brno.cz (Brno)
Z regionů  |  30.05.2024 00:00:00

Brno - Na střeše magistrátu vyrostl první městský holubník. Holubi už ho objevují

Méně pokálených soch a fasád, méně vyvedených mladých, menší riziko přenosu nemocí. Snížit problémy spojené s holuby ve městech se daří po celé Evropě díky budování holubníků. Na jejich mapu se nově přidalo i Brno. První městský holubník byl právě dokončen na střeše magistrátu na Kounicově.

„V Brně jsme řešili dlouhodobě problém s holuby, proto jsme zvažovali více metod. Na řadě budov jsou osazeny ochranné prvky jako hroty nebo sítě. V některých městských částech využívají služeb sokolníka, aby draví ptáci holuby vyplašili a ti se stěhovali mimo území města. Když nás oslovila iniciativa Městské holubníky, řekli jsme si, že jejich idea zní smysluplně a stojí za vyzkoušení. Přesvědčily nás taky zkušenosti z gymnázia v Bílovci na severní Moravě, kde už holubník funguje,“ přiblížil náměstek pro oblast životního prostředí Filip Chvátal.

Vyhodnotit projekt chce město za rok. „Aktuálně na něm s námi navíc spolupracuje Mendelova univerzita, která zpracovává monitoring holubí populace v Brně. Po jejím dokončení nám výsledky předá. I to bude významný podklad pro další plán, jak počet holubů ve městě udržet na snesitelné míře. Zároveň se už teď pracuje na projektu druhého holubníku, který by měl pojmout až 150 opeřenců. Tento bude na střeše bohunické věznice,“ doplnil Filip Chvátal.

Místo pro holubník se nabídlo na střeše magistrátní budovy na Kounicově ulici. Využil se pro to bývalý zděný přístřešek na expanzní nádrž, a nebylo tedy nutné složitě stavět novou konstrukci. S další realizací pomohla Střední škola stavebních řemesel z MČ Brno-Bosonohy. Její studenti a studentky holubník vyrobili v rámci výuky. Postupně se tam vystřídaly například obory zedník, tesař a truhlář. Dřevo poskytla městská společnost Lesy města Brna. Celkové náklady (včetně projektu) činily cca 140 tisíc Kč.

V holubníku najde zázemí 32 párů holubů. K dispozici tady budou mít vodu a kvalitní krmivo (v případě potřeby doplněné o probiotika). Díky tomu zde budou trávit většinu denní doby. Odpadá tak problém se znečišťováním ulic a budov. Na jaře budou navíc odčervováni, aby byli v dobré zdravotní kondici. Pokud zde snesou vajíčka, bude polovina nejpozději do pěti dnů vyměněna za atrapy. To přispěje k redukci jejich rozmnožování. O holuby včetně odklízení trusu se bude starat dobrovolnice z platformy Městské holubníky, odkud na brněnský magistrát tato myšlenka přišla.

„S projektem Městské holubníky jsem začala proto, abych změnila přístup k holubům v České republice a pomohla městům a občanům s jejich humánní regulací. Oslovila jsem postupně všechna větší města v České republice a v Brně jsem se setkala se skvělou energií a zájmem. S Brnem kooperujeme od loňského roku, spolupracujeme také s Plzní, kde tento rok postaví jejich první holubník, s Jevíčkem, Mladou Boleslaví, Prahou 6, Jihlavou, nově také s Moravskou Třebovou,“ vysvětlila Michaela Klimšová z Městských holubníků. „Holubník na Kounicově má na starosti naše hlavní ošetřovatelka a odbornice na holuby, Karolína Richterová, která je také držitelkou certifikátu o odchytu. V počáteční fázi, tedy během aklimatizace holubů, bude do holubníku docházet jednou až dvakrát týdně. Součástí jsou kontroly chování holubů, péče o nové páry, úklid a krmení,“ dodala.

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688