Patria (Patria Finance)
Dluhopisy  |  11.06.2024 17:15:00

Ceny ropy podle výnosů vládních dluhopisů – jedna zajímavá korelace posledních let

Na poli ekonomiky a finančních trhů se dá najít řada více, či méně zajímavých korelací. Do první skupiny bych zařadil i tu, kterou minimálně v posledních pár letech vykazují ceny ropy na straně jedné a výnosy amerických vládních obligací na straně druhé. Co může odrážet a říkat o dalším vývoji?

O výnosech desetiletých amerických vládních dluhopisů tu občas hovořím jako o možném kandidátovi na nejdůležitější cenu na globálních finančních trzích. Promítá se do chování řady dalších aktiv, včetně korporátních dluhopisů, směnných kurzů a v neposlední řadě akcií. A jak jsem zmínil v úvodu, minimálně v posledních pár letech koreluje slušně i s cenou ropy. Následující graf tedy porovnává tyto dvě proměnné:

sous1
Zdroj: X

Můžeme se ptát, jaký by takové srovnání mělo mít ekonomický smysl? Tj., nejde jen o další po určitou dobu nahodile fungující korelaci bez nějakého významu, či dokonce vazby? Dá se o tom uvažovat následovně: Výnosy dlouhodobějších vládních obligací by měly být taženy zejména ekonomickým výhledem. Pokud se zvedá růst a s ním i inflační tlaky, zájem o dluhopisy klesá a jejich výnosy tak rostou. Pokud se naopak růstový výhled horší a inflační tlaky klesají, zájem o tyto cenné papíry roste, s nimi i jejich cena. A výnosy klesají.

Ceny ropy ovlivňují poptávkové a nabídkové faktory na trhu. A ty poptávkové by měly také do značné míry souviset s tím, jaký je ekonomický výhled. Jeho zlepšování tedy v tomto jednoduchém poptávkovém „modelu“ táhne nahoru výnosy dluhopisů i ceny ropy a naopak. Graf tuto teorii v principu potvrzuje. A vytváření mezer mezi výnosy a cenami ropy pak můžeme interpretovat jako výsledek vlivu ostatních faktorů, včetně těch nabídkových na trhu s ropou.

Včera jsem tu shodou okolností trochu rozebírat výnosovou křivku a to, že o nějaké rovnovážné úrovni výnosů vládních dluhopisů se dá uvažovat ve vztahu k nominálnímu produktu. Což je v podstatě ono téma propojující výnosy dluhopisů s ropou. Dodat ale můžeme, že pokud by růst nominálního produktu byl někde mezi 4 – 5 % (2+ % inflace a 2+ % reálný růst), výnosy se mohou pohybovat na podobných úrovních. Konkrétně 4,5 % výnosy by pak podle dnešního grafu implikovaly ceny ropy něco nad 85 dolary za barel. Tak se podívejme ještě na následující graf, který ukazuje predikce Goldman Sachs:

sous2
Zdroj: X

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688