Město Benešov (benesov-city.cz)
Z regionů  |  05.06.2024 13:36:00

Benešov - Obnovit letní kino na Konopišti bylo velké přání Benešáků

S jednatelkou společnosti Kulturní a informační centrum Benešov s.r.o. Janou Pěnčíkovou jsme se sešli v krásném Přírodním divadle Konopiště obklopeném rybníkem, loukou a lesem a při malebném výhledu na Státní zámek Konopiště se nabízí první otázka:
Proč zrovna Konopiště, proč zrovna Letní filmový festival?
 

 
 
Nápad uspořádat v Přírodním divadle na Konopišti letní promítání přicházel během těch tří a půl let, během kterých vedu společnost Kulturní a informační centrum Benešov, s. r. o., často a z mnoha stran. Mimo jiné se toto téma stalo jedním z deseti vybraných témat na veřejném fóru, což je setkání občanů Benešova nad tématy věcí veřejných, v roce 2021. Je v tom, řekla bych, velký kus nostalgie, neboť některé roky se tady na Konopišti promítalo celé léto a pamětníci na to dodnes moc hezky vzpomínají. I proto si místní přáli letní kino na Konopišti obnovit. V neposlední řadě letní promítání na Konopišti prosazovalo i vedení města, které je podpořilo finančně, za což moc děkuji.

Říkáte, že se tenkrát promítalo celé léto, ale pro letošek se na Konopišti připravuje Letní filmový festival, který bude trvat pouze 10 dní koncem června.

Ano, je to tak a důvod vám hned vysvětlím. Oproti sedmdesátým, osmdesátým letům jsme dnes v úplně jiné situaci. Je potřeba si uvědomit, že v té době nebyla tak velká nabídka letní open air kultury, jako je tomu dnes. Neexistovaly festivaly, tak jak je dnes známe, nebylo tolik venkovních koncertů. Několik posledních let máme přes léto na Konopišti obsazenu většinu víkendů v červnu až srpnu s tím, že pro páteční koncert se začíná stavět technika často již od čtvrtka a areál si přebíráme v neděli ráno. Kromě koncertů se zde během letního období konají i jiné akce, například sportovní události nebo food festival. Není proto možné mít v areálu postavené napevno promítací plátno během celého léta, jako tomu bylo v dobách minulých, kdy zde během léta v rámci kulturního vyžití fungoval amfiteátr, zejména jako letní kino. Jsme ale moc rádi, že se nám povedlo vyšetřit koncem června 10 dní, během kterých se uskuteční historicky první a doufejme, že ne poslední Letní filmový festival Konopiště.

Můžete nám ho v několika větách představit?

Letní filmový festival Konopiště má ambici nabídnout Benešákům i dalším návštěvníkům z okolí několik dní večerního promítání pod širým nebem v kulisách krásného Přírodního divadla Konopiště. Naším cílem je, aby si zde každý našel to své – v programové nabídce jsou proto filmy různých žánrů, pro dospělé i pro mládež a děti. Každý večer má nějaké téma. Kromě promítání po setmění máme pro tři večery připraven i doprovodný program.

Jak to bude se vstupným?

Každý správný filmový festival by měl mít permanentku a nejinak tomu bude i v případě Letního filmového festivalu Konopiště. Nabídneme celkem tři druhy permanentek, které vydáme v omezeném počtu, takže zájemci si musí s koupí pospíšit, protože zde budeme postupovat podle známého „kdo dřív přijde, ten dřív mele“. Nejvýhodnější permanentka nabídne zhlédnout všech 10 filmů a užít si všechen doprovodný program za pouhých 199 Kč! To znamená, že se můžete každý večer bavit za necelých 20 korun! Druhá a třetí vlna permanentek bude za cenu 299 a 399 .

Jakou výhodu kromě sníženého vstupného má koupě permanentky?

Permanentky budou přenosné, to znamená, že se může během festivalu prostřídat celá rodina; někdo si bude chtít zajít na muzikál, někdo na nejnovější blockbuster a někdo nostalgicky zavzpomínat u staršího filmu. Kromě toho zakoupením permanentky bude každý automaticky zařazen do slosování o zajímavou cenu.
A co ti, kteří si permanentku nekoupí, a nebo na které se nedostane, protože jak jste zmiňovala, počet permanentek je omezený.
Ano, permanentek vydáme celkem jen 999 kusů, pro každou vlnu vždy 333 kusů. Samozřejmě bude možné koupit si vstupenku na každý večer zvlášť, vstupné bude jednotné, a to na každý večer 99 . A v pátek
28. června máme připraven pro všechny děti do 15 let jako dárek za vysvědčení vstup zdarma nejen na film, ale i na doprovodný program.

Jak se vlastně takový filmový festival připravuje, je to přece jen poprvé, překvapilo vás něco?

Pro Konopiště je to poprvé, pro mě nikoliv. Z předchozího působiště mám zkušenosti i s vedením několika kin a mimo jiné i s přípravou dvou ročníků filmového festivalu. Nejpodstatnější je vždy dramaturgie; je potřeba nabídnout takovou skladbu filmů, která bude vhodně odpovídat zaměření festivalu. Ten náš, konopišťský festival, není nijak žánrově zaměřený, je to prostě letní filmový festival, který má oživit kulturní nabídku v Přírodním divadle Konopiště, nabídnout Benešákům to, po čem několik let volali a snažit se přilákat do Konopiště všechny, kteří chodí rádi na filmy. Věřím, že jsme se s nabídkou strefili a že si každý večer našeho festivalu najde své návštěvníky. Není bez zajímavosti, že na dramaturgii jednoho večera se mohou podílet přímo i Benešáci, a to na našich sociálních sítích, kde mohou hlasovat pro jeden z pěti nominovaných filmů.

Na filmové festivaly přijíždí celebrity z celého světa. Můžeme se na nějakou celebritu těšit i na Konopišti?

Ačkoliv Konopiště není Cannes, tak mám dobrou zprávu, že ano, i k nám na Konopiště přijede několik celebrit spjatých se světem filmu. Na druhý den Letního filmového festivalu jsme připravili besedu s tvůrci filmu Aristokratka ve varu. Nebudu zatím prozrazovat kdo přesně přijede, ale mohu říci, že kromě debaty o filmu čeká na návštěvníky i několik soutěží spojených s filmem. A soutěžit budeme i na zahajovacím večeru a samozřejmě 28. června, kdy bude celý večer patřit dětem.
Ale chci říci jednu důležitou věc: Pro nás, kteří festival připravujeme, jsou celebritami úplně obyčejní lidé, návštěvníci našeho festivalu, kteří dorazí na Konopiště, ať už z Benešova nebo odjinud. Proto bude u vchodu do areálu připraven červený koberec. Jen ty zástupy fanoušků tam asi nebudou, zatleskat si budeme muset sami.

Letní filmový festival na Konopišti ale není jediná novinka za tu dobu, kdy působíte ve funkci jednatelky společnosti. Z jakých dalších změn máte radost?

Pokud zůstaneme tady na Konopišti, tak mám samozřejmě velkou radost z toho, že se loni podařilo kompletně vyměnit sedáky laviček, které už byly ve velmi špatném stavu. Kromě nových sedáků jsme i narovnali betonové sloupky, na kterých jsou sedáky uchycené a udělali další drobné úpravy. Letos zase opravujeme plot a rozšiřujeme hlediště v areálu.
Co se týká akcí, které společnost dělá, tak jsem moc ráda, že se nám podařilo změnit charakter Benešovských trhů, které byly takové… no… trochu nudné a že jsme loni uskutečnili první benešovský Street food festival. Letos nás čeká již druhý ročník. Udělali jsme také nějaké změny v dětských akcích a od roku 2022 nově nabízíme Pohádkový les tady na Konopišti, letos se bude konat již třetí ročník a podruhé letos zopakujeme podzimní drakiádu. Zejména kvůli dětem rovněž vylepšujeme prostor kolem Bosostezky, loni jsme tam instalovali několik interaktivních herních prvků a plánujeme pokračovat na dalších úpravách tohoto prostoru. Co se týká akcí pro dospělé, snažíme se stále rozšiřovat nabídku kulturních akcí, přivézt do Benešova co nejrozmanitější skladbu hudební a divadelní nabídky, ale loni se kupříkladu podařilo uspořádat také Galavečer bojových sportů, již dvakrát jsme nabídli dospělým, kteří si chtějí hrát, Noční bojovku tady na Konopišti nebo třeba několik zajímavých akcí v baru Labyrint, ať už šlo o taneční večer, hospodský kvíz nebo přednášky na aktuálně zajímavá témata. Od roku 2022 pořádáme také dvoudenní Adventní trhy, které podle mého názoru v Benešově chyběly.

A na co se kromě Letního filmového festivalu těšíte letos? Chystá se ještě nějaká novinka?

Ano, to bychom nebyli my v KIC, abychom každý rok nepřišli s něčím novým! Letos budeme poprvé pořádat Summer night festival, což je minifestiválek dobrého jídla a pití a dobré muziky, který se bude konat na konci prázdnin jako taková odměna pro všechny unavené rodiče. Letos nás poprvé čeká také halloweenský lampionový průvod a halloweenská diskotéka pro dospělé a pro děti, také chystáme přesun Mikulášské party z náměstí do Kulturního domu Na Karlově. Připravujeme spoustu koncertů, ať už v létě v Přírodním divadle Konopiště, nebo na podzim v KD Karlov, divadelní představení a pohádky pro děti a v létě již tradiční Benešov City Live.
A když tak mluvím o tom, co všechno v KIC děláme, uvědomuji si, kolik je za tím práce, tak bych chtěla poděkovat všem svým kolegům z Kulturního a informačního centra Benešov, s. r. o., za jejich práci. A dovolte mi také, abych poděkovala všem, kteří náš filmový festival podpořili – kromě města Benešov jsou to společnosti BTL Medical Technologies s. r. o., VHS Benešov a Pinko.

Paní jednatelko, díky za rozhovor a hodně úspěchů do další práce!
letní filmový festival







 
Zodpovídá: Markéta Pazderová, DiS.
Vytvořeno / změněno: 5.6.2024 / 5.6.2024

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

15.02.2024Benešov - Oprava lávky v Konopišti Město Benešov (benesov-city.cz)
23.06.2022Brno: Letní kino s vesmírnou duší Hvezdarna.cz (Hvězdárna Brno)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688