mpsv.cz (MPSV)
Dávky a příspěvky  |  31.05.2024 15:04:37

S větší podporou náhradní rodinné péče počítá novela, kterou dnes schválili poslanci

Poslanecká sněmovna schválila novelu zákona o sociálně-právní ochraně dětí, která zjednodušuje procesy spojené s náhradní péčí o děti. Cílem je výrazně urychlit a zefektivnit celý systém. Novela mimo jiné přinese zvýšení státního příspěvku pro subjekty, které s náhradními rodinami pracují a zajišťují jim pomoc a podporu.

Poslanecká sněmovna schválila novelu zákona o sociálně-právní ochraně dětí, která zjednodušuje procesy spojené s náhradní péčí o děti. Cílem je výrazně urychlit a zefektivnit celý systém. Novela mimo jiné přinese zvýšení státního příspěvku pro subjekty, které s náhradními rodinami pracují a zajišťují jim pomoc a podporu.

„Děti jsou nejzranitelnější skupinou naší společnosti, a proto si ze strany státu zaslouží důslednou ochranu. Současný systém zejména v oblasti pěstounské péče je na základě praxe nutné upravit a zásadně zjednodušit.“ uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Díky předchozím úpravám a osvětové kampani MPSV, krajských úřadů a nestátních organizací evidujeme zvýšený počet žadatelů o náhradní rodinnou péči, nicméně proces odborného posuzování je stále zdlouhavý a málo flexibilní.

Schválená novela navrhuje změny, které zahrnují zjednodušení posuzování žadatelů o osvojení nebo pěstounskou péči. Tento proces by se měl zkrátit na průměrně 6-9 měsíců (dle typu náhradní rodinné péče), a to zejména díky umožnění absolvovat přípravy k přijetí dítěte do rodiny a psychologické posouzení i v jiném kraji.

Dojde také k úpravě postupů řízení a sjednocení kritérií pro posouzení žadatelů (jde např. o standardizovaný záznam ze sociálního šetření, vyhláškou daný výstup z příprav a oblasti příprav k přijetí dítěte do rodiny, vyhláškou daný výstup z psychologického posouzení atd.). Součástí novely je i jasné definování požadavků na posuzující psychology. Tyto změny jdou v souladu s odbornými analýzami a mají za cíl řešit problémy s čekacími lhůtami a nesourodostí v jednotlivých krajích.

„Budou také sjednoceny instituty náhradní rodinné péče, konkrétně svěřenectví a nezprostředkované pěstounské péče. To zahrnuje shodná práva a povinnosti pro osoby pečující o děti ve svěřenectví a pěstouny, stejně jako nárok na podporu a příspěvky,“ uvedl ministr Jurečka. Tato změna odstraní nerovnosti mezi oběma formami péče. Zároveň bude zaručena systematická podpora pro všechny náhradní pečovatele, což odstraní nejistotu ohledně preferované formy péče ze strany soudů.

  Úprava také zohledňuje fakt, že dětské domovy pro děti do 3 let věku již nemají v rámci stávající ústavní péče své místo. „Počet dětí v dětských domovech pro děti do 3 let věku setrvale klesá. Nadále ale platí, že v případě pobytových služeb pro malé děti chceme umožnit výjimky pro krizové situace nebo sourozenecké skupiny. S tímto opatřením jde ruku v ruce zvýšená podpora pěstounů,“ zdůvodnil ministr Jurečka. Od roku 2028 by se věková hranice pro možnost umístit dítě do ústavní výchovy měla zvýšit na 7 let, s určitými výjimkami, stejně jako v mnoha dalších evropských státech.

Novelou dojde k navýšení státního příspěvku na výkon pěstounské péče  pro subjekty doprovázející pěstouny při výkonu pěstounské péče, a to na 66 000 za kalendářní rok, jde-li o dohodu o výkonu pěstounské péče s osobou pečující, a 72 000 za kalendářní rok, jde-li o dohodu o výkonu pěstounské péče s osobou v evidenci. Částky budou dálenavýšeny pro pověřené organizace a úřady, které doprovází náhradní rodiny se třemi a více dětmi a dětmi s hendikepem.

Více informací najdete v tiskové zprávě.

Ke stažení

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688