Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )
Okénko investora  |  03.06.2024 12:03:31

Odvážné ambice společnosti Sanofi v oblasti umělé inteligence: Průkopnická spolupráce s OpenAI a Formation BIO

Francouzská farmaceutická společnost Sanofi před několika dny uzavřela významné partnerství se společnostmi OpenAI a Formation Bio s cílem lépe rozvíjet své projekty vývoje léčiv pomocí umělé inteligence (AI). Díky využití svých rozsáhlých zkušeností, předchozí spolupráce a vysokých ambicí v oblasti umělé inteligence by se společnost Sanofi mohla stát první firmou, jejíž léky vyvinuté tímto způsobem budou schváleny Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv. 

První projekt svého druhu

Cílem spolupráce mezi společnostmi Sanofi, OpenAI a Formation Bio je vytvořit software, který bude využívat umělou inteligenci k urychlení a zefektivnění vývoje léků, což je první projekt svého druhu ve farmaceutickém průmyslu. Francouzská farmaceutická společnost se tak postupně přibližuje své vizi stát se první farmaceutickou společností plně využívající umělou inteligenci.  Zatímco Sanofi nabídne rozsáhlá data ze své praxe, OpenAI poskytne své odborné znalosti v oblasti technologií AI a Formation Bio přidá zkušenosti s propojením farmaceutického průmyslu a AI se svou platformou. 

Potenciál zkrátit dobu vývoje léků

V tiskové zprávě společnosti Sanofi vyjádřili generální ředitelé všech tří společností nadšení z této spolupráce a shodli se na tom, že umělá inteligence významně pomůže při vývoji nových a inovativních léků pro pacienty a jejich rodiny. Jak totiž ukazují údaje poradenské společnosti BCG, uvedení léku na trh obvykle trvá 12 až 15 let vývoje a testování, ale vývoj léků pomocí umělé inteligence by mohl tuto dobu zkrátit o 25 až 50 %, nemluvě o úspoře nákladů.  Tento proces se samozřejmě neobejde bez potřebných studií, které by ukázaly, zda mají takto vyvinuté léky větší šanci na úspěch v klinických zkouškách. 

Sázka na umělou inteligenci

Společnost Sanofi zahájila svou cestu k umělé inteligenci spoluprací s biotechnologickou společností Owkin již koncem roku 2021 s cílem léčit čtyři typy rakoviny pomocí prediktivních modelů řízených umělou inteligencí. Její snahy pokračovaly počátkem roku 2022 uzavřením výzkumného a licenčního paktu se společností Exscientia, jehož cílem byl vývoj léků proti rakovině a v oblasti imunologie. Během téhož roku společnost Sanofi upevnila svou zdatnost v oblasti vývoje léků řízených umělou inteligencí prostřednictvím spolupráce se společnostmi Atomwise, BioMed X a Insilico Medicine, která pokrývá různé terapeutické oblasti. Posílila také své imunoonkologické iniciativy díky přístupu k technologiím společnosti Amunix Pharmaceuticals. Podle Labiotech.eu byla její nejnovější spolupráce na bázi umělé inteligence navázána loni na podzim se společností BioMap, která využívá platformu této společnosti k navrhování léků na základě pochopení fungování proteinů.

Rozmanité portfolio

Společnost Sanofi se nezaměřuje pouze na vývoj a výzkum léčiv.  Do jejího obchodního portfolia patří také pomoc při komercializaci, což dokládá nedávná spolupráce s americkou firmou Fulcrum Therapeutics na vývoji a propagaci léku Losmapimod pro léčbu facioskapulohumerální svalové dystrofie (FSHD), který je v současné době ve fázi III zkoušek.  Podle serveru GlobeNewswire.com plánují společnosti oznámit výsledky III. fáze testování v posledním čtvrtletí roku 2024 a v případě získání pozitivních údajů hodlají požádat o uvedení na trh v Evropě, USA, Japonsku a dalších zemích. 

Spolupráce se společností Novavax

Společnost Sanofi navíc v dubnu letošního roku navázala spolupráci s výrobcem vakcín Novavax. Tato dohoda umožnila společnosti Novavax zrušit varování před pokračováním v činnosti, které poprvé vydala v únoru 2023 kvůli velkým pochybnostem o své schopnosti udržet se na trhu. Společnost Sanofi na oplátku získala téměř pětiprocentní podíl v podniku a přístup k vakcinačním technologiím pro vývoj nových vakcín, včetně kombinované vakcíny proti Covidu a chřipce. Očekává se, že prodej vakcíny proti koronavirům bude zahájen již v příštím roce, což by mělo společnosti Novavax zajistit finanční stabilitu v době pokračující finanční nejistoty.

Vysoká volatilita akcií

Navzdory řadě významných spoluprací čelila hodnota společnosti Sanofi na burze Nasdaq v posledních letech několika prudkým poklesům a dvakrát se propadla na pětiletá minima kolem 38 dolarů za akcii - poprvé v březnu 2020 a poté v září 2022. Naposledy dosáhly akcie vrcholu kolem 56 dolarů v dubnu 2023. Při pohledu na graf je zřejmé, že hodnota společnosti prochází vysoce volatilními obdobími. Nicméně výkonnost za posledních 5 let činí 20 %. K 22. květnu 2024 činila cena 49 USD za akcii a tržní kapitalizace podle údajů Companiesmarketcap.com činila 122,9 miliardy USD.*

Výkonnost ceny akcií společnosti Sanofi za posledních 5 let (Zdroj: Tradingeconomics.com)*

Olivia Lacenová, hlavní analytička společnosti Wonderinterest Trading Ltd.

* Minulá výkonnost není zárukou budoucích výsledků.

Olívia Lacenová

Olívia Lacenová

Ve světě finančních trhů začínala na oddělení sales, kde se věnovala klientům obchodujícím prostřednictvím CFD certifikátů. Fascinoval ji zejména svět akcií a komodit, kterým se chtěla věnovat podrobněji. Rok a půl strávila psaním odborných článků na tuto tématiku v redakci Hospodářských novin. Momentálně se zabývá analytickou činností, kde se věnuje hlavně trhům s komoditami a vývoji drahých kovů, které ve fyzické podobě považuje za nejlepší formu zajištění majetku proti nejistotě.



Wonderinterest Trading Ltd

Váš úspěch je pro nás prioritou, a proto ke klientům přistupujeme individuálně. Společnost Wonderinterest Trading Ltd tvoří tým nejlepších odborníků a vyškolených profesionálů, kteří jsou připraveni poskytnout vám pomoc při vstupu do světa investic tím správným způsobem - cestou k úspěchu. Wonderinterest Trading Ltd je kyperská investiční společnost (CIF), která je regulována a dohlížena Kyperskou komisí pro cenné papíry (CySEC) s licencí číslo 307/16. Poskytuje klientům obchodní příležitosti v dynamickém prostředí globálních trhů.

Více informací na https://www.wonderinterest.com/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Po 11:33  Čokoláda jako luxusní zboží? Cena čokolády se může do konce roku zdvojnásobit Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )
Po   9:27  FED jako významný hráč na finančním trhu Jiří Cimpel (Cimpel & Partneři)
Et 14:52  Zlato zažilo obnovenou nákupní dynamiku Ing. Jakub Petruška (Zlaťáky)
11.06.2024  Trh NFT kolísá, bitcoinové tokeny však rostly Ali Daylami (BITmarkets)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688