mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  05.06.2024 13:11:00

Česká a Pákistánská spolupráce v oblasti aerospace a deep tech inkubátorů (Letecké inovace na obzoru)

05.06.2024 / 13:09 | Aktualizováno: 05.06.2024 / 13:11

Koncem dubna 2024 byla uskutečněna návštěva Národního inkubačního centra pro letecké technologie (NICAT) v Pákistánu. Tento krok se ukazuje být strategicky významným pro české firmy a vědecké instituce, které se zabývají leteckými technologiemi, deep-tech a umělou inteligencí. NICAT je přední institucí zaměřenou na podporu výzkumu, vývoje a komercializace inovací v oblasti letectví a kosmonautiky v Pákistánu.

NICAT: Inovace v letectví a deep technologiích

NICAT byl založen s cílem stát se katalyzátorem pro růst a rozvoj leteckého průmyslu v Pákistánu. Centrum poskytuje platformu pro start-upy, výzkumné organizace a průmyslové partnery, aby společně vyvíjeli pokročilé technologie v oblasti letectví, kosmonautiky a přidružených deep technologií. Hlavní oblasti zaměření NICAT zahrnují autonomní systémy, pokročilé materiály, umělou inteligenci a datovou analýzu, které jsou klíčové pro budoucí inovace v letectví.

NICAT je podporováno a financováno IGNITE-National Technology Fund a Ministerstvem informačních technologií, s cílem pomoci pákistánskému leteckému a ICT průmyslu dosáhnout jejich plného potenciálu. Pákistánská Národní politika vědy, techniky a inovací z roku 2021 si klade za cíl socio-ekonomický rozvoj země prostřednictvím inovací pro domácí a mezinárodní trhy. Rehbar-I byl prvním úspěšným hlubokým vesmírným letem Pákistánu v roce 1962, což z Pákistánu činí třetí zemi v Asii a desátou na světě, která provedla takový start. NICAT má za cíl oživit leteckou slávu Pákistánu a vzít ji za hranice oblohy.

Strategická spolupráce s Českou republikou

Pro české firmy a instituce představuje spolupráce s NICAT obrovský potenciál. Česká Asociace leteckého a kosmického průmyslu (ALV) a Výzkumný a zkušební letecký ústav (VZLÚ) mohou hrát klíčovou roli při výměně znalostí, technologií a odborných zkušeností. První propojení těchto institucí se uskuteční již v červnu 2024. Tato spolupráce může zahrnovat:

  1. Společné výzkumné projekty: Spolupráce mezi českými a pákistánskými výzkumnými týmy na projektech zaměřených na vývoj nových leteckých technologií, materiálů a systémů. Český průmysl má bohaté zkušenosti v oblasti letectví, které mohou významně přispět k rozvoji pákistánského sektoru.
  2. Výměna odborníků a školení: Programy výměny odborníků a školení mohou pomoci posílit dovednosti a znalosti v obou zemích. Česká republika může nabídnout odborné kurzy a školení v oblasti letectví, kosmonautiky a umělé inteligence, které by pomohly zlepšit kvalifikaci pákistánských odborníků.
  3. Komercializace inovací: Společné úsilí o komercializaci inovací a technologií vyvinutých v rámci spolupráce. Tento přístup může zahrnovat společné investice do start-upů a technologických firem, které se specializují na letecké technologie a umělou inteligenci.

Výhody pro české firmy

Zapojení do spolupráce s NICAT a pákistánskými partnery přináší několik klíčových výhod pro české firmy:

  • Přístup na nové trhy: Pákistán, jakožto rozvíjející se trh s rostoucím leteckým průmyslem, nabízí českým firmám možnost rozšířit své obchodní aktivity a získat přístup na nové trhy.
  • Technologický transfer: Spolupráce umožňuje českým firmám a výzkumným institucím získat nové poznatky a technologie, které mohou být aplikovány v českém leteckém a kosmickém průmyslu.
  • Posílení bilaterálních vztahů: Společné projekty a spolupráce posilují ekonomické a politické vztahy mezi Českou republikou a Pákistánem, což přispívá k dlouhodobému partnerství a stabilitě. Česko si v Pákistánu již vybudovalo silnou reputaci v oblasti obranného sektoru a letectví.

Více informací

Globální trh leteckého a obranného průmyslu má hodnotu 697 miliard dolarů, přičemž komerční letectví činí 298 miliard dolarů. Pákistánský trh letectví a obrany má hodnotu 8,7 miliardy dolarů. Většina vojenského hardwaru vystavovaného na přehlídce 23. března 2024 je vyráběna v okruhu 100 km od Islámábádu. V oblasti Rawalpindi/Islamábád již existují prvky vysokotechnologického, elektro-mechanického a IT klastru. NICAT otevírá letecký průmysl soukromému sektoru a může proměnit oblast Rawalpindi/Islamábádu v High-Tech inovační údolí. NICAT je platforma, která spojuje průmysl, akademickou sféru a vládu.

Účelem konsorcia NICAT je přispět k transformaci společnosti a ekonomiky tím, že posílí, propojí a vybaví pákistánské talenty, přičemž sdružuje investory, inovátory, podnikatele, vůdčí osobnosti a talentovanou mládež Pákistánu.

Pro české firmy a vědecké instituce je to příležitost k využití svých odborných znalostí a technologií, a k podpoře rozvoje pákistánského leteckého průmyslu. Tato spolupráce slibuje vzájemné výhody a posílení strategických vztahů mezi oběma zeměmi; může být využita k rozvoji inovací, technologií a obchodních příležitostí.

Václav Jílek, ekonomický diplomat, Velvyslanectví ČR v Islámábádu


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688