ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  13.06.2024 20:11:00

Výroční zpráva EU dokládá pokračující narušování základních svobod v Hongkongu

Zpráva o vývoji v Hongkongu

Evropská komise a vysoký představitel pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku dnes přijali 26. výroční zprávu o politickém a hospodářském vývoji ve Zvláštní administrativní oblasti Hongkong. Tato zpráva je určena Evropskému parlamentu a Radě a zabývá se vývojem v roce 2023.

Reforma systému voleb do okresních rad přijatá 6. července drasticky snížila počet členů těchto rad, kteří jsou voleni přímo, na méně než jednu pětinu. Podle novelizovaného zákona musí kandidáti projít rozsáhlou prověrkou. Podmínky nakonec nesplnil ani jeden prodemokratický kandidát. Opozičním stranám se nepodařilo uspořádat fundraisingové akce. Volby do okresních rad, které se konaly 10. prosince, zaznamenaly historicky nízkou volební účast.

Zákon o národní bezpečnosti byl poprvé uplatněn extrateritoriálně. Hongkongské orgány vydaly seznam hledaných osob zaměřený na hongkongské aktivisty pobývající v zahraničí a vypsaly odměny na 13 aktivistů, kteří byli vyhoštěni kvůli údajnému spolčení s cizími zeměmi nebo vnějšími elementy.

Pokračovaly soudní procesy s prodemokratickými aktivisty, politiky a zastánci demokracie zahájené podle zákona o národní bezpečnosti a souvisejících právních předpisů. Jednání v soudním procesu se 47 prodemokratickými aktivisty, kteří se zúčastnili primárních voleb v roce 2021, začala v únoru 2023 a skončila začátkem prosince téhož roku. Soudní proces se dvěma bývalými šéfredaktory rozpuštěného nezávislého média Stand News, kteří byli obviněni na základě zákona o podněcování ke vzpouře z koloniální éry, byl v listopadu 2023 přerušen a odložen na jaro 2024. Soudní proces týkající se národní bezpečnosti s mediálním magnátem a zastáncem demokracie Jimmym Laiem byl zahájen 18. prosince. Do konce roku 2023 nebyl oznámen žádný časový harmonogram jednání v soudním procesu s hongkongskou Aliancí na podporu vlasteneckých demokratických hnutí Číny, do něhož spadá i proces s aktivistkou Chow Hang-tung.

Rok 2023 naproti tomu přinesl nadějné známky pokroku v oblasti práv LGBTI+ osob v Hongkongu, které byly zaznamenány především v soudnictví.

Výroční zpráva zdůrazňuje významné obchodní vazby mezi Evropskou unií a Hongkongem. Se svými 1 550 společnostmi zůstává EU největší zahraniční obchodní komunitou. EU byla v roce 2023 třetím největším obchodním partnerem Hongkongu po pevninské Číně a Tchaj-wanu.

Souvislosti

Od roku 1997, kdy byl Hongkong předán Čínské lidové republice, EU a její členské státy pozorně sledují politický a hospodářský vývoj ve Zvláštní administrativní oblasti Hongkong, která je spravována podle zásady „jedna země, dva systémy“.

V souladu se závazkem daným Evropskému parlamentu v roce 1997 Evropská komise a vysoký představitel vydávají výroční zprávu o politickém a hospodářském vývoji v Hongkongu. Toto je 26. zpráva a týká se vývoje v roce 2023.

Opatření, jež EU a její členské státy přijaly v reakci na zákon o národní bezpečnosti, zůstávají v platnosti. Balíček těchto opatření byl formulován v závěrech Rady z července 2020 a zahrnuje:

  • přezkum azylové, migrační, vízové a pobytové politiky a dohod o vydávání osob,
  • kontrolu a omezení vývozu citlivého vybavení,
  • sledování soudních procesů, podporu občanské společnosti,
  • možnost většího počtu stipendií a akademických výměn,
  • sledování extrateritoriálního dopadu právních předpisů a
  • zdržení se zahájení nových jednání s Hongkongem.

Další informace

Odkaz na zprávu

Quote

Výroční zpráva za rok 2023 velmi podrobně dokládá pokračující oslabování práv a svobod obyvatel Hongkongu a odstraňování zásady „jedna země, dva systémy“. Politická opozice v Hongkongu byla fakticky vyloučena z účasti na volbách. Zákon o národní bezpečnosti se i nadále používá jako nástroj k potlačení disentu, a to i v zahraničí. Tento vývoj podkopává důvěru ve fungování právního státu v Hongkongu a ovlivňuje postavení Hongkongu coby mezinárodního obchodního centra.
Vysoký představitel a místopředseda Komise Josep Borrell 2024-06-13

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688