Jiří Cimpel (Cimpel & Partneři)
Okénko investora  |  17.06.2024 09:27:33

FED jako významný hráč na finančním trhu

Ve světě financí, kde se naše pozornost často upírá k různým institucím a zkratkám, jedna z nich vyniká svým častým zmiňováním v analýzách i médiích všeho druhu. Mluvíme o FEDu, neboli americké centrální bance. Možná se občas ptáte, proč právě FED přitahuje takovou pozornost a zdá se být důležitější než, řekněme, třeba naše vlastní Česká národní banka (ČNB). Samozřejmě i ČNB hraje klíčovou roli v rámci naší ekonomiky, avšak pro ty, kteří investují do globálních akciových trhů a světových cenných papírů, se americký FED jeví jako mnohem zásadnější hráč. V tomto článku se proto zaměříme na FED, abychom objasnili jeho klíčovou roli pro dlouhodobé investory. Pochopíte, proč byste ho měli brát vážně při všech svých investičních rozhodnutích.

Co je to vlastně FED?

Americký Federální rezervní systém, často zkráceně označovaný jako FED, je středobodem finančního systému Spojených států amerických. Založen byl v roce 1913 jako odpověď na sérii finančních krizí, které ukázaly nedostatky amerického bankovního systému. FED se stal klíčovým hráčem v regulaci finanční stability a podpoře ekonomického růstu. Jeho založení signalizovalo významný posun v americké finanční politice směrem k centralizovanější kontrole.

Vznik FEDu

Klíčovým momentem, který předcházel založení FEDu, byla finanční panika v roce 1907. Tato krize odhalila závažné problémy v americkém finančním systému, včetně nedostatečné regulace a absence mechanismu pro poskytování likvidity bankám v krizových situacích. Záchranná akce organizovaná J.P. Morganem byla sice úspěšná, ale jasně ukázala potřebu stabilnějšího a více regulovaného finančního systému. Reakcí na tyto události bylo založení FEDu zákonem o Federálním rezervním systému v roce 1913, který byl zaměřen na prevenci budoucích finančních krizí a posílení důvěry veřejnosti v bankovní systém.

Kdo FED vlastní?

I když jsou regionální Federální rezervní banky vlastněny jejich členskými (komerčními) bankami, celková kontrola a správa FEDu je ve veřejných rukou. Rada guvernérů, jmenovaná prezidentem a potvrzená Senátem, zajistí, že rozhodnutí FEDu jsou v souladu s veřejným zájmem. Tento hybridní model vlastnictví a kontroly umožňuje FEDu sloužit jako nezávislý, ale zároveň veřejně odpovědný regulátor finančního systému.

Struktura a organizace FEDu

FED má jedinečnou strukturu, která kombinuje veřejné a soukromé prvky, to mu umožňuje efektivně plnit své poslání v rámci amerického i světového finančního systému.

Jeho složení je následující

  • Rada guvernérů: Centrální správní orgán, skládající se ze sedmi členů jmenovaných prezidentem a potvrzených Senátem, který má zásadní vliv na měnovou politiku.
  • Regionální Federální rezervní banky: Síť 12 bank po celých Spojených státech, které slouží jako spojnice mezi místními finančními institucemi a centrálním bankovním systémem.
  • Federální otevřený tržní výbor (FOMC): Klíčový orgán pro měnovou politiku, zahrnující členy Rady guvernérů a prezidenty některých regionálních Federálních rezervních bank. Je odpovědný za rozhodování o úrokových sazbách a provádění otevřených tržních operací.

Celá struktura spolupracuje v rámci rozhodovacího procesu.

Proces rozhodování o měnové politice ve FEDu je komplexní a zahrnuje pravidelná zasedání FOMC, na kterých členové diskutují o aktuálních ekonomických podmínkách a výhledech. Tato zasedání vedou k rozhodnutím o klíčových aspektech měnové politiky, včetně úrokových sazeb a dalších opatření pro stimulaci nebo ochlazení ekonomiky. Transparentnost a veřejná komunikace o těchto rozhodnutích jsou klíčové pro udržení důvěry veřejnosti a trhů v měnovou politiku FEDu.

Pokud holdujete anglickému jazyku a chcete se podívat, jak takové zápisy vypadají, můžete se podívat přímo na stránky FEDu The Fed – Meeting calendars and information (federalreserve.gov), kde jsou veškeré podklady ze zasedání k dispozici. Najdete zde i rozvrh, kdy se jednotlivá zasedání konají.

Hlavní funkce FEDu

FED plní řadu klíčových funkcí, které jsou zásadní pro udržení zdravého a stabilního ekonomického prostředí. Tři klíčové funkce FEDu:

  1. Regulace a dohled nad bankami. FED monitoruje a reguluje americké bankovní instituce s cílem zajistit jejich bezpečnost a zvýšit důvěru veřejnosti ve finanční systém.
  2. Měnová politika. Prostřednictvím nástrojů, jako jsou úrokové sazby a otevřené tržní operace, FED usiluje o dosažení svých cílů, jako je maximální zaměstnanost, stabilní cenová hladina a mírné dlouhodobé úrokové sazby.
  3. Udržení finanční stability. FED pracuje na prevenci a řešení systémových rizik, která by mohla vést k finančním krizím.

Jak FED ovlivňuje globální ekonomiku?

Na rozdíl od ČNB (nemyslím to nijak špatně, ale věřím, že je to snadno představitelný příměr) mají rozhodnutí FEDu významný dopad nejen na americkou ekonomiku, ale také na globální finanční trhy a ekonomiky po celém světě.

  • Úrokové sazby stanovené FEDem ovlivňují směnné kurzy, mezinárodní obchod, a tím i ekonomiky jiných zemí. Je dobré si uvědomit, že většina cizoměnových transakcí se děje právě na páru s americkým dolarem.
  • Kromě toho FED spolupracuje s centrálními bankami jiných zemí na koordinaci měnové politiky a finanční stabilizace, což je zásadní pro řešení globálních finančních krizí.

Americký Federální rezervní systém je klíčovým pilířem nejen americké, ale i světové ekonomiky. Jeho schopnost reagovat na finanční výzvy, regulovat bankovní sektor a formulovat měnovou politiku má zásadní význam pro udržení ekonomické stability a podporu růstu. S jeho jedinečnou strukturou, která vyvažuje veřejnou kontrolu s účastí soukromého sektoru, zůstává FED v centru pozornosti jako klíčový hráč v globálním finančním systému.

 

Jiří Cimpel, EFP

Jiří Cimpel je privátním investičním poradce a majitelem společnosti Cimpel & partneři. Ve financích působí již od roku 2002 a díky tomu se svými klienty mohl prožít růsty a krize za dvě poslední dekády. Tyto zkušenosti využívá denně při práci s novými klienty. Je držitelem prestižních evropských titulů EFA (Europien Financial Advisor) a EFP (Europien Financial Planner). Také je aktivním zvoleným členem výkonné rady AFPČR (Asociace finančních poradců ČR), která spojuje honorované finanční poradce v ČR. Posledních 5 let se věnuje, se svou rodinnou firmou Cimpel & partneři, privátnímu investičnímu poradenství a wealth managementu.

Cimpel & partneři

Cimpel & partneři je rodinná poradenská firma, specializující se na investiční poradenství a wealth management pro současné i budoucí rentiéry. Jsou průkopníky a propagátory honorovaného modelu investičního poradenství, který do ČR přináší z Velké Británie a USA. Díky honorovanému (bezproviznímu) modelu spolupráce a jejich orientaci na odměnu ze zisku investic, pracují nejčastěji pro zkušené investory - současné nebo bývalé majitele firem, podnikatele, lékaře, manažery a speciality z řad IT. Jejich specializací jsou burzovní investice prostřednictvím burzovně obchodovaných fondů (ETF), privátní investice do nemovitostí a jsou předními českými experty na oblast dědického plánování.

Pokud hledáte cestu, jak efektivně zhodnocovat své peníze, můžete si zdarma stáhnout jejich knihu Rentiérské minimum. Díky ní se naučíte spravovat své investice tak, jak to dělají největší světoví správci, jako je Nobelova nadace, se strategiemi, které nesou pravidelný a stabilní zhodnocení.

Více na https://cimpel.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Et 11:33  Apple se stává první značkou s celosvětovou hodnotou 1 bilion dolarů Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )
17.06.2024  Čokoláda jako luxusní zboží? Cena čokolády se může do konce roku zdvojnásobit Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )
17.06.2024  FED jako významný hráč na finančním trhu Jiří Cimpel (Cimpel & Partneři)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688