Z regionů  |  31.05.2024 15:49:00

Česká Lípa - Otevíráme dokončené koupaliště v Dubici veřejnosti

 

 
 
Třicet let se v České Lípě mluví o venkovním koupališti, které ve velkém, bývalém okresním městě dosud chybělo. Chybějící koupaliště je však minulostí, město Česká Lípa otevírá dokončený areál v přírodním areálu v Dubici 1. června 2024 veřejnosti. Stavba areálu trvala zhruba rok, konečná cena je 296,9 mil vč. DPH.

Smlouvu s vítězným dodavatelem, kterým je sdružení firem „Společnost Metrostav DIZ s.r.o. + CL EVANS s.r.o., podepsalo město 14. září 2022. Stavět se začalo 1. března 2023, vše bylo naplánováno tak, aby se stihl areál venkovního koupaliště otevřít před hlavní koupací sezónou. Koupaliště bude provozovat příspěvková organizace Sport Česká Lípa, otevřeno v hlavní sezoně bude od pondělí do neděle od 9 – 21 hodin, v sobotu již od 7 do 21 hodin. Vstupné bude pro dospělého 150 , zvýhodněné 110 .

„Jsem nesmírně šťastná, že město občanům může k užívání věnovat tento areál, na který jsme tu čekali více jak třicet let a současně zažívám hřejivý pocit, že nezůstalo jen u slibů. Děkuji všem, kteří se na realizaci našeho koupaliště podíleli, za jejich čas a úsilí, které tomuto projektu věnovali. Venkovní koupaliště je umístěné v přírodním areálu v Dubici, což bylo podle mého názoru správné rozhodnutí. Jedná se o krásný kout přírody ve městě, s přírodní vodní nádrží, trávou a stromy. Koupaliště jsme vrátili do lokality, kterou si lidé k tomuto účelu vybrali již v minulosti. Kromě samotného venkovního koupaliště jsme pak zvládli upravit celý areál a další plány s tímto areálem máme i v budoucnu. Přeji si, aby se koupaliště v Dubici stalo na dlouhá léta pro všechny návštěvníky oázou klidu, symbolem léta v České Lípě a zároveň areálem, který vás bude nabíjet energií nejen v letních měsících,“ uvedla starostka města Česká Lípa Jitka Volfová.

Jako jiné velké stavby byla i tato komplikovaná, přesto se plánovaný termín dokončení stavby posunul jen o měsíc. V rámci stavby bylo nutné se vyrovnat se základovými poměry v místě, vysokou hladinou spodní vody v jarních měsících. Nebezpečný pro stavbu byl povodňový stav o Vánocích 2023 a sucho letošního jara, které ničilo vysetý trávník.

„Ze stavebního hlediska jsme na této zakázce čelili především dvěma výzvám: složitému zakládání a nárokům na přesnost při montáži nerezových prefabrikátů. Hladina spodní vody byla o něco výš, než předpokládal projekt, takže podkladní prostředí bylo třeba stabilizovat sanacemi. Pokud jde o konstrukci samotného bazénu, museli jsme se vypořádat zejména s teplotní roztažností jednotlivých dílců. Ty nejdelší desetimetrové pro představu měnily v průběhu dne velikost až o jednotky milimetrů. Při montáži jsme s tím museli počítat a přizpůsobit tomu pracovní postupy. Nakonec se nám však podařilo i tuto velmi precizní práci zvládnout na jedničku,“ přiblížil průběh stavby vedoucí projektu Štěpán Verner ze společnosti Metrostav DIZ s.r.o.

V areálu koupaliště je brouzdaliště pro děti, hlavní bazén s vodními atrakcemi a dvěma 25m drahami pro plavání o rozloze 935 m2 , tobogán, převlékárny, sociální zázemí a občerstvení s dětským koutkem. Kapacita placeného areálu bude 855 návštěvníků. V rámci stavby koupaliště pak město vybudovalo také nové molo na písčité pláži a nové zázemí pro návštěvníky, kteří budou využívat vodní vlek (nový objekt půjčovny, venkovní sprchy i WC). Kompletní opravy se dočkal systém vodních hrátek v placeném areálu a také 3D bludiště, které oproti plánu stojí úplně mimo placený areál a je tedy volně přístupné veřejnosti.

Mimo placený areál je také písčitá pláž, louka u nástupu na vlek na vodní lyže, minigolf, kde město opravilo všechny překážky, a louka naproti minigolfu. Občerstvení je koncipováno tak, aby bylo možné obsluhovat jak návštěvníky uvnitř areálu nově budovaného koupaliště, tak i návštěvníky mimo tento placený areál. Oproti původnímu plánu byla v areálu opravena i část vnitroareálových komunikací, byly odstraněny zanedbané objekty bývalých umýváren, pergola a vyměněno venkovní osvětlení.

U vchodu do areálu byla provizorně obnovena v minulosti zrušená autobusová zastávka „Koupaliště Dubice“, pravidelně sem zajíždí linka č. 203, o víkendu budou spoje této linky posílené. Zastávka na protější straně zatím vybudovaná není, a proto lidé na cestu směrem zpět do města budou využívat tu samou zastávku, na které vystoupili.

S přípravou tohoto konkrétního projektu město začalo v roce 2019, kdy bylo zadáno zpracování ověřovací studie, zda je možné dostatečně kapacitní areál umístit v rámci přírodního areálu v Dubici mimo aktivní záplavovou zónu. V lednu 2021 město podepsalo smlouvu s vítězným projektantem firmou CENTROPROJEKT GROUP a.s. Zlín za nabídkovou cenu 3,6 mil. .

ceník









































brouzdaliště
brouzdaliště






















velký bazén
koupaliště






















letecký pohled
koupaliště

 
Zodpovídá: Mgr. Kristýna Kňákal Brožová
Vytvořeno / změněno: 31.5.2024 / 31.5.2024

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688