Patria (Patria Finance)
Investice  |  13.06.2024 15:25:00

Stellantis čelí zpomalujícím trhům, zatímco snižování nákladů naráží na limity (video)

Snaha Stellantis výrazně snížit náklady naráží na limity, právě když trhy s automobily zpomalují. Tato automobilka se bude snažit uklidnit obavy investorů ohledně své pozice poté, co v USA a Evropě oslabuje. Akcie Stellantis vedené generálním ředitelem Carlosem Tavaresem klesly o 13 % od chvíle, kdy management v dubnovém hovoru k výsledkům zmínil varování ohledně výše zisku.

Stellantis akcie automobilka

"Tavares býval miláčkem trhu, vždy sliboval méně a dodával více," řekl Florian Allain, seniorní portfolio manažer u Mandarine Gestion a akcionář Stellantis. "Varování ohledně zisku za první čtvrtletí je prvním velkým klopýtnutím na trajektorii, která byla až dosud perfektní."

Stellantis dnes obecně potvrdila cíle pro tento rok, včetně provozního výnosu v prvním pololetí ve výši 10 % až 11 % a peněžního toku, který bude „viditelně“ pod úrovní za stejné období před rokem. Cash flow se má během druhého pololetí zlepšit díky řadě nových modelů a snížení nákladů, dodala společnost.

Od fúze Fiatu Chrysler a francouzské PSA Group v roce 2021 Tavares snížil náklady tím, že seskupil zdroje, snížil počet platforem pro vozidla na pouhé čtyři z 25 a zrušil pracovní místa – občas k nevoli vlád, které se naopak snaží pracovníky chránit. A toto úsilí se z velké části vyplatilo, díky rekordním výnosům předstihl Stellantis své konkurenty jako Volkswagen a Renault a mezi výrobci na masovém trhu si zapsal nejvyšší marže.

V posledních měsících se však vyhlídky automobilového průmyslu zhoršily. Spotřebitele zatížily vysoké náklady na půjčky a utlumený ekonomický růst. Tyto problémy vystřídaly problémy s dodavatelským řetězcem, které dusily výrobu a zvýšily ceny vozidel. Dalším problémem je zpomalení poptávky po elektromobilech, přičemž středeční rozhodnutí Evropské unie uvalit dodatečná cla na dovoz čínských elektromobilů situaci dále komplikuje.

Stellantis akcie automobilka

Tavares plánuje čelit těmto brzdám tím, že propustí více zaměstnanců ve Francii, Itálii a USA a zahájí modelovou ofenzívu, která zahrnuje Citroën ë-C3 za 23 300 EUR (575 000 ). A plán na brzké zavedení elektromobilů vyvinutých ve spolupráci s čínskou společností Zhejiang Leapmotor Technologies v několika evropských zemích nebude podle společnosti rozhodnutím EU ovlivněn.



V USA patří mezi nejnaléhavější problémy Stellantis kontrola inventáře vozidel. Zatímco americké prodeje se v květnu zlepšily, absolutní zásoby dosáhly rekordních 423 000 kusů, uvedl analytik Citigroup Harald Hendriks.

Dalším důvodem k obavám je, že za poslední měsíc společnost opustili nejméně čtyři vrcholní manažeři. Tento exodus se týkal Tima Kuniskise, veterána Chrysleru, který dohlížel na značky Dodge a Ram pickup; a Jasona Stoiceviche, seniorního viceprezidenta maloobchodního prodeje, který se pokusil napravit vztahy s americkými dealery.

"Ve fluktuaci zaměstnanců nyní vidíme známky únavy a vidíme i obavy ohledně toho, jak zvrátit akciové ztráty," napsal minulý měsíc analytik Jefferies Philippe Houchois. „Názory Carlose Tavarese na toto odvětví jsou osvěžující a inspirující, ale také vytvořil nepřátelské prostředí s dodavateli, prodejci, odbory a úřady."

V Itálii se vláda Giorgiy Meloni dostala do potyčky se Stellantis kvůli plánům přesunout výrobu do zemí s nižšími náklady. Minulý měsíc finanční policie zabavila desítky vozů Fiat Topolinos se státní vlajkou, přestože společnost montovala vozy v Maroku. Stellantis také přejmenovala nový Alfa Romeo poté, co se Řím postavil proti jejímu plánu nazývat tato SUV vyrobené v Polsku Milano.

"Nejsem úplně spokojený s Tavaresovým komunikačním stylem," řekl Allain. "Také nevím, do jaké míry je střední a vrcholový management jeho stylem a metodami unavený - přichází velké zavádění produktů, a pokud nejsou vaše týmy naprosto celistvé, je to problém."

Zdroj: Bloomberg, Patria

 
 
 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688