Iva Grácová (Bezvafinance)
Finanční rady  |  06.06.2024 08:55:44

8 užitečných tipů, jak ochránit své finance

Krádeže a podvody s penězi jsou stejně staré jako peníze samotné. S rozvojem technologií a digitalizací se však fyzické peníze v našich rukou objevují čím dál méně, zatímco virtuální platby jsou stále častější. Bohužel, podvodníci se rychle přizpůsobují a přicházejí s čím dál sofistikovanějšími metodami, jak nás připravit o peníze. Jak tedy zajistit, aby vaše finance zůstaly v bezpečí?

1. Používejte mobilní bankovní aplikace

Mobilní bankovní aplikace nabízejí téměř všechny základní bankovní služby, často i něco navíc, například možnost skenování QR kódu pro platby. QR platby můžete využívat například pro placení v menších obchodech, u kadeřníka či v restauracích. Jednoduše naskenujete QR kód na účtu a platba je okamžitě provedena bez nutnosti ručního zadávání údajů. Tento způsob je nejen pohodlný, ale také snižuje riziko chyby při zadávání platebních údajů.

2. Důležitost autentifikačních a autorizačních SMS a notifikací

Každou zprávu, kterou obdržíte od své banky, důkladně čtěte a nikdy ji neposílejte dál. Vaše přihlašovací údaje a číslo platební karty by měly zůstat pouze ve vašich rukou. Banka od vás nikdy nebude žádat kompletní přihlašovací údaje (kódy, hesla či PINy) prostřednictvím e-mailu, telefonu nebo SMS.

Věděli jste, že SMS zpráva s kódem vám může ochránit peníze v případě, že někdo získá přístup k vašemu heslu. Pokud obdržíte kód pro potvrzení platby, kterou jste neprovedli, můžete okamžitě kontaktovat svou banku a zabránit podvodné transakci.

3. Pozor na podvodné zprávy a telefonáty

Podvodníci často používají metody, které se tváří jako komunikace od známé doručovací společnosti nebo dokonce od vaší banky. Největší nebezpečí se skrývá v tom, že podvodné e-maily mohou vypadat jako od vaší banky a žádat vás o potvrzení přihlašovacích údajů. Pokud si všimnete drobných chyb nebo neobvyklého formátu, raději kontaktujte banku přímo přes oficiální webové stránky. Banka nikdy nebude žádat kompletní přihlašovací údaje prostřednictvím e-mailu.

Rada pro vás: Nikdy neklikejte na hypertextové odkazy v těchto zprávách, protože vás mohou přesměrovat na podvodné stránky imitující internetové bankovnictví vaší banky. Raději vždy zadejte adresu banky přímo do svého prohlížeče.

4. Nahraďte fyzickou kartu tou v mobilu

Moderní technologie umožňují nahradit fyzickou kartu kartou v mobilu nebo hodinkách, například prostřednictvím aplikací jako Google Wallet nebo Apple Pay. Při použití Apple Pay nebo Google Wallet jsou vaše platební údaje šifrovány. Když platíte, údaje o kartě nejsou sdělovány příjemci platby, což zvyšuje bezpečnost transakcí. Navíc se vyhnete riziku ztráty nebo krádeže fyzické karty.

5. Používejte dvoufaktorové ověřování

Dvoufaktorové ověřování (2FA) je další úroveň ochrany, která vyžaduje nejen heslo, ale i druhý faktor (např. SMS kód nebo notifikaci na mobilní aplikaci). To poskytuje extra úroveň zabezpečení. I kdyby někdo získal vaše heslo, bez druhého faktoru se do vašeho účtu nedostane. Například při přihlašování do internetového bankovnictví musíte kromě zadání hesla potvrdit svou identitu kódem zaslaným na váš mobilní telefon nebo potvrzením v mobilním bankovnictví.

6. Pozor na podvodné půjčky

Podvodníci často nabízejí lákavé půjčky s nízkým úrokem, které ve skutečnosti slouží k získání vašich osobních údajů nebo peněz předem. Podvodné půjčky mohou být maskovány jako nabídky od renomovaných finančních institucí. Jak se podvodným půjčkám bránit? Pokud obdržíte nabídku půjčky, která zní příliš dobře, než aby byla pravdivá, buďte opatrní. Vždy si ověřte společnost, která půjčku nabízí, a nikdy neposkytujte osobní údaje ani neplaťte poplatky předem bez důkladného prověření.

7. Pravidelně kontrolujte své účty

Pravidelná kontrola bankovních účtů vám pomůže rychle odhalit jakékoli neobvyklé transakce. Mnoho bank nabízí možnost nastavení upozornění na určité typy transakcí, což vám umožní okamžitě reagovat, pokud se něco zdá podezřelé.

8. Vzdělávejte se

Podvodníci neustále vyvíjejí nové triky, jak získat vaše peníze. Je důležité se pravidelně vzdělávat o nových typech podvodů a způsoby, jak se jim bránit. Mnoho bank a finančních institucí nabízí vzdělávací materiály nebo také semináře o bezpečnosti online bankovnictví. I v novinách a ve zprávách často informují o aktuálních hrozbách a metodách podvodníků, takže sledování těchto médií vám může pomoci být lépe připraveni a chráněni.

Iva Grácová

Iva vystudovala obor Národní hospodářství na ekonomické fakultě Vysoké školy báňské – Technické univerzitě v Ostravě. Ve světě bankovnictví a financí se aktivně pohybuje již od roku 2007. Cenné pracovní zkušenosti získala díky svému dlouholetému působení v Citigroup Inc., kde pracovala jako specialista a poradce privátního a investičního bankovnictví. V současné době se věnuje psaní článků a komentářů na aktuální ekonomické dění, spolupracuje jako copywriter převážně s finančními společnostmi a pravidelně svými články přispívá například na finančním portálu Bezvamoney.cz.


Bezvafinance s.r.o.

Společnost Bezvafinance s.r.o. je samostatným online zprostředkovatelem spotřebitelských úvěrů s licencí od České národní banky, soustředí se však i na ostatní osobní finance - ať už je to půjčka, hypotéka, spoření nebo pojištění. Cílem společnosti je nabídnout uživatelům možnost srovnávat nabídky ze světa osobních financí snadno, rychle a online. Jedním ze základních pilířů společnosti je vzdělávání široké veřejnosti na poli osobních financí a zvyšování finanční gramotnosti.

Více informací na https://www.bezvafinance.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Út 10:32  Jaké jsou nejčastější chyby v nahlašování pojistných událostí? Martin Steiner (BNP Paribas Cardif Pojišťovna)
Út   8:00  Nechcete ji potkat, snažíte se jí vyhnout, a přesto si vás najde. Exekuce Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
Po   8:16  Jak si užít dovolenou v Chorvatsku bez starostí a pokut! Martin Thienel (Kalkulátor.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688