mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  11.06.2024 10:22:00

Itálie obhajuje prvenství v robotice, příležitosti pro české firmy

11.06.2024 / 10:18 | Aktualizováno: 11.06.2024 / 10:22

Itálie je na prvním místě v Evropě ohledně používání robotů, což zdůrazňuje zpráva Italské banky. Pouze Čína je na světě lepší než Itálie. Prvenství v automatizaci se nicméně netýká automobilového sektoru. Rozdíl oproti Německu v automobilovém sektoru zůstává velký, souvisí s odlišnou odvětvovou specializací, zejména s rozdílnou hmotností automobilů. Společnosti nejen v tradičních strojírenských odvětvích v Itálii automatizují, například v potravinářství, při kontrole kvality a třídění jablek nebo citrusových plodů. Poslední zpráva Italské banky to potvrzuje. Jestliže v polovině 90. let bylo v Itálii 5,6 robotů na tisíc pracovníků, dnes se tato hodnota téměř ztrojnásobila. Pomineme-li automobilový sektor, tak italský zpracovatelský průmysl je ve skutečnosti nejvíce automatizovaný (téměř 14 jednotek na tisíc zaměstnanců) a jeho vývoj v čase je podobný německému. Zejména výroba elektrických spotřebičů, strojů a kovových výrobků v Itálii je tradičně intenzivnější při používání robotů. K těmto sektorům se přidal metalurgický, potravinářský a farmaceutický sektor, ve kterých počet instalovaných robotů, zpočátku omezený, rostl v posledním desetiletí rychlejším tempem než v jiných zemích.

Italský trh průmyslové automatizace a řízení je připraven dosáhnout do roku 2027 hodnoty 12,5 miliardy eur, a to díky pokroku v technologiích Průmyslu 4.0 a 5.0 a rostoucí poptávce po automatizačních řešeních v různých průmyslových odvětvích. Italský výrobní sektor, zejména v automobilovém, strojírenském a farmaceutickém průmyslu, je klíčovou hnací silou tohoto růstu.

S robotikou je propojen trh s umělou inteligencí, který v r. 2023 vzrostl o 52 % a dosáhl hodnoty 760 mil. eur. Šest z deseti velkých italských firem už projekt umělé inteligence začalo. Nejvýznamnější podíl na italském trhu (29 %) je spojen s řešeními pro analýzu a extrakci informace z dat (Data Exploration & Prediction, Decision Support & Optimization Systems). 27 % je na projekty jazykového tlumočení, psané nebo mluvené (analýza textu, klasifikační a konverzační systémy), 22 % pro algoritmy, které zákazníkům navrhují obsah v souladu s individuálními preferencemi (systémy doporučení). Automatizační potenciál umělé inteligence již zahrnuje 50 % pracovních míst (ekvivalent v zaměstnáních součtu času stráveného jednotlivými činnostmi, které lze svěřit strojům), dosud však dosahováno v minimální míře. Ale za 10 let by roboti mohli v Itálii vykonávat práci 3,8 milionu lidí.

Italská vláda hraje významnou roli při utváření trhu průmyslové automatizace a řízení s ročním rozpočtem na zadávání veřejných zakázek přesahujícím 100 milionů eur. Vláda upřednostňuje investice do pokročilých automatizačních technologií s cílem zvýšit efektivitu, produktivitu a udržitelnost v rámci svých provozů a v širším průmyslovém prostředí. Připravuje opatření na daňová zvýhodnění na nákup robotů a softwaru, která přinesou úsporu energie ve výši 3 % výrobní jednotky nebo 5 % na jednotlivém procesu, na který bude nakupovaná technologie určena. Daňový kredit se zvyšuje na základě snížení spotřeby energie v rozmezí od 35, 40 do 45 % a snižuje se, když investice přesáhne 2,5 milionu eur.

Příležitosti pro české firmy

Českým subjektům, které mají zájem se zapojit do programů v rámci robotiky a automatizace, doporučujeme sledovat webové stránky, na nichž jsou zveřejňovány tendry: Italy Industrial Automation Tenders. Rovněž doporučujeme sledovat webové stránky Ministerstva pro podniky a Made in Italy, kde jsou vypisovány daňové pobídky a tendry. V neposlední řadě by případní zájemci měli sledovat webové stránky Fondu pro digitální republiku.

Dle posledních dostupných údajů byla vyhodnocena účast firem na veletrzích jako základní nástroj pro vstup na italský trh a rozvoj podnikání. Společnosti, které se veletrhů účastní, dosahují úrovně růstu, která je téměř dvojnásobná oproti průměrnému růstu italských společností. Účast na veletrhu může být pro českou firmu skvělým způsobem, jak se spojit s novými potenciálními klienty a obchodními partnery, ale také jak prohloubit vztahy i se stávajícími zákazníky a partnery. V této souvislosti si dovolujeme informovat české firmy o tom, že se v Římě ve dnech 25. – 26. 10. 2024 uskuteční Italský veletrh robotiky a inteligentních strojů. Akci organizuje Národní institut pro roboty a inteligentní stroje.

Zájemci o bližší informace se mohou rovněž obracet na ekonomické oddělení Velvyslanectví ČR v Itálii, email: rome.commerce@mzv.gov.cz.

Petr Havlík, ekonomický diplomat, Andrea Nimmerfrohová, ekonomický specialista, Velvyslanectví ČR v Římě


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688