ASO ČR (asocr.cz)
Z domova  |  12.06.2024 09:56:00

Ministr Jurečka chce zavést nový trest za nelegální práci. Bude to však na úřadech, zda ho využijí

Za umožnění nelegální práce má být zavedena možnost nového trestu. Úřady budou moci podnikatele, kteří budou za nelegální práci pokutováni, zveřejnit. Další novinkou má být umožnění skrytého pořizování audiovizuálních záznamů při kontrolách nelegální práce. Podle zpravodajství magazínu Podnikatel.cz tyto změny v legislativě přináší novela zákona o zaměstnanosti, kterou připravilo ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV).

Magazín Podnikatel.cz k tomu dále uvádí, že MPSV navrhuje zavedení dalšího postihu za nelegální zaměstnávání. Počítá s tím návrh novely zákona o zaměstnanosti, který by měla projednat a schválit vláda. Pokud tato novela, z rukou ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky, ve vládě projde, inspekce práce budou tam moci zveřejnit podnikatele, kterým byla pravomocně uložena pokuta za umožnění výkonu nelegální práce nebo za zastřené zprostředkování zaměstnání. Podle MPSV zveřejnění těchto údajů bude mít zejména odrazující efekt. Jedním z důvodů, proč byl daný návrh takto zpracován a navržen, je to, že mnohé právnické a fyzické osoby totiž odmítají spolupracovat s těmi, kteří porušují právní předpisy. Podle MPSV je tedy v zájmu všech subjektů jednat tak, aby k umožnění výkonu nelegální práce nedocházelo. Zveřejnění jmen „provinilců“ může pomoci nejen osobám ucházejícím se o zaměstnání, ale i široké veřejnosti získat představu o solidních zaměstnavatelích, jak uvádí důvodová zpráva MPSV.

Zveřejnění bude na rok

Zda bude pokutovaný podnikatel zveřejněn, bude spočívat na správní úvaze orgánů inspekce práce, čímž bude, podle MPSV, zajištěno, že veřejnost bude informována pouze o případech s náležitou závažností. Zveřejňování bude probíhat za podmínek stanovených přestupkovým zákonem pro tento druh trestu se speciálními odchylkami stanovenými v zákoně o zaměstnanosti. Zveřejňování bude probíhat pouze na úřední desce Státního úřadu inspekce práce. Nikoli tedy na úředních deskách jednotlivých oblastních inspektorátů. Jde totiž o to, aby informace byly uvedeny na jednom místě. Další odchylkou bude stanovení speciální doby zveřejnění na úřední desce. Rozhodnutí bude zveřejněno vždy po dobu 1 roku, neboť doba stanovená pro zveřejnění na úřední desce v obecné úpravě je zcela nedostatečná s ohledem na značnou závažnost daných přestupků, píše se v důvodové zprávě MPSV.

Ministr Jurečka ustoupil, původně měl být trest automatický

MPSV k tomu rovněž uvádí, že trest zveřejnění bude ale jen možnost, nikoli povinnost. Původně přitom MPSV navrhovalo, aby byl podnikatel, který umožní nelegální práci nebo zastřené zprostředkování zaměstnání, zveřejněn vždy. Pokud by výše přesáhla 50.000 , měl být i uveden konkrétní přestupek. Všechny informace navíc měly být k dispozici veřejnosti po dobu 3 let. Proti návrhu se však v připomínkovém řízení vymezily podnikatelské asociace a ministerstvo práce a sociálních věcí nakonec ustoupilo.

Kontroloři budou moct skrytě nahrávat

Možnost zveřejnění firmy, která dostala pokutu za nelegální zaměstnávání, není v oblasti kontrol a sankcí jedinou novinkou. Novela totiž také umožní inspektorům práce skryté pořizování audiovizuálních záznamů. Podle MPSV je totiž nelegální práce ze své podstaty skrytý element a umožnění takovéhoto nahrávání obecně zefektivní kontrolu v určitých sektorech trhu práce, kdy se orgány inspekce práce mohou dostávat do důkazní nouze.

Orgány inspekce práce mají obecně oprávnění pořizovat audiovizuální záznamy, nikoli však bez vědomí kontrolovaného subjektu. S ohledem na skrytou povahu nelegální práce by upozornění kontrolovaného subjektu na pořizování těchto záznamů vedlo ke zmaření účelu kontroly. Skryté nahrávání rovněž bude mít pozitivní dopad na případné vynucování součinnosti kontrolované osoby, neboť bude dokumentováno její jednání, kterým se pokouší kontrolu mařit, tvrdí důvodová zpráva.

Pokud novela projde celým legislativním procesem, nabyde účinnosti na začátku roku 2025.

Za nelegální práci lze zakázat činnost

Výše zmíněné změny navazují na novinky, které nabyly účinnosti na začátku letošního roku, kdy se kromě úpravy definice nelegální práce zpřísnily i tresty. Podnikatelům, kteří umožní výkon nelegální práce, může být nově zakázaná činnost až na dva roky. I nadále platí, že fyzická osoba může dostat za to, že umožní nelegální práci, pokutu až 5 milionů korun a právnická osoba až dvojnásobek.

Úřady se na nelegální práci zaměřují

Státní úřad inspekce práce navíc ohlásil, že letos chystá zvýšit aktivitu v kontrolní činnosti zaměřené na odhalování nelegálního zaměstnávání a zastřeného zprostředkování. Celkově úřad plánuje učinit u zaměstnavatelů přes 19 tisíc kontrol. Prozatím dokončil 6457 kontrol (údaje jsou k 30. 4. 2024), a z toho bylo 2223 kontrol zaměřeno na odhalování nelegálního zaměstnávání, 2802 kontrol na bezpečnost a ochranu zdraví na pracovišti, 1179 na pracovněprávní vztahy a 253 kontrol na dodržování ustanovení zákona o zaměstnanosti.

  • Zdroj: Podnikatel.cz
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688