mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  05.06.2024 21:23:00

České firmy posilují spolupráci s brazilským Embraerem

05.06.2024 / 20:12 | Aktualizováno: 05.06.2024 / 21:23

V rámci projektů ekonomické diplomacie proběhla zatím nejrozsáhlejší incomingová mise brazilského giganta Embraer do České republiky. S cílem navázat technologickou a obchodní spolupráci proběhl Industry Day, bilaterální B2B jednání a technické návštěvy českých a moravských výrobních společností.

Ve dnech 20. – 22. května 2024 se v rámci projektu ekonomické diplomacie uskutečnila incomingová mise světového giganta, brazilské skupiny Embraer do České republiky. První den proběhl Industry Day a cílená B2B jednání určená pro domácí firmy, které mají zájem stát se partnery Embraeru, který je čtvrtým největším výrobcem letadel na světě. Na úvod průmyslového dne se uskutečnily institucionální prezentace, zaměřené na současný stav a budoucí nasměrování potenciální spolupráce Embraeru s Českou republikou. S úvodními slovy vystoupili zástupci zaštiťujících institucí, vrchní ředitel David Müller z ministerstva průmyslu a obchodu, vrchní ředitelka Radka Konderlová z ministerstva obrany a také prezident z Asociace leteckého a kosmického průmyslu ČR Josef Kašpar. S ohledem na historicky největší rozsah mise byla po celou dobu programu rovněž přítomna česká velvyslankyně v Brasílii Pavla Havrlíková a brazilská velvyslankyně v Praze Sônia Regina Guimaraes Gomes.

B2B jednání se uskutečnila v segmentech Defense&Security, Land Systems Business Development, Sustainability Product Strategy, R&D Engineering a CRM Product Management – Service and Support. Z tohoto důvodu byli přítomni i zástupci divize R&D, Eve Air mobility, Embraer X či společnosti Atech ze skupiny Embraer. Právě nové výrobní programy mohou být příležitostí pro inovativní české společnosti.

Proběhla rovněž snídaně se zástupci technických univerzit a s agenturou CzechInvest, jejímž tématem byly zejména možnosti navázání spolupráce v oblasti R&D s důrazem na nově připravované projekty Embraeru, a to jak v rámci bilaterálních projektů, tak i možnosti společného zapojení do programů Evropské unie.

V následujících dvou dnech proběhla road-show po České republice, při níž zástupci Embraeru navštívili celkem desítku českých a moravských firem a institucí. Měli tak možnost seznámit se přímo na místě s domácím výrobním programem a přesvědčit se o kvalitě tuzemské produkce. V Praze se představily VZLÚ, LPP Holding, VRgineers, Radalytica, dále PBS ve Velké Bíteši a v Pardubicích ERA, rovněž ELDIS či Centrum leteckého výcviku LOM Praha a ALES. V Brně pak proběhla návazná B2B jednání v Jihočeském inovačním centru.

Česko ve strategických projektech obranného průmyslu

Vlajkovou lodí dosavadní česko-brazilské spolupráce se stal letoun EMBRAER C-390 Millenium, jehož subdodavatelem je společnost Aero Vodochody dodávající náběžné plošiny, zadní části trupu a dveře. Jedná se o projekt transportního letounu střední velikosti s užitným zatížením 26 tun, který od svého počátku ztělesňuje ideální příklad mezinárodní průmyslové spolupráce v synergii se státními orgány.

Embraer je víc než C-390

Embraer je původně státní společnost, která si během pouhých 50 let své existence vydobyla místo silného hráče na poli středních dopravních letadel. Ačkoliv je jméno Embraeru spojeno v současné době zejména s vojenským dopravním letounem C-390, který má ve své kategorii výjimečné vlastnosti, aktivity společnosti se v současné době zaměřují i na inovativní řešení v sektorech obranných, satelitních, komunikačních a radarových technologií, ale také například v oblasti městské mobility (urban air mobility). Z tohoto pohledu se jeví velmi slibnou například perspektiva spolupráce českých firem s dceřinou společností Embraer X EVE.

„Téměř pět desítek českých subjektů se účastnilo tohoto projektu, což potvrzuje jak zájem o spolupráci s Brazílií, tak i sílu českého leteckého průmyslu. Jsem ráda, že se podařilo pro tento projekt získat podporu příslušných ministerstev i firemních asociací. Mise se zaměřila především na sektory s vysokou přidanou hodnotou a to je směr, jakým chceme ekonomickou diplomacii v Brazílii rozvíjet i v následujících letech (spolupráce ve strategických oborech jako obrana, letecký a kosmický průmysl a kybernetická bezpečnost). Mise měla ze strany brazilského Embraeru jednoznačně pozitivní ohlasy, což považujeme za důkaz toho, že naše aktivity jsou zaměřeny správným směrem.“, uvedla k misi velvyslankyně Česka v Brazílii Pavla Havrlíková.

Projekt ekonomické diplomacie připravilo Velvyslanectví ČR v Brasílii ve spolupráci Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR, Ministerstvem obrany ČR a Asociací leteckého a kosmického průmyslu. Mise plynule navázala na obdobný projekt z února 2019 a propojila české dodavatele s vysokou přidanou hodnotou s koncovým zákazníkem.

Autor: Filip Vavřínek, ekonomický diplomat, Velvyslanectví ČR v Brasílii.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688