Praha 4 (praha4.cz)
Z regionů  |  04.06.2024 21:21:00

Přátelská zahrada v Praze 4 nese jméno Adolfa Borna


Přátelská zahrada v Praze 4 nese jméno Adolfa Borna - archivní foto

Přátelská zahrada Jeremenkova změnila název, nyní nese jméno proslulého výtvarníka a čestného občana Prahy 4 Adolfa Borna. Přejmenování navrhl místostarosta pro majetek Filip Vácha (TOP 09) a v pondělí 3. června 2024 nový název park Adolfa Borna schválila Rada hlavního města Prahy.

„Změna názvu prošla Komisí pro kulturu, volný čas a náboženské společnosti Rady městské části Praha 4 a magistrátní místopisnou komisí. Poděkování patří předsedovi komise Albertu Kubištovi a členovi komise a radnímu pro životní prostředí z Prahy 4 Tomáši Hrdinkovi,“ uvedl místostarosta Filip Vácha. „Po revitalizaci areálu, kterou jsem měl v kompetenci jako radní pro investice, je přejmenování parku posledním krokem v přeměně tohoto místa na oázu klidu a odpočinku.“

Park za Základní školou Jeremenkova vybudovala městská část Praha 4 v roce 2020 na místě původního zpustlého areálu zahradnictví. Od té doby slouží jako výukový a odpočinkový přírodní prostor žákům sousední školy, ale i k odpočinku místních obyvatel, kteří chtějí aspoň na část dne uniknout ruchu velkoměsta. Městská část především revitalizovala zeleň a jezírko, areál vybavila novými lavičkami, vybudovala nové chodníčky a na místě ruin původních budov postavila nový altán a amfiteátr.

Park byl původně pojmenován podle názvu sousední základní školy po sovětském maršálu Andreji Jeremenkovi, který v druhé světové válce velel různým vojenským uskupením a operacím sovětských vojsk, mimo jiné se zúčastnil i Pražské operace Rudé armády. Podílel se však také na rozpoutání druhé světové války napadením Polska a Litvy.

Adolf Born byl významným českým malířem, kreslířem, ilustrátorem, animátorem, karikaturistou a kostýmním výtvarníkem, a především měl dlouhodobý úzký vztah k Praze 4, kde žil. Jeho nejznámější práce zahrnují ilustrace knih od Miloše Macourka – kdo by neznal Macha a Šebestovou, Julese Verna či Alexandra Dumase. Je autorem kostýmů a dekorací, například k opeře Antonína Dvořáka Čert a Káča. Jeho animace vtipně glosují děj ve filmové sérii o básnících, filmem Jak svět přichází o básníky počínaje až po snímek Jak básníci čekají na zázrak, který byl uveden do kin měsíc před jeho smrtí. Jeho díla byla vystavena po celém světě a získal za ně mnohá ocenění.

Přátelská zahrada v Praze 4 nese jméno Adolfa Borna - archivní fotoPřátelská zahrada v Praze 4 nese jméno Adolfa Borna - archivní fotoPřátelská zahrada v Praze 4 nese jméno Adolfa Borna - archivní fotoPřátelská zahrada v Praze 4 nese jméno Adolfa Borna - archivní fotoPřátelská zahrada v Praze 4 nese jméno Adolfa Borna - archivní fotoPřátelská zahrada v Praze 4 nese jméno Adolfa Borna - archivní foto
Archivní foto 7x







K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688