ec.europa.eu (Evropská komise)
Komodity  |  03.06.2024 14:39:53

Komise zahajuje práci na novém pilotním mechanismu na podporu trhu s vodíkem

Nový pilotní mechanismus na podporu trhu s vodíkem

Komise dnes podniká další kroky na podporu rozvoje evropského trhu s vodíkem tím, že zahajuje práci na pilotním mechanismu. Nový mechanismus byl vytvořen v rámci nedávno přijatého balíčku týkajícího se dekarbonizovaných plynů a vodíku a jeho cílem je urychlit investice poskytnutím jasnějšího obrazu o situaci odběratelů i dodavatelů na trhu a usnadněním kontaktů mezi nimi. Bude fungovat po dobu pěti let a bude součástí Evropské vodíkové banky.

Pilotní mechanismus pro vodík bude shromažďovat, zpracovávat a poskytovat přístup k informacím o poptávce a nabídce vodíku z obnovitelných zdrojů, nízkouhlíkového vodíku a derivátů, což evropským odběratelům umožní setkat se s evropskými i zahraničními dodavateli. Bude shromažďovat a zpracovávat tržní údaje o vývoji toků a cen vodíku. Dnes bylo zahájeno zadávací řízení s cílem nalézt poskytovatele služeb, který vytvoří platformu IT pro provoz pilotního mechanismu. Komise plánuje podepsat smlouvu do konce tohoto roku, aby mohla zahájit svou činnost v polovině roku 2025.

První velké elektrolyzéry jsou v Evropě již ve výstavbě a byly podepsány první dohody o odběru. Lepší viditelnost poptávky mezi dodavateli a spotřebiteli pomůže urychlit konečná investiční rozhodnutí v Evropě a přispěje k zajištění dohod o odběru. Vodík bude hrát důležitou úlohu při dosahování našich cílů Zelené dohody, postupném ukončování ruských fosilních paliv a podpoře dekarbonizace a konkurenceschopnosti evropského průmyslu.

Pilotní vodíkový mechanismus je součástí probíhající práce Komise na zřízení evropské platformy pro více produktů pro společný nákup strategických komodit, která by se v budoucnu mohla vztahovat na komodity, jako jsou strategické suroviny.

Pozadí

EU zavedla komplexní a integrovaný regulační rámec na podporu rozvoje plně funkčního trhu s vodíkem do roku 2030. Balíček týkající se dekarbonizovaných plynů a vodíku stanoví jasná tržní pravidla, která zajišťují právní jistotu a dlouhodobou viditelnost pro investory v celém hodnotovém řetězci vodíku. Na straně poptávky zavedla revidovaná směrnice o obnovitelných zdrojích energie cíle pro vodík z obnovitelných zdrojů v průmyslu a dopravě. EU rovněž stanovila pravidla pro vymezení toho, co je vodík z obnovitelných zdrojů a jak jej lze započítat do těchto cílů, a Komise plánuje do konce roku navrhnout právní definici nízkouhlíkového vodíku. Kromě toho jsou projekty dodavatelského řetězce vodíku nyní považovány za projekty strategického zájmu, a jsou tudíž způsobilé pro rychlejší povolování a další podpůrná opatření podle aktu o průmyslu pro nulové čisté emise.

Kromě podpůrného regulačního rámce Komise podporuje rozvoj vodíkové infrastruktury a souvisejících investic. První unijní seznam projektů společného a vzájemného zájmu podle revidovaného nařízení TEN-E obsahuje několik vodíkových koridorů, u nichž se očekává, že propojí spotřebitele s výrobci z celé EU i z celého světa. Konkrétně seznam dává status PSZ souboru nových a přeorientovaných potrubí, 16 velkých elektrolyzérů s výkonem vyšším než 50 MW, jakož i zařízením pro skladování vodíku a terminálům.

Komise rovněž zřídila Evropskou vodíkovou banku s cílem podpořit investice do vodíkových projektů a usnadnit vytvoření celého hodnotového řetězce vodíku v Evropě. První domácí aukce byla úspěšná a obdržela 132 návrhů, z nichž sedm bylo vybráno k získání finanční podpory z Inovačního fondu ve výši téměř 720 milionů EUR. Komise plánuje zahájit druhou domácí aukci do konce tohoto roku a ve spolupráci s členskými státy pracuje na rozvoji možných mezinárodních aukcí.

Evropský vodíkový průmysl významně investuje do nových projektů. Nyní v EU existuje 254 projektů v oblasti vodíku z obnovitelných zdrojů, z nichž 170 je v provozu a 84 ve výstavbě. Odpovídají téměř 3 GW instalovaného výkonu. Očekává se, že po realizaci projektů elektrolyzérů vybraných v první pilotní aukci na vodík z obnovitelných zdrojů v rámci Evropské vodíkové banky bude k dispozici dalších 8 GW kapacity. V celosvětovém měřítku však pouze 4 % oznámených projektů v oblasti vodíku z obnovitelných zdrojů a nízkouhlíkového vodíku dosáhlo konečného investičního rozhodnutí a pouze 12 % potenciálních dodávek čistého vodíku vyrobeného do roku 2030 má určeného odběratele.

Celkově bylo do Evropy investováno přibližně 18 miliard EUR z Nástroje pro oživení a odolnost, programů členských států a několika regionálních a inovačních programů s cílem podpořit první projekty výroby vodíku, podpořit přechod na jiná paliva a rozvíjet infrastrukturu. Kromě toho Komise schválila státní podporu čtyř významných projektů společného evropského zájmu v hodnotovém řetězci vodíku ve výši 18,9 miliardy EUR. Očekává se, že tyto investice uvolní přibližně 27 miliard EUR soukromých investic. Podporované projekty budou pokrývat celý hodnotový řetězec čistého vodíku – od výroby vodíku z obnovitelných zdrojů a nízkouhlíkového vodíku až po skladování, přepravu a distribuci vodíku a využití vodíku, zejména v průmyslových odvětvích.

Komise rovněž podporuje vznik a provádění hodnotových řetězců, které integrují vodíkové projekty, prostřednictvím své inovační mise pro vodíková údolí, přičemž přibližně 100 údolí na celém světě je již součástí platformy Hydrogen Valleys, včetně více než 50 v Evropě. Od přijetí plánu REPowerEU v květnu 2022 se tento počet zdvojnásobil.

Pro více informací

Pilotní mechanismus na podporu rozvoje trhu s vodíkem

Evropská vodíková banka

Quote

Vodík je strategickou součástí přechodu EU na čistou energii. Má zásadní význam nejen pro dosažení našich cílů nulových čistých emisí, ale také pro zachování naší konkurenceschopnosti a zachování postavení Evropy jako přední světové hospodářské velmoci. Usnadněním navazování kontaktů mezi dodavateli a spotřebiteli rozhodujícím způsobem přispějeme k urychlení rozvoje vznikajícího evropského vodíkového odvětví. Zároveň i nadále činíme ambiciózní kroky k plnému využití politické a hospodářské síly Evropy prostřednictvím společného nákupu strategických zdrojů.
Maroš Šefčovič, výkonný místopředseda pro Zelenou dohodu pro Evropu, interinstitucionální vztahy a strategický výhled 2024-06-02

Tento nový mechanismus bude hrát zásadní úlohu při nastartování fungujícího evropského trhu s vodíkem. Stále existuje příliš málo projektů, které směřují ke konečným investičním rozhodnutím, a příliš málo odběratelů podepisuje smlouvy na přechod na vodík. Tento mechanismus nám pomůže lépe pochopit a určit, kde vzniká poptávka po vodíku a jeho nabídka. Informace, které budou k dispozici, nám pomohou vytvořit mosty mezi evropskými odběrateli a dodavateli vodíku v rámci EU i mimo ni a připraví půdu pro budoucí aukce v rámci Evropské vodíkové banky. Rovněž nám umožní řídit plánování a rozvoj nezbytné dopravní infrastruktury prostřednictvím projektů společného evropského zájmu a jejího financování prostřednictvím Nástroje EU pro propojení Evropy v oblasti energetiky.
Kadri Simsonová, komisařka pro energetiku 2024-06-02

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Po 12:04  24. týden na trhu pohonných hmot ČMKB - nafta v průměru za 17,19 Kč/litr ČMKB (Českomoravská komoditní burza )
Po 10:08  UP World LNG Shipping Index: Dočasný pokles Tomáš Novotný (UP forum)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688