Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )
Okénko investora  |  17.06.2024 11:33:13

Čokoláda jako luxusní zboží? Cena čokolády se může do konce roku zdvojnásobit

Pokud patříte mezi milovníky čokolády, měli byste zpozornět, protože cena hlavní složky této pochoutky v podobě kakaa prudce vzrostla a v polovině dubna překročila hranici 12 tis. Klimatické změny, nemoci nebo nedostatečné investice znamenají, že cenovka kakaových výrobků pravděpodobně dále poroste, přičemž možnou záchranou je Latinská Amerika.

 

Cena futures na kakao s júlovým dodaním dosiahla 19. apríla 2024 rekordnú hranicu a v priebehu dňa sa vyšplhala na viac ako 12 tisíc USD za metrickú tonu. Prvú psychologickú hranicu na úrovni 10 tisíc USD pritom kakao prekonalo ešte koncom marca. Po aprílových maximách sa však cena prepadla a na začiatku júna sa pohybovala na úrovni približne 9 300 USD za metrickú tonu. Od začiatku tohto roka tak zaznamenala prudký nárast a v priebehu šesť mesiacov si pripísala takmer 170 percent.

Pre porovnanie - posledné historické maximum, okrem toho aktuálneho, dosiahla cena pochúťky pred takmer 47 rokmi, kedy prekročila ocenenie viac ako 5 tisíc USD za tonu. *

Vývoj ceny futures na kakao za posledních 5 let (Zdroj: Tradingeconomics.com)*

 

Drahé kakao rovná se drahá čokoláda

Přímý dopad rostoucích cen kakaa pocítí nejen výrobci čokolády, ale v konečném důsledku i spotřebitelé. Vzhledem k tomu, že cena této komodity neustále roste, většina výrobců, jako jsou Lindt & Spruengli a Hershey, již oznámila úpravy cen svých výrobků, neboť přibližně 20 % nákladů společností souvisí s kakaem. Od března platíme v obchodech za čokoládové pochoutky zhruba o 10 procent více a ceny rostou již rok. Současný trend potvrzuje i průzkum amerického trhu, který koncem března provedla společnost Circana a který ukázal, že poptávka na americkém trhu klesla za 13 týdnů o 1,8 procenta, zatímco ceny pochutin vzrostly o více než 6 procent. Je však nezbytné poznamenat, že výrobci obvykle nakupují suroviny s dostatečným předstihem, což znamená, že současné rekordní ceny kakaa na burze se v cenách pro odběratele plně projeví až za několik měsíců. 

Pokud bude trh s cukrovinkami reagovat na růst cen kakaa tak jako doposud a poptávka zůstane relativně stabilní, bude to znamenat, že ceny čokolády by se mohly do konce roku zdvojnásobit. [1]  

 

 

Důvody jsou různé a složité

Hlavním důvodem prudkého nárůstu ceny je špatná úroda a nižší dodávky ze západní Afriky, zejména z Pobřeží slonoviny a Ghany, které jsou největšími producenty této komodity. Tyto země trápí extrémní výkyvy počasí, kdy se střídají extrémně suchá, deštivá a větrná období, což způsobuje, že kakaovníky jsou náchylné k nemocem. Podle technologa společnosti FutureBridge Sukanyi Naga způsobily choroby lusků a stromů v roce 2023 pokles výnosů o 10 %. Největším problémem je choroba černých lusků, která údajně vyžaduje kácení postižených stromů a výsadbu nových. To však současnou situaci nevyřeší, protože sklizeň z nové výsadby bude až za 3 až 5 let.

 

Problém odlesňování

Svou roli v nárůstu cen hraje také odlesňování a regulace. Podle Světového ekonomického fóra přišla Ghana o 94 % a Pobřeží slonoviny o 80 % svých lesů v důsledku odlesňování, přičemž třetina z toho připadá na kakaové plantáže a jejich rozšiřování. Vzhledem k uvedeným faktorům a současné snaze o udržitelnost uvedla Evropská unie v platnost nařízení proti odlesňování, které stanoví, že komodity musí být dováženy z oblastí bez odlesňování. Podle serveru thecocoapost.com má negativní dopady také pašování nebo nelegální těžba zlata v Ghaně. V neposlední řadě nesmíme zapomínat ani na finanční aspekt, jako jsou ceny stanovené vládami pro zemědělce, kterým současná situace nakonec neprospívá a místo toho přechází na pěstování jiných plodin, například kaučuku. Aby se finanční situace zemědělců zlepšila, rozhodla se například společnost Nestlé investovat v příštích pěti letech 132 milionů USD.

 

Alternativa pro Latinskou Ameriku

Alternativou k africkému kakau by mohla být rostoucí produkce z Brazílie a Ekvádoru. Podle údajů Mezinárodní organizace pro kakao (ICCO) o růstu produkce v této zemi by samotný Ekvádor mohl předstihnout i Ghanu. Poslední dva roky se ekvádorská produkce vyznačovala růstem, což však nelze říci o Ghaně. Díky investicím, lepšímu zemědělskému prostředí a vhodným podmínkám pro pěstování mohou obě tyto jihoamerické země nabídnout světovému trhu kakao z udržitelných a etických zdrojů, přičemž se zavázaly ke kontrole kvality, která je rovněž v souladu s výše uvedeným nařízením EU. Takto funguje i kolumbijský výrobce čokolády Moxe, který se při své výrobě zaměřuje na sociální odpovědnost, používá boby původních druhů s jejich ekologickým zpracováním a vyrábí výživnější čokolády než průmyslově zpracované výrobky svých konkurentů. 

 

Závěrem lze říci, že rostoucí cena kakaa mění tvář tohoto odvětví, což má vliv i na spotřebitele. Vzhledem k množství a složitosti souvisejících faktorů zdůrazňuje prudký nárůst cen složitost světového trhu s touto komoditou. Alternativy z Latinské Ameriky sice dávají naději na budoucí stabilitu, ale jejich dopad není bezprostřední, takže je možné, že v blízké budoucnosti budeme svědky nedostatku dodávek, ale také dražší suroviny, což by mohlo potenciálně způsobit, že se čokoláda na určitou dobu opět stane "luxusnějším" zbožím.

 

Olivia Lacenová, hlavní analytička společnosti Wonderinterest Trading Ltd.

 

* Minulá výkonnost není zárukou budoucích výsledků. 

[1] Výhledová prohlášení vycházejí z předpokladů a současných očekávání, která mohou být nepřesná, nebo ze současného ekonomického prostředí, které se může změnit. Taková prohlášení nejsou zárukou budoucích výsledků. Zahrnují rizika a další nejistoty, které je obtížné předvídat. Výsledky se mohou podstatně lišit od výsledků vyjádřených nebo naznačených v jakýchkoli výhledových prohlášeních.

 

Olívia Lacenová

Olívia Lacenová

Ve světě finančních trhů začínala na oddělení sales, kde se věnovala klientům obchodujícím prostřednictvím CFD certifikátů. Fascinoval ji zejména svět akcií a komodit, kterým se chtěla věnovat podrobněji. Rok a půl strávila psaním odborných článků na tuto tématiku v redakci Hospodářských novin. Momentálně se zabývá analytickou činností, kde se věnuje hlavně trhům s komoditami a vývoji drahých kovů, které ve fyzické podobě považuje za nejlepší formu zajištění majetku proti nejistotě.



Wonderinterest Trading Ltd

Váš úspěch je pro nás prioritou, a proto ke klientům přistupujeme individuálně. Společnost Wonderinterest Trading Ltd tvoří tým nejlepších odborníků a vyškolených profesionálů, kteří jsou připraveni poskytnout vám pomoc při vstupu do světa investic tím správným způsobem - cestou k úspěchu. Wonderinterest Trading Ltd je kyperská investiční společnost (CIF), která je regulována a dohlížena Kyperskou komisí pro cenné papíry (CySEC) s licencí číslo 307/16. Poskytuje klientům obchodní příležitosti v dynamickém prostředí globálních trhů.

Více informací na https://www.wonderinterest.com/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Et 11:33  Apple se stává první značkou s celosvětovou hodnotou 1 bilion dolarů Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )
17.06.2024  Čokoláda jako luxusní zboží? Cena čokolády se může do konce roku zdvojnásobit Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )
17.06.2024  FED jako významný hráč na finančním trhu Jiří Cimpel (Cimpel & Partneři)

Přečtěte si také:

27.09.2019Vyrobte si švestkový džem s kakaem a čokoládou Jana Brožková (Bydlet.cz)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688