mzcr.cz (MZ ČR)
Výletní tipy  |  31.05.2024 07:25:00

Koupání ve volné přírodě ke dni 31. 5. 2024

Koupací sezona sice již začala, protože oficiálně byla stanovena na období od 30. května do 1. září 2024, nicméně letošní počasí koupání v přírodních vodách zatím moc nepřeje. Období nezvykle vysokých teplot bylo vystřídáno teplotami poměrně nízkými, navíc doprovázenými dešti.

V rekreační sezóně 2024 bude hygienickou službou dle sestaveného a zveřejněného Seznamu vod ke koupání 2024 sledováno 123 lokalit (resp. 120, jelikož na třech místech budou probíhat stavební úpravy a nádrže budou vypuštěny) – tzv. koupacích oblastí, což jsou místa, kde není provozováno koupaliště, ale vzhledem k tomu, že je lokalita navštěvována velkým počtem obyvatel, kvalitu vody zde sleduje místně příslušná krajská hygienická stanice. Dále se předpokládá provoz cca 56 přírodních koupališť, kde odpovědnost za sledování kvality vody nese provozovatel koupaliště a výsledky laboratorních kontrol následně předkládá k posouzení místně příslušnému orgánu ochrany veřejného zdraví.

V Seznamu nejsou zahrnuty nádrže ke koupání (tzv. betoňáky) a nádrže ke koupání s přírodním způsobem čištění vody (tzv. biotopy). Kvalita vody je monitorována i v těchto typech vod, pouze nejsou zahrnuty do kategorie koupání ve volné přírodě, neboť se nejedná o klasické přírodní vody. Každoročně se jedná o dalších cca 100 – 120 míst ke koupání.

Orgány ochrany veřejného zdraví sestavily před koupací sezónou tzv. monitorovací kalendáře pro jednotlivé koupací vody a v souladu s nimi budou tato místa v průběhu celé koupací sezóny 2024 monitorována. Ke dni 31. 5. 2024 byly krajskými hygienickými stanicemi odebrány vzorky na většině koupacích oblastí (výjimkou jsou lokality například z Kraje Vysočina, kde je začátek odběrů vzorků vzhledem ke geografické poloze posunut). Provozovatelé koupališť v mnoha případech vzhledem k letošnímu počasí zatím provoz nezahájili. Výsledky hodnocení a další související informace budou předkládány veřejnosti v pravidelných intervalech.

Hodnocení kvality vody ke koupání je proces, do kterého vstupuje více faktorů. Je nutné zohlednit nejen výsledky laboratorních analýz odebrané vody, ale i místní podmínky. Cílem orgánů ochrany veřejného zdraví je soubor všech informací správně interpretovat a veřejnosti poskytnout kvalitní a srozumitelné informace. Do konkrétního stupně hodnocení jsou zahrnuty výsledky stanovení mikrobiologického i biologického (hodnocení fytoplanktonu – zejména přítomnost toxických sinic, do hodnocení vstupuje i riziko onemocnění cerkáriovou dermatitidou), a také naměřené fyzikální ukazatele. V ČR je tradičně používán systém hodnocení pomocí škály „smajlíků“, kteří jsou srozumitelní široké veřejnosti (od modrého značícího nejlepší kvalitu vody, přes zelený, který znamená sníženou senzorickou kvalitu vody, avšak voda je bezpečná pro koupání, oranžový, dále červený, který již indikuje vodu nevhodnou ke koupání, až po černý, jenž je symbolem zákazu koupání).

Jak vyplývá z laboratorních analýz, je kvalita vody ze všech odebraných lokalit vyhodnocena k dnešnímu datu jako vhodná ke koupání, kromě koupací oblasti VN Orlík – Podskalí, kde bylo zjištěno zvýšené množství sinic a chlorofylu, proto je voda klasifikována stupněm 4 – voda nevhodná ke koupání.

Aktuální kvalita vody na koupacích lokalitách je zveřejňována na webových stránkách jednotlivých krajských hygienických stanic. Výsledky jsou shromažďovány v informačním systému spravovaným Ministerstvem zdravotnictví. Z tohoto systému jsou data dále využívána – např. pro přehledné mapové zobrazení koupacích lokalit na internetových stránkách Koupací vody (koupacivody.cz), kde je veřejnosti k dispozici hodnocení kvality koupacích vod, a to aktuální i historická řada. Zároveň je souhrnné hodnocení kvality vod ke koupání zveřejňováno v průběhu koupací sezóny každý pátek na těchto webových stránkách: Koupání v přírodě – Ministerstvo zdravotnictví (mzcr.cz).

Doporučujeme informace poskytované veřejnosti aktivně sledovat. Vzhledem ke zdravotním rizikům, které pro koupající se rekreanty může představovat koupání ve vodě označené jako nevhodná ke koupání, a to především pro malé děti, případně starší nebo imunitně oslabené jedince, je vhodné doporučení orgánů ochrany veřejného zdraví respektovat. Jedná se především o zákaz koupání nebo varování před koupáním, které jsou vždy k dispozici na informační tabuli umístěné v blízkosti vody ke koupání a zároveň také na místech uvedených výše.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688