Inzerce (Inzerce)
Investice  |  13.06.2024 16:13:06REKLAMA

Vyplatí se ještě investovat do Nvidie, Applu a dalších Big tech gigantů?

PR článek XTB

Technologické společnosti jako Nvidia, Apple, Alphabet (Google) a další nejenom že mění svět kolem nás, ale také se stávají čím dál populárnější volbou mezi akciovými investory. Není se čemu divit, většina těchto firem se veze na vlně nadšení ze sektoru AI. Ceny jejich akcií jen od začátku roku rostou o desítky procent a válcují zbytek trhu. Do jaké míry je ale tento růst udržitelný? Je možné, že se nacházíme v bublině podobné té ze začátku milénia? Analytik XTB Tomáš Vranka po nedávné výsledkové sezóně aktualizoval svůj report nazvaný Investování do Big Tech společností, ve kterém podrobně rozebírá společnosti Apple, Microsoft, Alphabet (Google), Amazon, Meta, Nvidia a Tesla. V tomto článku přinášíme krátký souhrn aktualit ze světa těchto gigantů.

Kompletní analytický report je dostupný ke stažení zdarma na webu: https://cz.xtb.com/investovani-do-big-tech-spolecnosti

Apple: Nové technologie a finanční stabilita

Apple nadále upevňuje svou pozici na trhu s inovacemi, jako je například headset pro virtuální a rozšířenou realitu Apple Vision Pro, který byl uveden na trh začátkem roku 2024. I přes pokles tržeb v prvním čtvrtletí o 4 % zůstal zisk na akcii stabilní. Firma oznámila rekordní zpětný odkup akcií v hodnotě 110 miliard dolarů, což podtrhuje její závazek k vytváření hodnoty pro akcionáře. Tento krok je důkazem finanční síly společnosti i v náročných podmínkách​​. Před pár dny společnost také představila svou vlastní verzi AI, díky čemuž by mohla z potenciálně pokračujícího boomu umělé inteligence ještě více benefitovat.

Microsoft: Pokračující růst a investice do AI

Microsoft zažil silný růst ve všech klíčových segmentech. Přestože firma vydala výhled, který byl o něco horší, než se očekávalo, pokračující investice do infrastruktury pro umělou inteligenci a datová centra ukazují na její dlouhodobé plány na expanzi. Microsoft také nadále integroval AI technologie do svých produktů, což by mohlo znamenat výrazný nárůst produktivity pro jeho zákazníky a dodatečné příjmy​​.

Alphabet: Silný růst v reklamě a cloudových službách

Alphabet vykázal růst ve všech svých hlavních reklamních ukazatelích a také v cloudovém segmentu, který se stal ziskovým. Společnost oznámila zpětný odkup akcií v hodnotě 70 miliard dolarů a začala vyplácet dividendy, což je významný krok směrem k odměňování akcionářů. Alphabet také pokračuje v rozšiřování svých AI nástrojů, které mají potenciál generovat významné zisky​​.

Amazon: Investice do AI a expanze v předplatném

Amazon, stejně jako předešlí zmínění, velmi těží z rostoucího zájmu o umělou inteligenci a investuje desítky miliard dolarů do IT infrastruktury. Firma vykázala silné výsledky ve všech klíčových segmentech, včetně cloudu, reklamy a předplatného. Tyto investice a růstové iniciativy jsou zaměřeny na dlouhodobou udržitelnost a ziskovost firmy​​.

Meta: Sociální sítě a virtuální realita

Meta, mateřská společnost Facebooku, Instagramu a WhatsAppu, má tržní kapitalizaci 1,2 bilionu USD a tržby 135 miliard USD za rok 2023. Většinu svých příjmů generuje z reklamy na svých platformách. Meta také investuje do vývoje virtuální reality a Metaverse, což je však stále ztrátový segment. CEO Mark Zuckerberg vidí v Metaverse budoucnost, kde lidé budou pracovat a trávit volný čas, což by mohlo zásadně změnit způsob, jakým komunikujeme a spolupracujeme​​. Nicméně nadšení z Metaversu již opadlo a bylo nahrazeno zájmem o AI, je tedy otázka, zda se Zuckerbergovi tato sázka nakonec vyplatí. Pokud se zájem o tento segment vrátí, Meta bude bezpochyby jedním z lídrů tohoto sektoru.

Nvidia: Inovace v oblasti čipů a AI

Nvidia je lídrem v oblasti grafických čipů a umělé inteligence. Díky své dominanci v tomto sektoru, který je pro AI stěžejní, je firma v unikátním postavení, kdy úspěch ostatní Big tech firem zaměřených na vývoj AI de facto závisí na jejich čipech. Společnost ale ani tak nespí na vavřínech a neustále se snaží inovovat a rozšiřovat své produktové portfolio. S růstem poptávky po AI a datových centrech se Nvidia zaměřuje na vývoj nových technologií, které by mohly přinést významné zisky a ještě více posílit její postavení na trhu.

Tesla: Průkopník v oblasti elektromobility

Tesla, vedená Elonem Muskem, je průkopníkem v oblasti elektrických vozidel a autonomního řízení. Společnost neustále rozšiřuje svou výrobní kapacitu a investuje do vývoje nových technologií. Tesla se také zaměřuje na solární energii a energetická úložiště, což rozšiřuje její portfolio a zvyšuje potenciál pro budoucí růst. Nicméně v současné době je jedinou ze zmíněných firem, jejíž akcie si od začátku roku připsaly ztrátu. Narativ této společnosti je ale jiný než u ostatních Big tech firem. Tesla příliš nebenefituje z nadšení okolo AI. Její úspěch je stále úzce svázán především s elektromobilitou.

Pokud se chcete o těchto společnostech dozvědět více, analytický report Tomáše Vranky Investování do Big Tech společností je zdarma dostupný na webu: https://cz.xtb.com/investovani-do-big-tech-spolecnosti

V reportu se dozvíte:

● Detailní charakteristiky 7 Big Tech společností

● Segmenty podnikání

● Ocenění a rizika

● Technický pohled na jednotlivé akcie

● Aktuality ke 2Q2024

Upozornění redakce Kurzy.cz: Články, jejichž autorem nejsou Kurzy.cz, nevyjadřují názor redakce či provozovatele portálu Kurzy.cz. Využijete-li v článcích poskytnutá sdělení jako investiční doporučení nebo poradenství, činíte tak z vlastního uvážení, na vlastní náklady a riziko.


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá 14:31  Americký cenový index PCE v souladu s odhady X-Trade Brokers (XTB)
Pá 13:57  Překoná zlato historická maxima? Inzerce (Inzerce)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688