Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  16.06.2024 13:36:55

Pražská burza prožila nejhorší týden za více než 2 měsíce. Dividenda ČEZ se zřejmě nezvýší


Oproti Wall Street neobvykle značně kontrariánské směrování předvedly v týdnu evropské trhy. Zatímco v zámoří euforii a nová maxima podpořily zprávy od společnosti Apple, na starém kontinentu dopadaly negativně výsledky euro voleb. V sousedním Německu index DAX ztratil 3 %, souhrnný např. EUROSTOXX 50 nejvýznamnějších akcií propadl v týdnu dokonce o 4,2 %. Domácí index PX poklesem o necelá 2 % dopadl v porovnání méně negativně, nicméně pro pražskou burzu to byl vůbec druhý nejhorší týden v tomto roce. Rázem se ocitla nejníže od konce března.

Při pohledu na pražskou burzu však zmiňovaný evropský výrazně negativní sentiment zasáhl jen nepatrnou část trhu. Dá se říci, že domácí trh zkrátka do větších ztrát stáhly rakouské tituly, které jako jediné dopadly hůře než index PX. V domovské Vídni u nich došlo na vybírání zisků. Prodejní sentiment zesílil zejména v pátek, kdy se tituly dostaly do korekčního pásma. Tedy od svých letošních maxim začaly ztrácet již více než desetinu. Například akcie ERSTE tak nakonec zažily vůbec nejhorší týden za posledních 15 měsíců. Divoké dění mělo za následek, že se v Praze staly nezvykle druhou nejobchodovanější emisí.

 

Na hlavním domácím titulu ČEZ šlo hovořit o konci předchozí nákupní vlny před nadcházející valnou hromadou firmy. Od větších týdenních ztrát titul zachránil až páteční odpolední nádech. Akcie se již přitom na pražské burze obchodovaly bez nároku pro účast na valné hromadě. Na burze RM-Systém se vzhledem k online vypořádání budou s nárokem obchodovat ještě v pondělí. Každopádně ceny elektřiny v týdnu nic zásadního nepředvedly, stát od ČEZ ve čtvrtek obdržel vyhodnocené nabídky na dostavbu jaderných zdrojů. Vláda má v návaznosti o vítězi rozhodnout do 15. července. Zajímavé (nepochopitelné) je, že kolik bloků se bude stavět, má být jasno až následně na konci prázdnin. Stát nejspíše tentokrát nepodal protinávrh na výši managementem ČEZ navrhované dividendy, když v tomto ohledu žádná ze stran nic nezveřejnila. ČEZ by jedině zatím musel příp. protinávrh projednávat, když mohl od MF přijít ještě v pátek v podvečer. Zkrátka pokud do pondělního startu obchodování nepřijde regulatorní zpráva, investoři při svém obchodování budou s 99% jistotou kalkulovat s dividendou „jen“ 52 . Pro řadu nejspíše nečekané negativní překvapení. Každopádně s nárokem pro nárok se titul na pražské burze bude obchodovat naposledy ve středu 26. června. Tedy ještě dva dny po pondělní valné hromadě.

Mírně červená čísla za týden nakonec vykázaly i zbylé hlavní tituly pražské burzyKB a MONETA. U KB došlo vlastně na potvrzení prodejní transakce budovy na Václavském náměstí včetně zařízení nakonec za cca 3,5 mld. do rukou Prahy. Transakce by tedy měla zvýšit letošní zisk banky o 2 mld. . O něco hůře z indexu dopadly akcie KOFOLA, které oddychovaly z předchozího nárůstu. Zmínit k nim lze, že k nákupům firemních akcií se tentokrát odhodlal šéf pro expanzi firmy Lukáš Prauss. V tomto ohledu jako dosavadní „nováček“, zainvestoval téměř 400 tis. Kč. Koupil téměř 1,4 tis. akcií KOFOLA za ceny 290 , resp. 294 .

Propadákem týdne se staly akcie PILULKA, u nichž šlo zaznamenat naopak insider prodeje. Prodával třetí největší akcionář - člen dozorčí rady Marek Krajčovič (více zde). Titul se každopádně ocitl na nových historických minimech, jeho letošní ztráty překonaly 50 %.

Na opačné straně týdenního vývoje ční akcie PRIMOCO, které přitom o část zisků přišly. Zejména v úvodu týdne je výše vystřelila zpráva o podepsaném dosud největším jednorázovém kontraktu na 24 bezpilotních strojů za 18 mil. EUR. Firmu v nadcházejícím týdnu, podobně jako slovenskou společnost GEVORKYAN, čeká letošní valná hromada. Dividendy akcionáři neočekávají, na ty se mohou nyní těšit akcionáři PHILIP MORRIS. Tedy v pondělí dojde k fyzické výplatě letošních 1 220 schválených valnou hromadou na konci dubna.

Závěrem možno zmínit, že v pátek po uzavření trhů dojde k pravidelné čtvrtletní aktualizaci indexů. V závěrečné aukci tak lze tradičně očekávat zvýšenou aktivitu zejména institucionálních investorů upravujících v té souvislosti svá portfolia. Dočkat bychom se tedy mohly zvýšené volatility a možná i více než miliardového objemu obchodů.                                                                                     

             

Jiří Zendulka
V oblasti financí se pohybuje od dob kupónové privatizace, takže již 30 let. Pracoval na různých pozicích u obchodníků s cennými papíry, aby u nich následně zakotvil především jako analytik. Dlouhodobě své názory prezentuje ve sdělovacích prostředcích. Vyznavač tradičních hodnot kapitalismu, resp. naopak kritik většiny nestandardních zásahů do ekonomik ze strany vlád a centrálních bank.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Út 16:45  Akciové trhy: Praha a Amerika v zeleném, červená Evropa - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Út 10:00  Valná hromada ČEZ schválila dividendu 52 Kč/akcii Research (Česká spořitelna)
Út   9:59  ČEZ: Valná hromada schválila dividendu 52 Kč Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688