Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  17.06.2024 10:49:35

Květen ve znamení plošného poklesu výrobních cen (Komentář)

Ceny průmyslových výrobců v ČR klesly v květnu meziměsíčně o 1,2 % po dubnovém růstu o 0,2 %. Jejich meziroční růst ve výsledku zpomalil z 1,4 % na 1,0 % a nacházel se hluboko pod tržním konsensem, který naopak očekával zrychlení na 2,0 % y/y. Na silném meziměsíčním poklesu se významně podílely ceny energií, ropy a koksu. Pomohly tomu výrazně nižší ceny surové ropy na světových trzích a silnější koruna. Energie (elektřina, plyn, pára a klimatizovaný vzduch) meziměsíčně zlevnily v průměru o 2,1 %. Mírnějším tempem ale ceny v květnu klesaly ve většině sledovaných odvětví.

K meziměsíčnímu poklesu cen došlo i v samotném zpracovatelském průmyslu. V květnu zde ceny klesly v průměru o 1,0 %, zatímco v dubnu o 0,4 % vzrostly. Z části šlo o vliv levnějších energií a ropy, když zlevnění vykázala energeticky náročná odvětví. K rychlému meziměsíčnímu poklesu tak došlo v chemickém průmyslu (-2,2 %), a v mírnějším rozsahu pak také ve výrobě kovových výrobků (-0,9 %), pryžových a plastových výrobků (-0,8 %), stejně tak i ve výrobě základních kovů (-0,4 %). Vedle toho pak ceny svižně klesaly v elektrotechnickém, strojírenském a automobilovém průmyslu. Ve výrobě motorových vozidel došlo k meziměsíčnímu snížení cen o 1,2 %, zatímco pět předchozích měsíců bylo v tomto odvětví ve znamení zdražování. Ceny v odvětví výroby počítačů, elektronických a optických přístrojů a zařízení klesly o 1,3 %. Jen nepatrně byly v květnu ceny snižovány v potravinářském průmyslu (stejně jako v dubnu pouze o 0,1 % m/m) a ve výrobě nápojů (-0,3 % m/m). K mírnému zvýšení cen v dubnu došlo pouze v oděvním, papírenském a tiskařském průmyslu.

Rychle ceny nadále klesaly v zemědělství. V květnu došlo k poklesu cen zemědělských výrobců o 1,5 % po jejich dubnovém snížení o 3,5 %. Podílely se na tom hlavně ceny v rostlinné výrobě, které za poslední dva měsíce klesly o 10 %. V souhrnu byly ceny zemědělských výrobců v květnu meziročně nižší o 10,1 %.

Ve stavebnictví pokračoval trend zlevňování stavebních materiálů a naopak mírného zdražování stavebních prací. Ceny stavebních materiálů byly v květnu meziměsíčně nižší o 0,2 %, zatímco ceny stavebních prací se naopak o 0,2 % zvýšily. Meziročně pak ceny stavebních materiálů klesaly o 1,3 % a ceny stavebních prací rostly o 2,1 %.

Pozitivní signálem je mírný meziměsíční pokles cen tržních služeb pro podniky, ovšem při stále rychlém meziročním růstu. Meziměsíčně tyto ceny v květnu klesly o 0,2 %, avšak po svižném růstu v předchozích měsících. Došlo tak jen k drobnému zmírnění meziročního růstu z 3,4 % na 3,2 %, který se udržel vysoko nad dvouprocentním cílem centrální banky.

Dnešní data žádným způsobem neukazují na riziko, že by inflace měla v dalších měsících zrychlit a opustit toleranční pásmo centrální banky. Je pravděpodobné, že ve vývoji většiny výše zmíněných cen se stále odráží slabá spotřebitelská poptávka, navzdory jejímu částečnému oživení. Jak celková, tak i jádrová inflace by do konce letošního roku měly podle nás zůstat v tolerančním pásmu ČNB. Celkovou inflaci pro letošní rok odhadujeme v průměru na 2,4 %, tu jádrovou pak na 2,6 %.

Autor: Martin Gürtler

Investiční bankovnictví Komerční banky

Investiční bankovnictví Komerční banky poskytuje investiční služby podle Zákona o podnikání na kapitálovém trhu v rozsahu daném licencí České národní banky. Klientům nabízí zejména služby v oblasti investování volných zdrojů, financování a zajištění tržních rizik.

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB: http://trading.koba.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

18.12.2023Ve výrobním sektoru nadále převažuje pokles cen (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
16.06.2023Ve výrobním sektoru pokračuje pokles cen (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
20.06.2012Výrobní ceny Německa v květnu klesly na 23- měsíční minimum X-Trade Brokers (X-Trade Brokers )



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688