prostředcích. Vyznavač tradičních hodnot kapitalismu, resp. naopak kritik většiny nestandardních zásahů do ekonomik ze strany vlád a centrálních bank.
21.06. 18:00  Dobre pridat kontext.... (Mono)
21.06. 17:04  minoritní akcionář? (NERUDovic tele)
21.06. 13:31  minoritní akcionář? (Pal)
21.06. 09:02  Ach ta čeština (NERUDovic tele)
20.06. 20:55  Vft (NERUDovic tele)

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688