FS (Finanční správa)
Daně a účetnictví  |  17.06.2024 02:00:00

Finanční a celní správa zabránily daňovému úniku a zabavily elektroniku za 40 milionů korun

Finanční úřad pro hlavní město Prahu společně s Celním úřadem pro hlavní město Prahu a Celním úřadem Praha Ruzyně provedly ve dnech 21. a 22. května 2024 kontrolní akce s krycím názvem Čeněk a Macek. Cílem kontrolní činnosti bylo odhalit nezdaněné dovozy zboží na území členských států EU. Celkem došlo k zabavení elektronického zboží v hodnotě přes 5 mil. , které bude v červenci nabídnuto občanům za výhodné ceny v rámci aplikace elektronických dražeb finanční správy APED. V obdobné kontrolní akci s krycím názvem Rajče z počátku letošního roku úřady zabavily spotřební elektroniku a finanční prostředky v celkové výši 34 mil. .

„Opakovaně se potvrzuje význam spolupráce finanční a celní správy při potírání daňových úniků. Typicky se jedná o dovozy zboží z třetích zemí do států Evropské unie, ze kterých není odváděna DPH. V červenci půjde první část zabavené elektroniky, zejména mobilní telefony, notebooky a chytré hodinky značky Apple, do online aukcí, často i za třetinové vyvolávací ceny. Peníze z daňového úniku se tím vrátí do státního rozpočtu,“ uvádí ředitel Sekce výkonu daní Generálního finančního ředitelství Jiří Žežulka.



Opakovaně se potvrzuje význam spolupráce finanční a celní správy při potírání daňových úniků. Typicky se jedná o dovozy zboží z třetích zemí do států Evropské unie, ze kterých není odváděna DPH.

Jiří Žežulka
ředitel Sekce výkonu daní

„Na úspěšném dokončení těchto rozsáhlých daňových podvodů se podílí velice úzká a dlouhodobá spolupráce odborníků celní a finanční správy. Rovněž na sebe navazující působnost obou složek a vzájemné sdílení informací umožňuje efektivně odhalit nezdaněné dovozy zboží a zabránit velkým daňovým únikům,“ dodává ředitel Sekce výkonu služby plk. Jaroslav Ille z Generálního ředitelství cel.

Kontrolní akce Čeněk a Macek navazují na historicky úspěšnou akci s názvem Rajče, při které Finanční úřad pro hlavní město Prahu společně s Celním úřadem pro hlavní město Prahu zabavily počátkem tohoto roku spotřební elektroniku v hodnotě téměř 26 mil. a finanční prostředky ve výši cca 8 mil. . Celková výše úniku DPH v rámci kontrolních akcí Rajče, Čeněk a Macek tak dosahuje dohromady několika desítek milionů korun.

Zabavená spotřební elektronika půjde do online dražby
Pokud nedojde k uhrazení nedoplatků ze strany dlužníků, bude zabavené zboží prodáno v rámci elektronických dražeb APED provozovaných finanční správou. První vlna dražeb zabavené elektroniky z kontrolní akce Rajče proběhne od 9. července 2024. Občanům v rámci ní budou nabídnuty zejména mobilní telefony, notebooky, chytré hodinky, herní konzole, sluchátka, ale třeba i drony. Například iPhone 15 PRO MAX 256 GB začíná vyvolávací cenou 11 167 , Apple MacBook Air 13,3“ 256 GB vyvolávací cenou 7 834 .

Aplikaci APED si od spuštění projektu v roce 2019 vyzkoušelo už 5 047 zájemců. Celkem za tu dobu proběhlo 2 410 elektronických dražeb, ve kterých se podařilo vydražit majetek celkem za 446 mil. . Dražit online může jednoduše každý, přístup do APED získá žadatel po online registraci, vyplnění žádosti a ověření identity. Identita žadatele se ověřuje pouze při registraci do aplikace, a to pomocí datové schránky, uznávaným elektronickým podpisem nebo prostřednictvím služby NIA ID či bankovní identity. Ověřit identitu žadatele je možné také osobně na finančním úřadu.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Daně a daňová přiznání - informace, termíny, formuláře



Více zpráv k tématu Daně






?

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688