Research (Conseq)
Investice  |  19.06.2024 09:41:56

Americký akciový index S&P 500 pravděpodobně klesne minimálně o 30 %

Hlavní americký akciový index S&P 500 se od poloviny května pohybuje na nových historických maximech kolem 5300 bodů, aktuální hodnota indexu přitom činí 5278 bodů. Tato úroveň amerického akciového indexu přitom odpovídá valuačnímu ukazateli P/E na úrovni 25x. Jinak řečeno, investoři nyní musí za americké akcie v průměru platit 25 ročních čistých zisků. Ukazatel P/E a také další klíčové valuační indikátory amerického akciového trhu přitom nyní indikují velmi výrazné nadhodnocení amerických akcií.

Přestože nejsou akciové valuace prakticky vůbec korelovány s akciovou výkonností v krátkém časovém horizontu příštích šesti až dvanácti měsíců, tato korelace je v delším časovém horizontu, například deseti let, na základě ekonometrických analýz velmi silná. Jinak řečeno, čím vyšší jsou aktuální startující valuace, tím nižší je očekávaná akciová výkonnost na horizontu následujících deseti let. Tato závislost přitom samozřejmě také platí obráceně. Čím nižší jsou aktuální startující valuace, tím vyšší je očekávaná akciová výkonnost na horizontu následujících deseti let.

S ohledem na velmi silně nadhodnocené valuace amerických akcií by se proto všichni investoři měli také rozhodně ptát na to, jaký je momentální potenciál zhodnocení amerického akciového trhu na investičním horizontu následujících deseti let do roku 2034. K tomuto analytickému cvičení nám poslouží reverzní model diskontovaného cash flow (reverse-engineered DCF), a to v jeho nejjednodušší formě, tedy dividendového diskontního modelu (dividend discount model – DDM) na bázi Gordonova vzorce (Gordon growth model – GGM). Matematický vzorec tohoto modelu je následující:

 

 

Kde

P – Současná tržní cena analyzovaného aktiva, v našem případě amerického akciového indexu S&P 500 se současnou úrovní 5278 bodů

EPSČistý zisk na akcii (earnings per share) v rámci indexu za posledních 12 měsíců, momentálně 228 dolarů

g – Očekávané tempo růstu čistých zisků v da průměr od roku 1871 činí 4,4 procenta 

ROERentabilita vlastního kapitálu (return on equity) v rámci indexu za posledních 12 měsíců, momentálně 17,9 procenta

10YR – Bezriziková úroková sazba v podobě výnosu do doby splatnosti amerického vládního dluhopisu s desetiletou splatností, momentálně 4,5 procenta

ERP – Riziková prémie akciového trhu (equity risk premium); obvykle se používá hodnota v rozmezí 4 až 6 procent, v mém modelu jsem použil konzervativně 5 procent


Aktuální úroveň amerického akciového indexu S&P 500, resp. jeho současné valuace neboli ocenění, momentálně implikují očekávané tempo růstu čistých zisků amerických společností v dlouhém časovém horizontu (g) na vysoce nadprůměrné úrovni 6,6 procenta, zatímco průměr od roku 1871 činí pouze 4,4 procenta. Momentálně tedy valuace amerických akcií v průměru zaceňují, že v dlouhém časovém horizontu, prakticky až donekonečna ve striktní dikci mého modelu, porostou jejich čisté zisky o polovinu rychleji než v celé dosavadní historii amerického akciového trhu. A to je podle mého názoru skutečně příliš optimistická propozice, která zároveň také indikuje velice výraznou současnou nadhodnocenost amerických akcií.

Pokud bychom pak v mém modelu počítali s tím, že budoucí průměrné roční tempo růstu čistých zisků amerických společností bude přibližně odpovídat historickým zvyklostem, tedy na úrovni 4,4 procenta, pak nám model vypočítá fundamentálně rovnovážnou úroveň indexu S&P 500 na úrovni přibližně 3500 bodů. Pokud se tedy americké akciové valuace v následujících letech skutečně normalizují neboli se navrátí k průměrným historickým rovnovážným úrovním, index S&P 500 by mohl poklesnout o více než 30 procent!

Navíc bychom si měli také uvědomit, že například současná úroveň rentability vlastního kapitálu (ROE) v rámci indexu S&P 500 na úrovni 17,9 procenta je z historického srovnání také velice silně nadprůměrná hodnota, v posledních letech velice silně tažená největšími technologickými společnostmi. Pokud by například v následujícím období došlo k jejímu poklesu na, řekněme, 15 procent, cílová úroveň indexu S&P 500 by poklesla ještě více, a to konkrétně na 3300 bodů s potenciálem poklesu od aktuálního okamžiku až o 40 procent.

 

Michal Stupavský


Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Investice:

St 18:01  NATGAS klesá na třítýdenní minimum X-Trade Brokers (XTB)
St 17:34  Podmínky nadprůměrné návratnosti Patria (Patria Finance)
St 17:06  Whirlpool posílil o 12 % kvůli fámám o převzetí X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688