Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Auto Moto  |  03.06.2024 10:44:02

Česko zůstává rájem ojetých kombíků

ojetý kombík ilustrační

Zatímco prodej nových automobilů je doménou SUV s podílem téměř 50 %, inzerci ojetin jednoznačně kralují kombíky. Jejich obliba u českých řidičů se dlouhodobě pohybuje na hranici 30 % ze všech inzerovaných nabídek, zatímco ojetá SUV si připisují 23 %. Nejčastěji se v nabídce objevují modely Škoda Octavia a Superb. Z dalších značek jsou oblíbená kombi Volkswagen Passat nebo Hyundai i30. Vyplývá to ze statistiky TipCars.com.

„Češi mají přirozený cit pro výhodný poměr ceny a nabízené hodnoty. Proto není divu, že milují kombíky ,“ říká Ing. Marek Knieža z TipCars.com.Varianty kombi tvoří dlouhodobě 30 % nabídky ojetin. Také je to ale kategorie, kde je nejrychlejší rotace inzerce.“ Druhou nejsilnější kategorií jsou SUV. Ta měla ještě před pěti lety podíl na inzerci kolem 15 %, ale poslední dva roky se drží na hodnotě 23 %. Třetí místo mezi ojetinami tvoří s 21 % karoserie typu hatchback.

V porovnání s trhem nových vozů je přitom situace jiná. Tam mají jasný náskok SUV – jejich podíl dosahuje dvojnásobku ojetin. Ke konci roku 2023 se podle údajů SDA jednalo o 45 %, k letošnímu dubnu pak číslo stoupnulo o dva procentní body na 47 %. Kombíky jsou u nových aut zastoupeny pětinou, hatchbacky mají zhruba 17 %.

„Zatímco nové auto má často plnit roli společenského statusu, ojetinu si lidé pořizují jako spolehlivého dělníka, parťáka pro aktivní životní styl nebo člena rodiny,“ nabízí vysvětlení Ing. Marek Knieža. „V zemi s hluboce zakořeněnou kulturou chataření, zahrádkaření a turistiky je kombi univerzální odpovědí na jakýkoliv požadavek.“

Jedničkou kombíků je trojka

Nejpopulárnějším modelům kombi vévodí domácí modely. Jedničkou je Octavia Combi třetí generace s podílem 8 % a průměrnou cenou 300 000 . Nejlevnější Octavie přitom začínají na poloviční částce, tedy kolem 150 000 . Druhé místo v inzerci patří Superbu Combi třetí generace s 5% podílem a průměrnou cenou 670 000 . Skromnějším zájemcům stačí na vlajkovou loď značky Škoda zhruba čtvrt milionu. Zhruba 4% zastoupení v nabídce ojetých kombíků má čtvrtá generace Octavie. Průměrná cena odpovídá Superbu, nejlevnější kusy se ovšem pohybují v pásmu pod 400 000 korun.

Pořadí bez mladoboleslavských modelů by ovládla dvojice kombíků Hyundai i30 třetí generace a Volkswagen Passat Mk8. Oba tvoří 3 % nabídky. Zatímco korejský rodák z českých Nošovic má průměrnou cenu 390 000 , „německý Superb“ je o 100 tisíc výše. Oba modely se však potkávají ve spodním cenovém spektru – nejlevnější zástupci se v inzerci pohybují kolem 200 tisíc korun. Symbolický bronz si odváží sedmý Golf s necelými 2 %. U něj by si zájemce měl nachystat zhruba 300 000 . Pokud se spokojí s modely z prvních roků produkce a vyšším nájezdem, stačit mu může již 150 tisíc.

Top 10 kombíků na trhu ojetin

  1. Škoda Octavia III (8 %)
  2. Škoda Superb III (5 %)
  3. Škoda Octavia IV (4 %)
  4. Škoda Fabia III (4 %)
  5. Škoda Octavia II (4 %)
  6. Hyundai i30 III (3 %)
  7. Volkswagen Passat VIII (3 %)
  8. Škoda Fabia II (3 %)
  9. Volkswagen Golf VII (2 %)
Škoda Superb II (2 %)
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688