Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  08.06.2024 09:00:00

Krugman o dosluhujícím čínském ekonomickém modelu, klesajícím riziku inflace v USA a dalším vývoji sazeb - Víkendář (video)

Paul Krugman míní, že co se týče snižování inflace, „v podstatě jsme toho dosáhli.“ Otázkou je nyní podle něj zejména to, jak dlouho se ekonomika udrží v kondici se sazbami na současných úrovních. Na Bloombergu k tomu uvedl, že podle některých dat už dochází k určitému zpomalení, nejde ale o nic drastického.

Podle ekonoma by tedy v současné situaci bylo lepší sazby snižovat, protože rizika jsou už posunuta směrem od vyšší inflace k ekonomickému zpomalení. A centrální banka by mohla alespoň minimálně sazby snížit proto, aby se zpomalení výrazně neprohlubovalo. K volbám pak Krugman uvedl, že Donald Trump dává jasně najevo, že nechce nezávislý Fed a spíše mu sedí „tureckácesta. Tedy centrální banka, která se chová podle politických zájmů. K tomu by podle ekonoma Trump zvedal cla, „která přímo zvyšují inflaci,“ a snižoval daně způsobem, který by byl krytý dalšími dluhy.

V oblasti mezinárodního obchodu a vztahů už se podle Krugmana nejde spoléhat na pravidla, která platila dříve. Příčinou jsou tenze mezi Spojenými státy a Čínou a to, že USA už nefungují jako globální hegemon, který by pravidla stanovoval. Mají hodně společného s Evropou, ale o Číně to neplatí. Japonskou ekonomiku podle experta značně ovlivňuje demografický vývoj a nízká porodnost. Z dat také není jasné, že by se ekonomika vzdalovala předchozímu dlouhému období dezinflačních tlaků a centrální banka mohla zvedat sazby. K tomu Krugman podle svých slov nechápe, proč se Japonsko nyní tak obává slabého měnového kurzu. S ohledem na problémy s opuštěním deflační ekonomiky je to překvapivé, protože slabý jen působí proti nim.

Čína je ve srovnání s Japonskem „v mnohem horším stavu“, protože funkční přestává být celý ekonomický model této země. Je neudržitelný i kvůli „vysoce neadekvátním domácím výdajům a spotřebitelské poptávce“. V zemi podle Krugmana není ani dostatek investičních příležitostí na to, aby došlo k obratu. Zatím tu nenastal ani mírný pokus o změnu současného ekonomického modelu. Naopak se zdá, že Čína se stále pokouší dostat se ze svých problémů přes vyšší exporty namísto toho, aby se zaměřila na domácí poptávku.

K čínské snaze o udržování současného ekonomického modelu do značné míry stojícího na snaze o další zvyšování vývojů Krugman dodal, že „to se nestane“. To znamená, že zbytek světa už takové chování nebude přijímat. Ukázkou toho je i zmíněné oslabování japonského jenu. „Pokud si můžeme být něčím jistí, je to neochota zbytku světa přijmout simultánní prudký růst exportů z Číny a Japonska,“ míní ekonom.

Zdroj: Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Et 10:37  Polanský na téma vývoje inflace a sazeb pro zbytek 2024 Csas.cz (Česká spořitelna)
Et 10:29  Rozhovor J.Fraita Research (Česká spořitelna)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688