mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  30.05.2024 17:09:00

Prezentace Cyrilometodějské stezky

30.05.2024 / 13:31 | Aktualizováno: 30.05.2024 / 17:09

Velvyslanectví České republiky při Svatém stolci uspořádalo ve spolupráci se Zlínským krajem a se sdružením Evropská kulturní stezka sv. Cyrila a Metoděje se sídlem ve Zlíně dne 29. 5. 2024 prezentaci Cyrilometodějské stezky pro zainteresované velvyslance při Svatém stolci ze zemí, jejichž subjekty jsou již členy sdružení nebo by se ke stezce potenciálně mohli připojit. Prezentace se konala symbolicky v římském Velehradě – Českém náboženském centru a poutním domě Velehrad.

Na prezentaci byli přítomni velvyslanci Slovenska, Polska, Rakouska, Bulharska, Řecka, Severní Makedonie, Srbska, dále CDA a.i. Černé Hory a Chorvatska a zástupkyně velvyslance Rumunska. Akce se účastnil také velvyslanec České republiky v Itálii Jan Kohout a stálý pozorovatel Svatého stolce pro Mezinárodní turistickou organizaci Mons. Maurizio Bravi, zodpovědný z pohledu Svatého stolce mj. i za rozvoj poutních stezek.

Účastníky přivítal velvyslanec ČR při Svatém stolci Václav Kolaja, dále vystoupil hejtman zlínského kraje Radim Holiš a prezentaci vedla europoslankyně Martina Dlabajová, která pochází ze zlínského regionu a se sdružením od počátku spolupracuje.

Během prezentace byl zdůrazněn pokrok, který Cyrilometodějská stezka zaznamenala v posledních letech, zejména její úspěšná certifikace jako Kulturní stezka Rady Evropy v r. 2021 - jako první a zatím jediná stezka vycházející z České republiky - a dále potenciál pro další rozvoj nejen na českém území, ale i v dalších zemích, které se hlásí k cyrilometodějskému odkazu. Sdružení Evropská kulturní stezka sv. Cyrila a Metoděje má dnes již 36 členů z 10 zemí (Bulharsko, Česko, Chorvatsko, Itálie, Maďarsko, Polsko, Řecko, Severní Makedonie, Slovensko, Slovinsko), přičemž na poslední valné hromadě stezky, která se konala v květnu t.r. v Sofii, přistoupili významní partneři z Itálie – hlavní město Řím a asociace Aquileia - a Akademie Supraska z Polska.

Delegace zlínského kraje v čele s hejtmanem Radimem Holišem a s jeho náměstkem pro strategický rozvoj, územní plánování, cestovní ruch a dotace a současně předsedou sdružení Evropská kulturní stezka sv. Cyrila a Metoděje Lubomírem Traubem se kromě toho ráno před prezentací v doprovodu velvyslance ČR při Svatém stolci Václavy Kolaji zúčastnila generální audience s papežem Františkem. V jejím rámci měla možnost osobně se setkat se svatým otcem a informovat jej o úspěšném rozvoji cyrilometodějské stezky a tím i připomínání odkazu obou slovanských věrozvěstů a spolupatronů Evropy. Papeži současně předali dar, speciálně vyrobené sklenice ze sklárny Květná 1794 ve zlínském kraji.

Odpoledne poté delegace opět v doprovodu velvyslance České republiky při Svatém stolci Václava Kolaji zavítala do dvou bazilik úzce spojených s odkazem sv. Cyrila a Metoděje v Římě, sv. Praxedy, kde v přilehlém klášteře řeckých mnichů oba bratři během svého pobytu v Římě v r. 867- 869 žili a kde sv. Cyril (Konstantin) 14. 2. 869 i zemřel, a dále sv. Klementa, kde je sv. Cyril pohřben. V bazilice sv. Praxedy se delegace setkala s rektorem P. Pedrem Savellim, OSB, jemuž poděkovali za dosavadní plodnou spolupráci při naplňování memoranda z r. 2022, která zatím vyvrcholila jednak instalací označení stezky včetně loga a QR kódu na vstupní tabuli u baziliky, a dále vytištěním letáků o bazilice, které přinášejí informaci o odkazu obou bratrů a o stezce, opět včetně loga a QR kódu. V bazilice sv. Klementa se delegace poklonila památce sv. Cyrila a hovořila s rektorem této baziliky, fr. Paulem Lawlorem, OP, o dalších možnostech naplňování memoranda podepsaného s bazilikou v r. 2022.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688