MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
Z domova  |  06.06.2024 08:45:00

Ministr Stanjura hostem Událostí, komentářů České televize

 

Zdroj: ČT24, 5. 6. 2024, Události, komentáře

Moderátor Daniel TAKÁČ
Dobrý večer, jsou tady Události komentáře, vítám vás u nich a nabízím následující debaty. Tak třeba o chudnutí nebo bohatnutí domácností, co ukazují čísla? Dostávají lidi lepší výplaty a můžou si dovolit utrácet. Vyšla navíc zpráva o stárnutí české společnosti. Jak moc se bude muset změnit důchodový systém? Ministr financí a místopředseda ODS Zbyněk Stanjura v úvodní debatě s místopředsedkyní hnutí ANO Alenou Schillerovou.

Tržby v tuzemských prodejnách rostly i v dubnu pátý měsíc v řadě. Proti loňsku lidi utratili o 5,3 % víc, a to prakticky napříč odvětvími. Podle analytiků zákazníky motivovalo reálné zvýšení příjmů spolu s pomalejší inflací. Obchodníci předpokládají, že dařit se bude i dál.

První hosté z Událostí, komentářů slibovaný ministr financí, místopředseda ODS Zbyněk Stanjura, dobrý večer, pane ministře.

Ministr financí Zbyněk STANJURA
Dobrý večer.

Moderátor
Předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO, místopředsedkyně hnutí Alena Schillerová, dobrý večer.

Místopředsedkyně rozpočtového výboru PSP ČR Alena SCHILLEROVÁ
Dobrý večer, děkuji za pozvání.

Moderátor
Díky, že jste přišli do téhle debaty. Tak lidi nakupují víc než loni. O tom jsem mluvil. Tempo růstu útrat ale zvolňuje, mzdy začaly opětovně růst i reálně, ale trvalo to dva roky. Inflace je na necelých třech procentech. Poslední číslo je nicméně drobný nárůstinflace. Dluh státního rozpočtu menší než loni, ale pořád je to víc než 200 miliard. Atd. atd. To jsou fakta, holá fakta, na která se dá různě dívat. Vy se na ně díváte jak, jaká je to, pane ministře, podle vás zpráva o stavu České republiky?

Zbyněk STANJURA
Je to dobrá zpráva, vychází to z našich předpokladů a z naší makroekonomické predikce. My jsme říkali, že rok 2024 bude bodem obratu v tom směru, že porostou reálné příjmy domácnosti. Ta zpráva za první kvartál je pozitivnější, než jsme čekali, že nejenom, že rostla ta průměrná mzda o 4,8 %, ale ten medián, což je opravdu ten prostředek příjmů, byl o celých 5,5 % nahoru. Takže to je určitě dobrá zpráva. A taky se zlepšily odhady mezi lednem a dubnem o růstu české ekonomiky. V letošním roce je, a to ne pouze ministerstva financí, ale i ostatních domácích i zahraničních institucí, takže v této chvíli se odhaduje, že ten ekonomický růst bude kolem jednoho a půl procenta a bude tažen právě tou spotřebou domácností a ta čísla to vlastně dokazují, že spotřeba domácností roste a myslím, že ty důvody jste v té reportáži uvedli správně. Oba dva ty hlavní důvody. Rostou reálné příjmy domácností a současně inflace už je v tom inflačním tolerančním pásmu České národní banky. Očekáváme, že na konci května, respektive na přelomu května a června budou zase o nějakou desetinku nižší, než byly na konci dubna. Takže je předpoklad, že ta roční míra inflace bude pod 3 %. Což je samozřejmě dobrá zpráva nejenom pro domácnosti, podnikatelé, ale i pro státní rozpočet, protože inflace má vlastně negativní dopad na bilanci státního rozpočtu, ty inflační výdaje jsou vyšší než inflační příjmy.

Moderátor
Paní předsedkyně, stejná čísla čtete stejně?

Alena SCHILLEROVÁ
No, já bych nechtěla být kazitelem nějakých oslav, které slyším, protože jestliže nám po víc jak dvou letech, kdy námklesaly reálné mzdy nejvíc ze všech zemí OECD, teď stouply o 4,8 %, tak to skutečně není žádný důvod k oslavě. Já bych chtěla říct, že to, že rostou reálné mzdy, je naprosto normální stav. Naopak to, že klesaly, nebyl normální stav. Já, když jsem jela do studia, tak jsem se dívala zhruba od roku 2000, kdy nám klesaly reálné mzdy, ono se to stalo zhruba třikrát, stalo se to za téměř celé vlády ODS Petra Nečase, stalo se to za naší vlády druhý kvartál 2020, covid a stalo se to téměř za celé období vlády Petra Fialy. Takže prostě to není normální stav a já bych chtěla říct, že to, že porostou reálné mzdy, pořád ten propad, i když o ten kousek se to zlepšilo, ten propad je pořád velký, tak to je normální, stejně tak jako je normální, že má růst HDP, že má vlastně růst ten blahobyt. To znamená, tak, jak, já nevím, věci jsou přitahovány k zemi gravitační silou, tak je normální, že v čase roste HDP a rostou reálné mzdy. Nenormální je právě opak a já to považuju za nějaké neumětelství vlády.

Moderátor
Pane ministře. Je to, za prvé, je to normální a za druhé, těch necelých 5 %.

Zbyněk STANJURA
Tak paní poslankyně to zaonačila docela cudně. Za který kvartál byl poprvé propad reálných mezd? Poslední kvartál roku 2021 za vaší vlády, na to jste zapomněla. Když jsme nastoupili, tak v lednu 2022 po 30 dnech naší vlády byla inflace 10 %. O tom vždycky mlčíte. Měsíční inflace na konci ledna byla 9,9 %, na konci ledna roku 2021, až skončíme, můžete se podívat na stránky statického úřadu. Nikdo vám neuvěří, že vláda jakákoliv není schopná pohnout s inflací o 6 % za měsíc. Já jsem jen řekl fakta. Vy jste zamlčela, že v posledním kvartále roku 2021 taky klesly reálné mzdy. Podívejte se na statistický úřad. A samozřejmě pokud centrální banka, která má hlavní odpovědnost za vývoj inflace a vláda, která má menší odpovědnost přijmout nějaká opatření, tak většina ekonomů vám řekne, že ta opatření se projeví za 12–18 měsíců. Takže je to dobrá zpráva. Není, nic jsem neoslavoval, jenom jsem komentoval dobrou zprávu. Ten trend poroste, my jsme odhadovali, že ročně by mohl být růst mezd kolem 4 %, ten první kvartál naznačuje, že by to mohlo být lepší, ale nemám novou prognózu, takže budu vycházet z těch 4 %. A to je taky důvod, proč porostou útraty domácností a proč poroste hrubý domácí, protože to jsou dobré, dobré ekonomické zprávy.

Moderátor
Paní předsedkyně, vy jste říkala jiná čísla…

Alena SCHILLEROVÁ
Když jsme končili, tuším, 13. nebo 17. prosince, už si to nepamatuju přesně, tak byla inflace zhruba 5,8 nebo 6 %, 6 % to se potom verifikovalo. No, a samozřejmě, že stoupla lednová, protože my jsme prominuli DPH. To přece dobře víte, to jsme o tom spolu vedli ten právní spor. A je logické, že vy jste to zrušili, že stoupla inflace, ale ona vám teda stoupala docela rapidně dalších prostě víc jak dva roky. A to, že teď je 2,9 %, je to mírně vyšší číslo než teda v těch předcházejících měsících, ale prosím vás, pořád se neumazalo těch 25 % za ty dva roky. To znamená, že teď už roste mírněji samozřejmě, kam by taky rostla, kam by rostla donekonečna, ale těch 25 % za ty dva roky tam prostě zůstalo.

Moderátor
Takže očekáváte, že by ceny měly jít zase dolů.

Alena SCHILLEROVÁ
Ne, samozřejmě, že nepůjdou dolů. Nejsem naivní.

Moderátor
Takže na tom se nic nezmění.

Alena SCHILLEROVÁ
Ale samozřejmě tragické je to, že narostla do těch obludných rozměrů za dva roky a teď, že zpomalila logicky, kam by taky dál rostla. Ale stejně to, co prostě ty vaše vize, že potraviny, budou klesat ceny potravin, se podívejte, kde se to projevilo... Není to pravda. Pane ministře, prosím vás, podívejte se na růst potravin.

Zbyněk STANJURA
Mohl bych příště požádat, že bychom měli přímý vstup do databáze Českého statického úřadu, to jsou veřejně přístupné data. Paní poslankyně si vymýšlí, nebo si to nepamatuje.

Alena SCHILLEROVÁ
Není to pravda. Říkám vám, že potraviny tak, jak jste slibovali, neklesly. To, že jste kosmeticky snížili DPH, tak jste obdarovali v podstatě řetězce. Pohonné hmoty atd.

Zbyněk STANJURA
Pravda to není. Ani stokrát opakovaná lež se nestane pravdou. Už ten slovník obludné, tragické. Podívejte se, co jste říkali ve sněmovně před dvěma lety, před rokem, jak to bude tragické v roce 2022, 2023, 2024. Společnost se s tím vyrovnala, zaměstnavatelé se s tím vyrovnali, podnikatelé se s tím vyrovnali, ty těžké měsíce a těžké roky jsme jako společnost zvládli. Teď začínáme růst. Já myslím, že to je dobrá zpráva. Z toho by mohla mít radost i opozice, protože je to dobrá zpráva. Já jsem velmi skeptický k tomu, že by růst HDP byl zásluhou kterékoliv vlády, to dělali oni, že jakákoliv pozitivní zpráva byla, byla příčinou působení vlády Andreje Babiše a jakákoliv negativní za to mohl někdo jiný. Ono to tak není. My musíme spoléhat na podnikatelského ducha, na to, jak ti, kteří platí daně, jak jsou šikovní, když se bude dařit jim, jako že se jim začíná dařit lépe, tak se bude dařit i státním financím. Budeme snižovat ty deficity státního rozpočtu, což je velmi důležité, že nebudeme muset tolik platit za dluhy, které se v České republice nadělaly. Takže já nerozumím tomu, že i dobrou zprávu musí opozice kritizovat. My neříkáme, já jsem neříkal, že díky vládě vyrostly průměrné mzdy o 4,8 a median o 5,5. Já jsem říkal, že ekonomika se zotavuje, že roste, a že rostou průměrné příjmy domácností, a to je dobrá zpráva.

Moderátor
Paní poslankyně. To, že lidi víc utrácejí pět měsíců za sebou, to není jasný signál toho, že ekonomika začíná fungovat normálně, a že se České republice začíná dařit?

Alena SCHILLEROVÁ
Neutrácejí tolik, kolik by utrácet mohli. Určitá obezřetnost tam je evidentní, to nakonec říkají i statistici. A já k tomu růstu. No, pane ministře, proč my nerosteme jako v Polsku o 10 %? Měli bychom na příjmové straně o 200 miliard navíc. Čerpám z veřejných dostupných zdrojů ty, které většinou je to Eurostat a podobně. To znamená, proč my rosteme takto minimálně, proč my stagnujeme?

Zbyněk STANJURA
Podle všech prognóz Evropské komise, Mezinárodního měnového fondu, OECD poroste eurozóna o 0,5 % a Česká republika 1,5. To je o procento víc nebo taky třikrát rychleji než eurozóna. To jsou fakta. Polský růst 10 %, za který rok?

Alena SCHILLEROVÁ
Z ten poslední, samozřejmě. A proč ne? Podívejte se, jak tam se investuje, jak tam prostě šlape ekonomika. A vy neustále na to máte jedinou odpověď. Vy mi vždycky řeknete, a teď jsem čekala, že mi to řeknete taky, ještě jste mi to neřekl. Musíte si vybrat, buď chcete, abychom šetřili nebo chcete, abychom prostě dávali někam více. Ale tak to vůbec nestojí. Zadejte úředníkům ministerstva financí, ať udělají analýzu zemí Evropské unie, jakým způsobem a z jakých důvodů někdo snižuje dluh. A je to ten, kdo více roste. Já to mám dokonce na sociálních sítích, jsou to oficiální data vyzdrojované.

Zbyněk STANJURA
Tady je asi špatná akustika, jak na tom Pražském hradě. Já se omlouvám. Dvacet zemí eurozóny v průměru poroste třikrát pomaleji než Česká republika a vy pořád říkáte ti ostatní rostou rychleji než my.

Alena SCHILLEROVÁ
Viděl jste poslední data? My jsme jediní, kteří se nedostali ještě na tu předcovidovou úroveň. To znamená, že prostě podpora hospodářského růstu je...

Zbyněk STANJURA
Neodbíhejte od toho tématu. Eurozóna poroste v průměru o 0,5 %, Česká republika o 1,5 %, to jsou odhady Evropské komise.

Alena SCHILLEROVÁ
To potvrzuje, že euro nikoho nezachrání... Včera hlasovali všichni koaliční poslanci proti tomu, aby vládu vyzvali, aby nečinila kroky přijetí eura na petičním výboru. To znamená, že podpora hospodářského růstu znamená i snižování dluhu, a to jsem ještě nemluvila o šedé ekonomice a dalších věcech.

Moderátor
Tak teď podpora hospodářského růstu. Pane ministře?

Zbyněk STANJURA
To je taková mantra levice, že čím mám víc dluhů, tím se víc zadlužím. Žádná země se neprodlužila k prosperitě, žádnou takovou zemi neznám. Tím, že platíme tolik peněz na úrocích, tak nám chybí peníze na jiné potřebné věci, na veřejné výdaje. To je prostě fakt. Ale levice si to myslí, populisti si to myslí, ono je to někdy populární, je to takový přístup a po nás potopa, je mi to jedno. Já myslím, že je to špatné, že musíme snižovat zadlužení České republiky, roční deficity. Nám se to daří a budeme v tom pokračovat, protože nízkopříjmové rodiny nejvíce ze všech potřebují mít státní finance v pořádku. Čím je ta rodina člověk bohatší, tím méně potřebuje stát, tím méně je závislá na tom, jak stát hospodaří nebo ne? Takže v zájmu těch nízkopříjmových my potřebujeme, aby stát hospodařil každý rok lépe.

Moderátor
Těch 210 miliard, to je dost pro rozpočtově odpovědnou vládu.

Zbyněk STANJURA
Je to hodně. To já nějak nezakrývám. Je to míň, než to bylo v předchozích letech. A když se o ní říkalo, že to je čtvrtý nejhorší výsledek státního rozpočtu, tak letos bude pátý nejhorší, příští rok šestý nejhorší, a takhle se to zlepšovat. Je iluze, když máte mandatorní výdaje, schválené zákony, že jste během dvou let schopni být ze 420 miliard deficitu na nule, to je iluze. Kdo to tvrdí, tak není politický realista, protože nevidím, kde by se dalo za tři roky změnit saldo státního rozpočtu o 420 miliard. Ale to tempo je dostatečné. My pořád žijeme v těch číslech a v těch stovkách miliard, ale to nikoho nezajímá. Když se zeptáte kohokoliv z českých politiků, kolik byl dluh Polska loni ve zlotých, tak to nikdo neví. To je logické. Každý se ptá, kolik byl dluh vůči, v procentech vůči HDP, letos bude 2,3 %. Vy jste měla 5,1 a 5,8. To je podstatné zlepšení. V tom mezinárodním srovnání my nevíme, jaký je dluh maďarské nebo deficit maďarského rozpočtu ve forintech nebo kolik je, kolik je dluh v eurech Malty, Kypru. To mezinárodní srovnání je procento vůči HDP, a to číslo se výrazně, výrazně zlepšuje.

Moderátor
Zůstaňme u toho celkového čísla. Pan ministr to sem vnesl, že se nebudeme bavit o absolutních číslech, protože ta si nikdo nepamatuje a nezná i u ostatních zemí, že jde o ty poměry vůči HDP. Jednoznačný pokles od vás k této vládě tady pan ministr řekl, tak to jsou data, která verifikujete a teď je ten dluh nižší?

Alena SCHILLEROVÁ
Problém je s panem ministrem, a to je náš věčný spor, proč já prostě jsem na něho trvale jakoby naštvaná profesně, profesně vždycky, že my vlastně neznáme, jaké je reálné číslo státního rozpočtu, protože...

Moderátor
Počkejte, to jsou statistické údaje.

Alena SCHILLEROVÁ
Prosím, když bych to mohla vysvětlit? 252 máte schodek teď, myslím na rok 2024 plánovaně, říkám to, schválený tak. 18 miliard máte mimo rozpočtovou půjčku do SFDI. Mělo by to být součástí státního rozpočtu. Pan ministr pracuje s nereálnými čísly. Pak vám nesedí, protože vám to vstoupí do veřejného zadlužení, tam vám to nesedí a teď mluvíte o kterém...

Moderátor
A to si pan ministr vymyslel ta čísla, tedy nejsou pravdivé?

Zbyněk STANJURA
Malé edukativní okénko pro paní poslankyni: 2,3 % minus roční výsledek letošní, plánovaný a podle mě dodržíme, je schodek všech veřejných rozpočtů, včetně rozpočtu SFDI, včetně rozpočtu Státního fondu životního prostředí, včetně všech rozpočtů krajů, obcí a měst. To bylo stejné každý rok, takže když říkám, že bylo -5,8 % za vás.

Alena SCHILLEROVÁ
Ano, v covidu, připouštím.

Zbyněk STANJURA
Tak to bylo za všechny tyhle ty veřejné instituce. A ten pokles je 2,3 %, je výrazný, je o 1 % z roku na rok, příští rok to budou maximálně 2 %. A to je to mezinárodní srovnání, když se chceme porovnat s ostatními státy to roční procento zadlužení nebo výsledku hospodaření všech veřejných institucí. Státní rozpočet, státní fondy, veřejné vysoké školy, systém zdravotního pojištění.

Alena SCHILLEROVÁ
A mluvíte o kterém roce, pane ministře?

Zbyněk STANJURA
Mluvím o roce 2024, kdy to bude -2,3 %.

Alena SCHILLEROVÁ
Na konci roku, tak na to si ještě počkáme, jak to bude. A samozřejmě počkáme, jak se nám taky bude vyvíjet rozpočet. Já v tuto chvíli nebudu dělat žádné predikce, nebudu tady žádné dělat černé scénáře. Já věřím, že vy to zase zvládnete, ale za cenu obrovských strukturálních deficitů v těch jednotlivých kapitolách, protože už ten rok 2024 máte velice napjatý.

Zbyněk STANJURA
Napjatý je. Když šetříte, tak to vás stojí velké úsilí.

Alena SCHILLEROVÁ
Na vás tlačí další kapitoly, abyste tam přidával peníze, vy to odkládáte samozřejmě po volbách, aby se tam přidávaly peníze daňových poplatníků. Pane ministře, nezkoušejte mě, já vím, to je vaše známá mantra. Pan ministr mluví o plánu na konci roku, tak to si řekneme určitě v nějaké vaší debatě bezesporu a tam si prostě řekneme, jak to je. Ale pak se podíváme i do těch střev a řekneme si, jak to skutečně je.

Moderátor
Další téma. Podle pravidelného opakovaného hodnocení demografické situace bude seniorů přibývat. Po polovině tohoto století jich má být víc než 3 000 000, tři a čtvrt milionu. Asi to má být o 200 000 víc, než se čekalo v té poslední analýze. To je ta analýza, kterou vy jste chtěli, paní předsedkyně, při tom jednání o důchodech, která řekne, jak to s tou demografickou situací je. Ta analýza, která se dělá každých pět let. Teď už máte potvrzeno, že je nutno s důchody něco dělat, a že ty kroky, které vláda dělá, vedou k tomu, že se bude ten očekávaný deficit důchodového systému snižovat.

Alena SCHILLEROVÁ
Nebudu vám lhát, já jsem tu analýzu ještě celou nepřečetla, protože ona byla seznamována s ní veřejnost dnes s panem ministrem a já jsem měla různé, různý jiný programy. Takže jsem jenom se informovala, konzultovala to s kolegy a četla jsem to, co bylo ve veřejných zdrojích. Takže nemám ji celou přečtenou.

Moderátor
Ale že bude 200 000 důchodců navíc, než se čekalo.

Alena SCHILLEROVÁ
Já se k tomu rada vyjádřím. Není tam nikde zmínka o tom dožití ve zdraví, to tam není teda ani čárka, mluví se tam jenom o prodlužování doby dožití, ale o zdraví se nemluví, což byla i zásadní připomínka k novele zákona o důchodovém pojištění ministerstva zdravotnictví. To je moje první poznámka.

Moderátor
Počkejte, ale ti lidé budou v důchodu přece i jako nezdraví, ne? Tak jestli potřebujete spočítat ten systém..?

Alena SCHILLEROVÁ
Asi nebudou, pane redaktore. Jestliže půjdou do důchodu... Za posledních 50 let se zdravotní stav našeho obyvatelstva, a to mám z demografických různých publikací, se nezměnil, to znamená, dá se očekávat, že se nezmění ani za 50 let. To, jaké máte problémy zhruba v určitém věku, proto třeba demografická společnost nebyla s tím vaším návrhem ztotožněna, proto dalo připomínku ministerstvu zdravotnictví. A proto jsem teď četla, že se snad připouští někteří poslanci vládní pětikoalice, nevím, asi domluva není ještě na vaší úrovni vrcholové, ale připouští, že by se to mohlo zmírnit to prodlužování, že ty dva měsíce zhruba, že by se mohly zmírnit časově. Ale přece ten člověk, když mu prodloužíme odchod věku do důchodu, tak my víme, že je zdravý, že on může pracovat do 68 let, do 70, tam dokonce tam je automat připravený. A ta demokratická...

Moderátor
Člověk musí počítat i potom. Jiná může být debata o tom, jak se budou lidi podporovat...

Alena SCHILLEROVÁ
Ano, počítat s ním musíte. Tak on snad žije a dožívá se nějakého věku, ale on se přesune, pokud dělá nějakou práci, kterou dělat prostě nemůže ze zdravotních důvodů, tak se přesune do sociálního systému. A navíc tady vytvořila, tato vláda si vytvořila takovou mantru, že počítá s tím, že důchodový systém se rovná rozdíl mezi vybraným sociálním pojištěním a vyplacenými důchody, ale to není pravda. Za prvé, v těch objemech příjmů i výdajů mají některé údaje, které by tam měli mít, a které by tam naopak mít neměli. Můžeme si to klidně rozebrat, ale co je zásadní, my klidně můžeme okamžitě, máte tam, proč tam nemáte třeba započítáno, že ti důchodci také utratí něco a přinesou něco na DPH, na spotřební daně. Umíte to spočítat u ukrajinských spoluobčanů, kteří tady pracují? To jste měli v těch analýzách. Ve výdajích máte započteno třeba výchovné atd. To tam úplně klasicky nepatří. Ale co je podstatné, společnost se velmi proměňuje, dochází k tzv. uberizaci společnosti, to znamená, že nám časem bude přibývat mnohem víc lidí, kteří pracují jako OSVČ a nepracují jako zaměstnanci. To znamená, promění se nám ta struktura příjmů. Oni budou víc přinášet na příjmové dani a méně prostě na tom sociálním a my tady vytváříme nějakou prostě nějakou sci-fi predikci do roku 2050, ale ta společnost, že bude šest vlád do té doby, to je jasné, ale že ta společnost se prostě velmi a zásadním způsobem promění.

Moderátor
Pane ministře, prosím odpovědi. Za prvé, nemáte tam všechny příjmy a výdaje, říkala paní poslankyně.

Alena SCHILLEROVÁ
Některé tam chybí a výdaje přebývají.

Zbyněk STANJURA
To prostě není pravda. A pokud by tam něco bylo, kdyby tam něco z toho bylo, tak je to nepatrná částka v tom objemu. Ta situace je jasná. Budeme mít více lidí v penzi a méně ekonomicky aktivních občanů, ať už budou zaměstnanci nebo OSVČ. Ten poměr se dlouhodobě zhoršuje v tom smyslu, že máme méně ekonomicky aktivních a více penzistů. Mimo jiné proto, že se prodlužuje průměrný věk dožití. To znamená průběžný systém, nám se to asi nepovedlo jako politikům za 30 let vysvětlit, co to znamená průběžný systém penzí. Ti, kteří dneska jsou ekonomicky aktivní, to znamená, většina jsou zaměstnanci menšina jsou OSVČ, platí každý měsíc sociální pojištění, jehož největší část je důchodové pojištění a z toho se platí důchody stávajícím penzistům. Pokud ta skupina, ta první, která to platí, se zmenšuje a zvětšuje se skupina těm, kterým vyplácíte důchody, tak máte podle mě jenom tři možnosti, jak to řešit. Razantně zvýšit daně, sociální pojištění, to znamená, ta menší skupina víc zaplatí, aby bylo na důchody té větší skupině, nebo nezvýšíte ty daně, razantně snížíte důchody, pak to taky bude stačit, anebo zvolíte tu cestu, která je podle mě nejméně bolestivá, všechny jsou bolestivé, první, druhá i třetí, že nepatrně zvýšíte věk odchodu do důchodu. Ta opatření nesměřují k tomu, aby ten systém byl přebytkový nebo alespoň vyrovnaný, ta opatření, která navrhujeme a které debatujeme a budeme ještě debatovat v Poslanecké sněmovně, ten deficit minus 5 % HDP ročně dávají někde mezi jedno a jednou a půl procenta ročně minus, ne plus. A je to proto, aby ti, kteří půjdou do penze za těch 30 let, opravdu měli solidní penzi, bez toho tu solidní penzi být nebudou, pokud jim už dnes razantně nezvýšíte daně nebo jim potom razantně nesnížíte důchod.

Moderátor
Teď, paní předsedkyně.

Alena SCHILLEROVÁ
Vláda nebo respektive ministr Jurečka, když seznamoval nás s tím zákonem, tak nebyl schopen ukázat nic jiného než tabulku v roce 2050, která v dnešních cenách uspoří údajně necelých 170 miliard. My nevíme žádnou prognózu. Tam má být automat, ten má prognózu té úspory a toho dopadu vůbec této novely a jestliže dneska vydáváme na důchody. Jestliže v roce 50, ale my nevíme, jaký tam bude náběh. On to nebyl schopen vysvětlit, on nebyl schopen vysvětlit ani to, že bude garantováno, že 21,5 roku stráví člověk v penzi. Jak? Když bude, teď tam bude automat, automat, to neskončí, tam není žádný strop. A samozřejmě určitě doufám, že se shodneme, a na to jste rezignovali, přestože to máte v programovém prohlášení vlády, že bez dalších příjmů se to nedá ufinancovat a ty příjmy by měl být právě pilíř a vy jste se mu vůbec nevěnovali, byť ho máte v programovém prohlášení vlády. A ještě, prosím pár čísel, vy jste taky hodně šermoval tady čísly, my dnes vydáváme na důchody, já budu taky citovat, 7,8 % HDP, to čerpám z vašich čísel, doufám, že je nepopřete. Čili necelých 8 %, celá řada zemí vydává více už dneska, Rakousko 13 % a my i v době toho peaku. Takže oni mají 13, Německo vydává a také samozřejmě víc a my dospějeme i v tom píku těch Husákových dětí a tam vzniká ten problém zhruba 20 let budeme vydávat 11,5 % HDP, takže proč my se nezaměřujeme na růst HDP a na další a samozřejmě na další příjmy prostřednictvím toho pilíře?

Moderátor
Pane ministře, to, to je opakovaná výhrada z opozice. Vy jste rezignovali na příjmy. Nesnažíte se zařídit další příjmy pro důchodový systém.

Zbyněk STANJURA
To je vlastně směšná výhrada. Když řekneme to Rakousko 11 % nebo 13 %, kdybychom to udělali letos, tak je schodek o 400 miliard vyšší. To si musíme říct, pokud bychom nešli, pokud bychom nezvyšovali daně. 5 % HDP v letošních číslech je 400 miliard, tam deficit by nebyl 250 miliard, ale 650 miliard, takže nemá cenu posouvat pouze výdaje, ale musíme posuzovat i příjmy. My jsme ten druhý pilíř měli, nebyl dokonalý, tehdy si sociální demokraté z toho udělali volební téma a zrušili jste ho s nimi. Dobře, berme to jako fakt. A teď jste přišli s tím nápadem, kdybyste to rozpracovali ne paragrafovaně, jak tam ty peníze dostanu, jaká bude motivace, jaké budou náklady státu...

Moderátor
Paní předsedkyně, pane ministře, moc vám děkuju za tuhle debatu, na shledanou.

Alena SCHILLEROVÁ
Hezký večer. Děkuji za pozvání.

Zbyněk STANJURA
Děkuji za pozvání.

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

17.04.2024Ministr financí Stanjura hostem pořadu Interview ČT24 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
05.02.2024Ministr Stanjura hostem Otázek Václava Moravce MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
25.01.2024Zbyněk Stanjura v pořadu ČT Události, komentáře MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
08.01.2024Ministr Stanjura hostem pořadu Za pět minut dvanáct MF ČR (Ministerstvo financí ČR)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688