brno.cz (Brno)
Z regionů  |  01.06.2024 00:00:00

Brno - Naděje na čistší město? Holubí populaci chce město redukovat budováním holubníků

Méně pokálených soch a fasád, méně vyvedených mladých, menší riziko přenosu nemocí. Snížit problémy spojené s holuby ve městech se daří po celé Evropě díky budování holubníků. Na jejich mapu se nově přidalo i Brno. První městský holubník byl právě dokončen na střeše magistrátu na Kounicově, a dokonce už v něm stihl zahnízdit první holub.

 

Dolů do magistrátní budovy na Kounicově míří lidé přihlašovat vozidla do registru nebo si vyměnit řidičák, aniž by tušili, že nad jejich hlavami se něco změnilo. Někdejší expanzní nádrž na střeše totiž nahradil první městský holubník. Na jeho výstavbě se podílela městská společnost Lesy města Brna, která dodala dřevo, o provedení prací se postarali studenti a studentky zednických, tesařských nebo truhlářských oborů bosonožské Střední školy stavebních řemesel.

První holub objevil nové hnízdiště pár dní po dokončení, celkové obsazení holubníku může trvat týdny i měsíce. Zázemí tady najde celkem 32 ptačích párů, na které bude čekat pravidelná dávka krmiva a vody, v případě potřeby i probiotika a jednou za rok odčervení. Část vajíček, která zde snesou, nahradí atrapy, díky čemuž se bude regulovat jejich rozmnožování.

Nový holubník už zabydlel první obyvatel, foto: MMB


V současnosti je tento postup považován za nejhumánnější způsob, jak udržovat holubí populaci na snesitelné míře. Ideu do Brna, ve kterém podle aktuální analýzy Mendlovy univerzity žije 20–28 tisíc holubů, přinesla Michaela Klimšová z platformy Městské holubníky. „Oslovila jsem postupně všechna větší města v České republice a v Brně jsem se setkala se skvělou energií a zájmem. Spolupracujeme od loňského roku, aktuálně jsme v kontaktu také s Plzní, kde letos postaví jejich první holubník, s Jevíčkem, Mladou Boleslaví, Prahou 6, Jihlavou, nově také s Moravskou Třebovou,“ vyjmenovala Michaela Klimšová z Městských holubníků.

Do holubníku bude pravidelně docházet dobrovolnice z této platformy, která se bude starat o aklimatizaci ptactva i o úklid. Vyhodnotit, jak projekt funguje, chce město za rok. Už teď ale připravuje druhý holubník, který vyroste na střeše bohunické věznice.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688