Libor Stoklásek (AlgoImperial)
Akcie ve světě  |  16.06.2024 17:30:25

Představitelé ECB se vyjádří k nejistotě na trzích uprostřed turbulencí na francouzských finančních trzích

V nadcházejícím týdnu budou investoři bedlivě sledovat údaje o maloobchodních tržbách ve Spojených státech, aby posoudili dopad vyšších úrokových sazeb na ekonomiku. Rovněž budou mít příležitost vyslechnout několik představitelů Federálního rezervního systému, kteří se vyjádří k aktuálním ekonomickým podmínkám a budoucím měnovým politikám. Současně zasedají Bank of England a centrální banky Švýcarska, Norska a Austrálie, což může přinést další významné informace a rozhodnutí, která ovlivní globální trhy. Zde je to, co potřebujete vědět, abyste mohli úspěšně začít nový týden.

Maloobchodní tržby v USA, členové Fedu

Investoři, kteří se snaží posoudit sílu americké ekonomiky a načasování snížení úrokových sazeb Federálního rezervního systému, které se nyní neočekává dříve než v září, budou pozorně sledovat úterní údaje o maloobchodních tržbách za květen. Ekonomové očekávají, že maloobchodní tržby vzrostly o 0,3 % po nečekané stagnaci v dubnu.

Spotřebitelské výdaje jsou klíčovou oblastí, na kterou se Wall Street zaměřuje, protože investoři se snaží odhadnout dopad vyšších úrokových sazeb na ekonomiku. Minulý týden Fed zopakoval, že před snížením výpůjčních nákladů potřebuje vidět více důkazů o ochlazování inflace.

Během týdne budou mít investoři také možnost vyslechnout několik významných představitelů Fedu, včetně prezidenta newyorského Fedu Johna Williamse, prezidenta minneapoliského Fedu Neela Kashkariho, šéfky sanfranciského Fedu Mary Dalyové a šéfa richmondského Fedu Thomase Barkina.

Data z Číny

Tento týden bude v Číně zveřejněna řada klíčových ekonomických údajů, protože investoři hledají známky toho, že oživení druhé největší ekonomiky světa nabírá na síle, zejména v kontextu problémového realitního sektoru. V pondělí budou zveřejněny údaje o cenách nemovitostí v Číně – první takový údaj po oznámení "historických" kroků Pekingu ke stabilizaci trhu s nemovitostmi minulý měsíc, i když dosud s omezeným účinkem. Kromě toho budou zveřejněny květnové údaje o průmyslové výrobě, míře nezaměstnanosti ve městech a maloobchodních tržbách. Po dubnovém zklamání se očekává, že tyto údaje by mohly naznačit výraznější zlepšení.

Nicméně, nedávné údaje nadále zdůrazňují potřebu dalších stimulů ze strany tvůrců politiky, přičemž ve čtvrtek se očekává rozhodnutí o hlavní úrokové sazbě z úvěrů. Ke zhoršujícím se obchodním vztahům přispívají i další problémy, zejména plán Evropy uvalit dodatečná cla na dovážené čínské elektromobily.

Zasedání Bank of England

Ve čtvrtek se uskuteční klíčové zasedání Bank of England (BoE), které pravděpodobně zhatí veškeré naděje vládnoucí Konzervativní strany na snížení sazeb před volbami 4. července. Trhy nyní očekávají, že uvolnění měnové politiky přijde spíše později než dříve, přičemž odhadují zhruba 40% šanci na srpnové snížení o čtvrt procentního bodu a 70% šanci na zářijový krok, přičemž inflace mezd a služeb zůstává stále vysoká.

Spojené království zveřejní ve středu údaje o květnové inflaci, den před zasedáním BoE. Očekává se, že index spotřebitelských cen poprvé po téměř třech letech klesne na 2% cíl banky. Nicméně základní inflace pravděpodobně zůstane nad 3 %, což přinutí BoE vyčkávat, zejména v kontextu probíhající volební kampaně.

Ve čtvrtek zasedají také centrální banky Švýcarska a Norska. Švýcarská národní banka (SNB) zahájila v březnu snižování sazeb a po stabilních březnových údajích o inflaci se další snížení jeví jako 50 na 50. Od norské centrální banky se naopak žádná změna neočekává. Mezitím zasedá v úterý australská centrální banka, ale zmírnění sazeb se v nejbližší době nečeká.

Eurozóna

Eurozóna v pátek zveřejní nejnovější soubor indexů nákupních manažerů (PMI) za červen, přičemž pozorovatelé trhu budou hledat známky toho, že hospodářské oživení v bloku nabírá na síle. V průběhu týdne se očekávají vystoupení několika klíčových představitelů Evropské centrální banky (ECB). V pondělí vystoupí prezidentka Christine Lagardeová a hlavní ekonom Philip Lane, zatímco v úterý viceprezident Luis de Guindos. Lagardeová se v pátek vyhnula otázce týkající se turbulencí na francouzských finančních trzích a pouze uvedla, že ECB bude nadále plnit svůj inflační cíl.

Francouzské trhy v pátek zažily další výrazný výprodej, protože investoři snižovali své pozice před nadcházejícími předčasnými volbami, které by mohly přinést většinu krajní pravici. Francouzský ministr financí Bruno Le Maire varoval, že druhé největší ekonomice eurozóny hrozí finanční krize, pokud v parlamentních volbách v příštích týdnech zvítězí krajní pravice.

Vývoj na ropě

Cena ropy Brent a amerického benchmarku vzrostla minulý týden o téměř 4 %, což je nejvyšší týdenní nárůst v procentech od dubna, podpořený prognózami vysoké poptávky po ropě a pohonných hmotách v roce 2024

Americký Úřad pro energetické informace (EIA) mírně zlepšil svůj odhad růstu poptávky po ropě pro rok 2024 a Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) se držela prognózy poměrně silného růstu o 2,2 milionu barelů denně (bpd). Mezinárodní agentura pro energii (IEA) mezitím snížila svůj odhad růstu poptávky na méně než 1 mil. bpd. Všichni tři prognostici však předpovídají deficit nabídky nejméně do začátku zimy, upozornili analytici Commerzbank. Vzhledem ke stále nejistému ekonomickému výhledu hlavních hospodářských regionů nelze prozatím očekávat další růst cen.

Ing. Libor Stoklásek, MBA
Algoimperial

 

 

AlgoImperial

Algoimperial Fund je plně automatizovaný fond obchodující na mezibankovním trhu měn. Jedná se o fond kvalifikovaných investorů, jehož hlavní činností je správa klientského majetku pomocí automatických obchodních strategií. Systémy využívají volatility investičních aktiv a uzavírají obchody v desítkách sekund, přičemž Algoimperial velmi důsledně klade důraz na stabilitu, striktní risk management a maximalizaci profitu s nízkou nákladovostí.

Více informací na: www.algoimperial.com

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688