NSS (nssoud.cz)
Zákony a právo  |  07.06.2024 04:00:00

Volby do Evropského parlamentu a pravomoc NSS v těchto volbách

Pravomocí Nejvyššího správního soudu ve volbách do Evropského parlamentu na území České republiky je rozhodování o tzv. neplatnosti volby kandidáta podle ustanovení § 57 zákona č. 62/2003 Sb., o volbách do Evropského parlamentu, ve znění pozdějších předpisů. Podáním návrhu na neplatnost volby kandidáta se může domáhat ochrany u soudu každý volič zapsaný do seznamu voličů pro volby do Evropského parlamentu a každá politická strana, politické hnutí nebo koalice, jejichž kandidátní listina byla pro volby do Evropského parlamentu na území České republiky zaregistrována. Návrh na neplatnost volby kandidáta může podat navrhovatel, má-li zato, že byl porušen zákon o volbách do Evropského parlamentu způsobem, který hrubě ovlivnil výsledek volby tohoto kandidáta.

Celkový výsledek voleb do Evropského parlamentu uskutečněných na území České republiky bude vyhlášen sdělením ve Sbírce zákonů (§ 49 odst. 3 zákona o volbách do Evropského parlamentu); elektronická Sbírka zákonů a mezinárodních smluv je dostupná na https://www.e-sbirka.cz. Den vyhlášení výsledků je právě den, kdy jsou tyto výsledky ve Sbírce zákonů publikovány. Návrh nelze podávat dříve než v den následující po tomto vyhlášení.

Návrh je třeba podat nejpozději 10 dnů po vyhlášení výsledků voleb Státní volební komisí (§ 57 odst. 1 zákona o volbách do Evropského parlamentu). Podle § 67 odst. 3 a 4 zákona o volbách do Evropského parlamentu je lhůta určená podle dnů zachována, je-li poslední den lhůty učiněn úkon u příslušného orgánu, a to nejpozději do 16.00 hodin. Lhůtu nelze prodloužit ani prominout její zmeškání.

Soud rozhodne usnesením, bez nutnosti nařizovat ústní jednání, a to do 20 dnů poté, kdy návrh došel soudu.

Soud doručuje usnesení s výzvami prostřednictvím úřední desky soudu, www.nssoud.cz, odkaz Úřední deska a zde Výzvy a sdělení soudu. S ohledem na krátkou lhůtu pro rozhodnutí stanovuje soud účastníkům řízení krátkou lhůtu pro vyjádření či jinou reakci v délce několika málo dnů. Účastníci řízení, nechť ve vlastním zájmu sledují úřední desku.

O návrzích bude rozhodovat tzv. volební senát ve složení předseda senátu Tomáš Langášek a soudce Ivo Pospíšil, soudkyně Michaela Bejčková, soudci Radan Malík, Petr Mikeš, Pavel Molek a Milan Podhrázký. Nepřítomného člena senátu mohou nahradit soudce Viktor Kučera, soudkyně Jitka Zavřelová, soudci Faisal Husseini, Tomáš Herc a Radovan Havelec.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688