mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  31.05.2024 15:23:00

Ministři zahraničních zemí Severoatlantické aliance jednali v Černínském paláci o zadržování ruského

31.05.2024 / 15:11 | Aktualizováno: 31.05.2024 / 15:23

Šéfové diplomacií zemí NATO se 30. až 31. května 2024 sešli k neformálnímu jednání v Praze. Během více než tříhodinové schůzky v Černínském paláci v pátek 31. května se zaměřili na možnosti, jak může NATO přispět k obraně a bezpečnosti Ukrajiny, a také na to, jak posílit individuální odolnost jednotlivých členů i samotné Aliance. Dvoudenní akce byla největším setkáním Severoatlantické aliance v Praze od Summitu NATO, který české hlavní město hostilo v roce 2002.

„Je třeba zajistit, aby dveře Severoatlantické aliance zůstaly otevřeny pro nové členy, včetně Ukrajiny,“ přiblížil ministr zahraničních věcí Jan Lipavský jedno z témat dnešního jednání. To zahájil generální tajemník NATO Jens Stoltenberg, který mimo jiné představil návrh na víceletý finanční závazek členů Aliance vůči Ukrajině, o jehož podobě budou rozhodovat hlavy států Aliance na červencovém summitu ve Washingtonu.

Šéf české diplomacie na neformálním setkání ministrů zahraničí zároveň otevřel otázku revize přístupu NATO k Rusku, kterou hlavy států budou řešit již za dva měsíce na summitu ve Washingtonu. „Česko by uvítalo důslednou strategii, jak Rusko v rámci NATO zadržovat. Součástí zadržování Ruska je logicky a rozhodně podpora práva Ukrajiny bránit se ruské agresi," dodal Jan Lipavský. Ten během jednání připomněl i úspěšnou českou muniční iniciativu. První dodávky, zajištěné v rámci české inciativy, dorazí na Ukrajinu v červnu a budou obsahovat desítky tisíc kusů dělostřelecké munice.

Neformálnímu jednání ministrů předcházela ve čtvrtek 30. května konference„ 75 let Severoatlantické aliance“ ve Valdštejnském paláci. Severoatlantická aliance zůstává nejsilnější zárukou naší bezpečnosti. Jedině silné NATO dokáže být protijedem proti chaosu, které se Rusko snaží zasévat v různých částech světa,“ řekl český ministr zahraničních věcí Jan Lipavský. Na okraj neformálního setkání ministrů zahraničí NATO jednal šéf české diplomacie s protějšky z Kanady, USA, Dánska a Spojeného království.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688