Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  13.06.2024 06:06:13

Akcionáři bývalých Harvardských investičních fondů se možná dočkají odkupu

pátek 14. června se vlastně již tradičně v Hotelu Olšanka na Praze 3 uskuteční od 14 hodin valná hromada Harvardského průmyslového holdingu (HPH). Tedy společnosti, která původně v roce 1996 vznikla sloučením Harvardských investičních fondů a Sklo Unionu a nedlouho poté vstoupila do likvidace. Následný prodej majetku však nedopadl dle představ akcionářů, navíc Viktor Kožený za vydražený majetek fakticky nezaplatil. Vidina, že by se akcionáři dočkali přímo likvidačního zůstatku se tak díky i soudním sporům poměrně rychle začala stávat zbožným přáním. Po více než čtvrtstoletí se rozplynula úplně, když loni akcionáři rozhodli o vystoupení z likvidace. Tahákem pro dané rozhodnutí byl navracený některý majetek do HPH a možné jeho využití k vyplácení akcionářů.

Akcie HPH a materiály HCC (koláž)Zdroj: Kurzy.cz (koláž)

První ránu záměru však dali sami akcionáři. Tedy žaloba minoritních akcionářů Jaroslava Licehamra a Miroslava Franka na neplatnost usnesení dřívější valné hromadyroku 2021, která mj. rozhodla o zvýšení základního jmění. Soud totiž nepravomocně rozhodl o její neplatnosti. Investoři, kteří si v souhrnu koupili 6,25 mil. akcií HPH, tak vlastně na ně teoreticky neměli právo. Jako by soudních sporů v HPH nebylo málo. Rázem navíc není jasno, co s vydanými akciemi bude. Vzhledem k možným prodejům/převodům přitom jistě mnohé z nich již ani nepatří původním vlastníkům…

Až 120 mil. korun pro akcionáře?

V souvislosti s vystoupením z likvidace diskutovaný odkup akcií tak představenstvo HPH do vyřešení soudního sporu posunulo na odstavnou kolej. Pozvánka na páteční valnou hromadu jej však, díky hlavnímu akcionáři, vlastně navrací zpět. Vlastimil Jiřík, coby největší akcionář HPH, totiž zažádal o zařazení bodu týkajícího se odkupu vlastních akcií. Dle jeho návrhu by společnost mohla odkoupit až 15 mil. vlastních akcií za cenu po 8 . Evidentně počítá i s možností odkupu akcií, které si akcionáři po přeměně na listinné stále nevyzvedli a které vlastně měla společnost prodat v dražbě. Návrh totiž zahrnuje i zplnomocnění firmy kupovat vlastní akcie rovněž ve veřejné dražbě, a to za cenu od 1 do maximálně 8 .

Odkup má umožnit akcionářům, kteří již nemají zájem účastnit se nadále ve společnosti, akcie odprodat. Pro ostatní akcionáře by to naopak znamenalo zvýšení jejich podílu na společnosti. Zmínit v té souvislosti lze, že současný počet vydaných akcií HPH, včetně těch zmiňovaných „sporných“, je nyní přes 45,3 mil. Týkat by se tedy mohl téměř třetiny. Účetní závěrka ke konci roku 2023 pak hovoří o majetku připadajícím na každou akcii ve výši 13,90 . Na valné hromadě lze tak jistě očekávat také diskuse týkající se ceny odkupu…

Každopádně, kdo kupoval před pár lety akcie HPH při navyšování základního kapitálu za korunu, příp. pak za 4 , může vyhlížet možnou realizaci solidního zisku.

Hospodaření HPH

Jak jsme dříve informovali například v článku „Zázrak v kauze Harvard“, do HPH zhruba před dvěma lety doputovalo přes 20 mil. USD. V té době v přepočtu zhruba 480 mil. . Firma díky tomu splatila i některé zbývající pohledávky. Ke konci roku 2022 přesto stále disponovala na účtech 381 mil. . O rok později se však dle výroční zprávy účet ztenčil o zhruba 95 mil. . Nalézt lze totiž např. za necelých 91 mil. koupi společnosti Wirax, vlastnící pozemky v Českých Budějovicích či půjčku 65 mil. pro firmu www.kotva.cz. Obě transakce tedy vlastně ve spojení s ovládající osobou – Vlastimilem Jiříkem.

Zjednodušeně řečeno zkrátka po výrazném 683 mil. ziskuroce 2022, HPH vykázala loni ztrátu přes 20,1 mil. .

Závěrem rovněž zjednodušeně řečeno, HPH loni žádný posun ve svůj prospěch v právních kauzách o majetek vlastně nezaznamenala. Ať už například o 23,6 mil. USD z prodané vily v Aspenu, více než 12 mil. USDLucembursku či 100 mil. od původně správcovské investiční společnosti HC&C. Dle výroční zprávy není vidět ani posun v informacích o majetku tzv. trustů, které se přitom podařilo již v předcházejícím období právně dostat pod správu HPH. Trusty přitom nejeden akcionář vyhlíží jako zlaté vejce celého HPH.

Jiří Zendulka
V oblasti financí se pohybuje od dob kupónové privatizace, takže již 30 let. Pracoval na různých pozicích u obchodníků s cennými papíry, aby u nich následně zakotvil především jako analytik. Dlouhodobě své názory prezentuje ve sdělovacích prostředcích. Vyznavač tradičních hodnot kapitalismu, resp. naopak kritik většiny nestandardních zásahů do ekonomik ze strany vlád a centrálních bank.

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688