plzen.eu (Plzeň)
Z regionů  |  12.06.2024 21:40:17

Plzeňské městské lesy mají nového pomocníka

Plzeňské městské lesy mají nového pomocníka

Správa veřejného statku města Plzně (SVSMP) pořídila novou techniku pro odklízení dřeva a klestu z lesů v ceně téměř 6 milionů korun. Na speciální traktor s ochrannou klecí, radlicí na dřevo a vyvážecím vlekem s hydraulickou rukou získala dotaci ve výši téměř poloviny nákladů. Bude sloužit k odklízení dřeva z lesa zejména při kalamitních stavech, kdy je nutné odvézt jej co nejrychleji, ale i na místech, kde se kácí jen malé množství dřeva.

240612_Traktor_SVS_1

Zdroj fotografií: Správa veřejného statku města Plzně

„Plzeňští lesníci budou moci s tímto novým traktorem se speciální výbavou rychle a operativně zasahovat a zpracovávat stromy v lese při kalamitách, ale také zpracovávat malé objemy dříví, které nejsou pro externí dodavatele atraktivní. Tento vyvážecí traktor lze také využít při úklidu větví a zbytků z těžby dřeva na lesních holinách,“ řekl Aleš Tolar, náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí, v jehož gesci jsou i plzeňské městské lesy. „Vyvážení dřeva bez vlečení po zemi je řazeno mezi ohleduplné, ekologicky šetrné technologie lesní práce. Bude proto využíváno na celém lesním městském majetku a zejména v rekreačních lesích v okolí Boleveckých rybníků,“ uvedl dále Aleš Tolar.

240612_Traktor_SVS_3

„Nový traktor s vlekem chceme využít při převozu menších objemů pokáceného dřeva a dřeva nižší kvality, které není pro koncového odběratele tak zajímavé. Dřevo odvezeme do lesní školky Čtyrák, kde jej zpracujeme na palivové dříví,“ vysvětlil vedoucí referátu lesního hospodářství plzeňských městských lesů SVSMP Ladislav Jára.

„Využitím možností této nové techniky zvýšíme naši operativnost i soběstačnost a v případě výroby a prodeje palivového dřeva, ho také i lépe zpeněžíme,“ sdělil vedoucí Úseku lesů zeleně a vodního hospodářství SVSMP Richard Havelka.

240612_Traktor_SVS_2

Traktor Valtra je finské výroby, vyvážecí vlek s hydraulickou rukou z Estonska. SVSMP využila možnosti pořídit tuto techniku z dotačního titulu Program rozvoje venkova, opatření Technika a technologie pro lesní hospodářství, kde je část financí hrazena z národních zdrojů a zbytek z fondů Evropské unie. Pro splnění podmínek dotace musela být dodržena pravidla týkající se jak technických parametrů stroje, tak i bezpečnosti při jeho provozu. Kabina řidiče tak například musela být opatřena ochrannými prvky chránícími obsluhu traktoru před padajícími a pronikajícími předměty.

240612_EU_dotace_traktor_MZCR_web

Traktor dodala na základě výběrové řízení firma Agrowest a.s. za cenu 5 895 120 korun s DPH, dotace činila 2 436 000 korun.

Text: Eva Barborková


Zveřejněno: 12. 6. 2024, Martin Pecuch
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688