Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Energie  |  07.06.2024 10:41:43

Finanční úspora za energie je pro Čechy největším motivátorem k pořízení fotovoltaiky

Zájem o fotovoltaické elektrárny jako zdroj úsporného a šetrného zdroje energie je v posledních letech rekordní, jen v loňském roce bylo instalováno bezmála 83 tisíc solárních elektráren. Podle odborníků z Bidli Energie bude tento trend v dalších letech pokračovat, a to i díky závazkům Evropské komise k navýšení podílu obnovitelných zdrojů energie na celkové spotřebě do roku 2030. Z dotazování společnosti Bidli Energie vyplynulo, že největším motivátorem k pořízení fotovoltaiky je pro 8 z 10 Čechů, kteří fotovoltaiku mají nebo ji plánují, finanční úspora za energie. Z těch, kteří solární elektrárnu už využívají, je s ní 78 % bez výhrad spokojeno. Bidli Energie nyní přichází s Chytrým spotem, inteligentním zařízením pro řízení energetických toků v domácnosti, které dokáže ušetřit dalších až 35 % nákladů na energie. Z těch, kteří o fotovoltaice neuvažují, je pro 37,5 % důvodem vysoká pořizovací cena, pro více než čtvrtinu (26 %) pak dlouhá návratnost investice.

Fotovoltaickou elektrárnu má v Česku nainstalovanou už více než 160 tisíc domácností. I z důvodu nestabilní situace na energetickém trhu a skokového nárůstu cen v uplynulých dvou letech zájem o alternativní zdroje energií neopadává, spíše naopak. Loňský rok 2023 byla čísla rekordní, podle údajů Solární asociace bylo instalováno více než 80 tisíc nových domácích fotovoltaických elektráren a zhruba 2 700 firemních a pozemních solárních elektráren o celkovém výkonu 970 MWp.

Význam solární energie jako obnovitelného zdroje stoupá i ve světle závazků Evropské komise, která stanovila cíl minimálního podílu obnovitelných zdrojů energie na celkové spotřebě na úrovni 42,5 % do roku 2030. A i když podíl využití obnovitelných zdrojů v Česku roste, máme s 15,5% podílem energií z OZE v hrubé spotřebě elektřiny co dohánět, ve srovnání s průměrným podílem EU na úrovni 41,2 %.

Motivátory a bloky při zvažování fotovoltaiky

Zákazníci Bidli Energie využívající fotovoltaiku dokážou uspořit ročně až 60 % nákladů na energie, oproti tradičním dodávkám ze sítě. A právě finanční úspora za energie je pro Čechy hlavním motivátorem k pořízení fotovoltaiky. V průzkumu pro společnost Bidli Energie tak reagovalo 8 z 10 dotázaných, kteří fotovoltaiku už využívají anebo o ni reálně uvažují. Finanční úspora je přitom o něco vyšší motivací pro mladou generaci do 35 let (86 %) a také pro obyvatele Prahy a vysokoškoláky (v obou případech 88 %). Pro 42 % respondentů je motivací k pořízení solární elektrárny možnost využití dotace, pro 37 % nezávislost na externích dodavatelích a cenových výkyvech. Asi 36 % respondentů vnímá jako důležitý aspekt výrobu energie šetrným ´zeleným´ způsobem, tento aspekt oceňuje především mladá generace do 35 let (41 %) a obyvatelé Prahy, kde takto reagovala bezmála polovina dotázaných (47,5 %).

Téměř 8 z 10 (78 %) dotázaných, kteří fotovoltaiku už využívají, je s ní velmi spokojeno a do její instalace by bez váhání šli znovu. Necelá pětina (19 %) respondentů přiznává, že jejich očekávání bylo vyšší, ale s fotovoltaikou jsou obecně spokojeni. Jen 3 % uživatelů vyjádřilo nespokojenost.

Graf č.1 - Hlavní motivátory k pořízení fotovoltaiky pro Čechy, kteří fotovoltaiku už mají nebo o ni uvažují

 


Z těch, kteří fotovoltaiku nemají a ani o ni neuvažují, jich více než polovina (52 %) jako důvod odmítání uvedla, že na ni nemají vhodné prostory. Vysoká pořizovací cena odrazuje od solární elektrárny 37,5 % dotázaných, více než čtvrtinu (26 %) pak dlouhá návratnost investice. Zhruba 15 % respondentů vnímá pořízení fotovoltaiky jako složitý proces, kterému nerozumí a nechtějí se jím zabývat, 13 % má obavu z nespolehlivých dodavatelů a 12 % respondentů nezajímají nové trendy a nevěří proklamacím o zelených energiích. Pro 4 % respondentů je blokem i estetická stránka, kdy si nechtějí fotovoltaickými panely kazit dojem z nemovitosti.

Graf č.2 - Jaké jsou hlavní argumenty proti fotovoltaice u dotazovaných, kteří o ni neuvažují

Inteligentní řízení energetických toků v domácnosti

Dotazování ukázalo, že chytré zařízení instalované ke stávající fotovoltaické elektrárně, které by dokázalo ušetřit další desítky procent nákladů, by jednoznačně přivítala asi čtvrtina (24 %) dotázaných. 67 % by pořízení zvažovalo s tím, že by si museli zjistit další detaily. Zbývajících 9 % respondentů by vnímalo instalaci chytrého zařízení, které monitoruje chod jejich domácnosti, jako zásah do soukromí a jeho instalaci by se vyhnuli.

Zařízením, které tento parametr splňuje je Chytrý spot od Bidli Energie. Funguje na principu průběžného monitoringu spotřeby domu a následném chytrém řízení nákupu energií, jejich skladování a čerpání s ohledem na potřeby domácnosti. Zařízení je schopné při správném využití ušetřit až 35 % nákladů na energie a je vhodné pro ty, kteří FVE už vlastní nebo o ní uvažují. Chytrý spot využívá kvalitní Rakouské technologie Loxone. Cena zařízení se pohybuje podle zvolených parametrů mezi 30-50 tisíci korun a návratnost investice se na základě odběru domu může pohybovat v rozmezí 1 až 3 let.

 

Základem systému je střídač, ke kterému jsou připojeny fotovoltaické panely a bateriové úložiště. Ke střídači je nainstalováno chytré zařízení – Chytrý spot – napojené na cloud Bidli Energie. V rámci cloudu probíhají neustále výpočty pro co nejvýhodnější nákup energií, dobíjení baterie a ohřev teplé vody. Střídač je následně Chytrým spotem ovládán tak, aby dokupoval elektřinu v časech, kdy je spotová cena v dané čtvrthodině nejvýhodnější a zároveň optimalizoval dokup energií v konkrétních časech tak, aby nenakoupil zbytečně mnoho.

„Pokud chceme z Chytrého spotu vytěžit maximum, musíme na to jít přes management domu a samostatné řízení velkých odběrů jako je bojler, tepelné čerpadlo nebo wallbox. V tom jsme unikátní, protože s jednotlivými zařízeními zacházíme zvlášť,“ říká Jan Kakos, ředitel obchodu Bidli Energie a dodává: „Pracujeme s předpovědí počasí, cenou spotu, a to celé přizpůsobujeme chování domácnosti.“ Chytrý spot se v první fázi učí, jak domácnost funguje, poté navrhne nejlepší možné řešení na optimalizaci práce s energií během dne. Na základě algoritmů nabíjí baterie nejen z fotovoltaické elektrárny, ale i ze sítě v době, kdy je nejlevnější. Velkoodběrová zařízení jsou pak nejvíce zatěžována v časech, kdy je elektřina levná nebo je dostupný dostatek energie ze slunce. „ Jedna věc je energii vyrábět a nakupovat ji na spotovém trhu, ale správně a efektivně s ní nakládat je mnohem náročnější. Inteligentní energetický management je v tomhle velký pomocník a jsem rád, že se v Bidli touto cestou vydali s námi. Využitím Loxone vsadili na produkt, který je víceúčelový a v budoucnu umožní chytrou optimalizaci dále rozvíjet například o obchodování s přetoky a podobně,“ doplňuje Pavel Lískovec, manažer českobudějovické pobočky Loxone.

„Našim zákazníkům dokážeme ušetřit až dalších 35 % proti klasickým spotovým ceníkům, které byly vloni o 25 % levnější než standardní fixní ceníky a o 37 % levnější než vládní strop. Celková úspora tak může být až 46 % proti cenám vládního stropu. Takto razantní úspory jsou nejvíce vidět právě u energeticky náročných zařízení jako je tepelné čerpadlo, bojler, bazénová technologie nebo dobíjecí stanice na elektromobily,“ uzavírá Kakos.

O průzkumu:

Průzkum byl realizován v květnu 2024 prostřednictvím online aplikace Instant Research agentury Ipsos. Dotazování se zúčastnilo 1 050 mužů a žen ve věku 18-55 let

O Bidli Energie:

Společnost Bidli Energie je od roku 2017 energetický dodavatel patřící do skupiny firem Bidli, stejně jako společnost Bidli Technologie, která realizuje dodávky fotovoltaických elektráren a bateriových uložišť.







Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688