Tomáš Novotný (UP forum)
Akcie ve světě  |  17.06.2024 10:08:53

UP World LNG Shipping Index: Dočasný pokles

UP World LNG Shipping Index po řadě mírných pohybů udělal konečně pohyb větší, bohužel směrem dolů. Tentokrát tomu nezabránily ani dvě největší společnosti v indexu Nakilat a Golar LNG, protože až na jednu výjimku zůstaly osamocené. UPI se ale zastavilo přesně na horní hranici loňského pásma, které opět zafungovalo jako support. Nezdá se, že by zastavení způsobila změna sentimentu mezi kupci a prodejci, spíš to byl samotný čas a konec týdne.

I když letní sezóna začala výrazně dřív než obvykle, na což UPI reagoval růstem, přetrvávající asijská poptávka k dalšímu růstu nestačí. K oslabování společností ze sektoru námořní dopravy LNG přitom není zjevný důvod a zapůsobila tak síla druhého čtvrtletí, jakési mrtvé sezóny. Nenechme se ale mýlit, jedná se o dočasný stav. Spotové sazby za pronájem tankerů začaly růst a pomalu roste i cena plynu. Letní sezóna je na dosah.

UP World LNG Shipping Index (UPI), jediný akciový index na světě zaměřený na společnosti námořní přepravy LNG, minulý týden klesl o 0,65 %. Americké akcie reprezentované indexem S&P 500 přidaly 1.90 %. Následující graf zobrazuje oba indexy.

 

Týdenní graf UP World LNG Shipping Indexu s indexem S&P 500 (Zdroj: UP-Indices.com)

V uplynulém týdnu rostly pouze tři společnosti a všechny přidaly tři procenta. Kromě zmíněných Nakilat (QSE: QGTS) a Golar LNG (NASDAQ: GLNG) to byla norská společnost Awilco LNG (OSE: ALNG), která také rostla nejvíce - přidala 3,5 %. GLNG rostl o 3,3 %. Nakilat přidal čistá 3 %, ale zároveň přesvědčivě prorazil k novým all-time highs. ALNG pomohlo uzavření dohody o prodeji a zpětném pronájmu na její tankery, GLNG popohnalo uzavření smlouvy na pronájem plovoucí zkapalňovací jednotky s nigerijskou NPCC.

Největší pokles zaznamenala Flex LNG (NYSE/OSE: FLNG), kde se k očekávání slabšího druhého čtvrtletí přidal i dividendový ex-day a FLNG tak míří k supportu na $25.

Další mocnou silou, která přispěla k oslabení UPI bylo japonské trio. Nejvíce ztratily "K" Line (TSE: 9107) a NYK Line (TSE: 9101) a to 5,9 % respektive 5,4 %. Mitsui O.S.K. Line (TSE: 9104) odepsala 4,7 %.

V poklesu, byť bržděném dotykem se supportem, pokračuje New Fortress Energy (NASDAQ: NFE). Jak ale ukazuje reakce na hladině z konce roku 2022, pokles by mohl být zastaven. I tak hodnota NFE klesla o 5,3 %.

Dvě další asijské akcie - korejská SM KLC (KRX: 005880) a malajsijská MISC Bhd (KLSE: 3816) klesly zhruba o tři procenta, konkrétně ztratily 3,1 % a 2,7 %.

Težařské trio také ztrácelo, byť ne tolik jako v předchozím týdnu. Dvě společnosti - Shell (NYSE: SHEL) a BP (NYSE: BP) se dokonce začátkem týdne pokoušely o růst. Pokus vyzněl do prázdna, ale alespoň zmírnil následný pokles. Ve výsledku tak SHEL ztratil 0,6 % a BP jedno procento. Chevron (NYSE: CVX) odepsal 2,2 %.

Cool Company (NYSE/OSE: CLCO) dokončilo návrat k $11, tedy hodnotě, na které v květnu začalo svůj třítýdenní pokus o růst. Návrat zpět zabral stejnou dobu tří týdnů.

S výjimkou společnosti Exmar (BSE: EXM), která odepsala 2,1 % se zbytek pohybů odehrál do ztráty jednoho procenta

O UP indexu: UP World LNG Shipping Index je skupina akciových indexů založená na pravidlech navržená tak, aby ukazovala a měřila výkonnost světových veřejně obchodovaných společností zapojených do námořní přepravy zkapalněného zemního plynu (LNG). Tento unikátní index zahrnuje 19 společností a partnerství ze zemí po celém světě, jako jsou USA, Katar, Japonsko, Norsko, Jižní Korea a Malajsie. Index pokrývá více než 65 % světové flotily přepravců LNG. UP Index je prémiová služba. Nabízíme jak freemium (základní graf indexu UP a index S&P 500), tak i zkušební přístup ke všem grafům. Administrátorem UP indexu je společnost UP forum s.r.o.  


Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

St 10:02  Nvidia se vzpamatovává z 540miliardového výplachu Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
St   9:45  VW nalije postupně do elektroautomobilky Rivian až 5 mld. USD Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
St   0:35  25. června: Tohle potřebujete vědět (nejen) o úterním obchodování na Wall Street Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)

Přečtěte si také:

Po 13:24UP World LNG Shipping Index: Letní sezóna se blíží Tomáš Novotný (UP forum)
10.06.2024UP World LNG Shipping Index: Volatilita roste Tomáš Novotný (UP forum)
06.03.2023UP index: Regionalita nehrála minulý týden roli Tomáš Novotný (UP forum)
23.02.2023UP index tlačily vzhůru asijské a norské společnosti Tomáš Novotný (UP forum)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688