Saxo Bank (Saxo)
Investice  |  30.05.2024 16:55:06

Inflační oříšek a mejdan soukromých fondů

Hlavní body

Inflační oříšek zůstává nerozlousknutý, ECB dál trvá na snižování sazeb

Kvůli překvapení ve formě nečekaně vysoké inflace odsunula BOE minulý týden první snížení sazeb ze srpna na listopad, zatímco ECB dál počítá s prvním snížením v červnu. Evropská centrální banka se svými výroky postupně sama zahnala do kouta a teď musí splnit, co slíbila, aby nebyla za blázna, ale nedopadne to tak stejně? Hlavní ekonom ECB Philip Lane řekl listu Financial Times(1), že Evropská centrální banka nevidí problém v tom, aby začala snižovat sazby dřív než Fed, a vzhledem k dostupným datům upouští od nejvyšší úrovně omezení. Zatímco ECB zahájí snižování až příští měsíc, Švýcarsko, Švédsko, Česká republika a Maďarsko už s ním začaly. Ve středu budou zveřejněny předběžné údaje o květnovém indexu německých spotřebitelských cen, a pokud budeme svědky dalšího nepříjemného překvapení, začne se na mysl vkrádat otázka, zda se ECB nechystá učinit politickou chybu.

Průzkum ZEW nedávno překvapil hodnotou 47, která je výrazně vyšší než průměr z posledních 10 let (19) a naznačuje sílící optimismus ohledně ekonomiky eurozóny. Z toho, že ekonomika eurozóny začíná navzdory základním sazbám, které ECB považuje za restriktivní, znovu růst, by měla Evropská centrální banka vyvodit, že hlavní příčinou mírné recese nebyly vysoké úrokové sazby, ale spíš krátkodobý šok způsobený válkou na Ukrajině a účinky inflace.

Růst mezd v eurozóně příliš nezeslábl a vzhledem k demografickému složení obyvatel může trh práce zůstat výrazně napjatější podstatně déle, než ECB očekává. Ve spojení se silnějším komoditním trhem a opětovným oživením ekonomiky tak vzniká nebezpečné podhoubí pro růst inflace, zejména pokud začne ECB rozvolňovat podmínky financování. Inflační tlaky navíc zesílí i geopolitika, zejména takto:

  1. Evropští ministři financí apelovali v pátek na země G7(2), aby zůstaly jednotné ve svém názoru, že Čína svými obchodními praktikami podkopává tržní ekonomiky. Což už nějakou dobu tvrdíme. Čím víc bude Čína tlačit na export, kterým chce řešit své hospodářské problémy, tím větší negativní reakci vyvolá. Ta bude zahrnovat zavádění celních tarifů a snahy o návrat výroby na domácí půdu, což bude postupně zvyšovat ceny zboží.
  2. Válka na Ukrajině a širší konflikt s Ruskem dotlačí země EU k překročení fiskálních limitů, aby mohly navýšit výdaje na zbrojení a nemusely přitom snižovat výdaje na veřejné blaho. To bude ve svém důsledku tlačit inflaci výš, protože se v Evropě zvýší míra investic a spolu s ní také poptávka po pracovní síle a po surovinách.

Soukromé kapitálové fondy si navzdory zvýšeným úrokovým sazbám vedou dobře

Překvapení z minulého týdne, kdy byla zveřejněna nečekaně vysoká čísla o britské inflaci, spolu s přehodnocením monetární politiky zasadilo ránu trhům s dluhopisy, které se propadly na všech frontách. Nejvíc však utrpěly nemovitosti, které klesly o 2,6 %, a zlato, které oslabilo o 2,9 %. Ani akciím z rozvojových trhů se vyhlídka na delší trvání vyšších úrokových sazeb nelíbila a propadly se o 1,5 %.

Ze všech tříd aktiv si nejlépe vedly veřejně obchodované soukromé kapitálové fondy, které posílily o 1,3 %, a zlepšily tak svůj celkový růst od počátku roku na 14,6 %. Lepšími výsledky už se může pochlubit jen zlato. Soukromým kapitálovým fondům se v minulosti vedlo nejlépe při nízkých úrokových sazbách, takže se dalo čekat, že jim vysoké sazby uškodí. Jak ale ukázal poslední rok, jsou soukromé kapitálové fondy třídou aktiv s nejlepšími výsledky a během jediného roku si připsaly 51,4 %.

Nejvíce k růstu indexu veřejně obchodovaných soukromých kapitálových fondů přispěla britská 3i Group, která zveřejnila své výsledky tento měsíc(3). Pozornost si získaly zejména vynikající výsledky firmy Action z jejího portfolia, která vykázala výrazný roční růst 28 % a LFL (like-for-like) růst 17 %, což je na evropskou maloobchodní společnost opravdu působivé. Action je nejrychleji rostoucí nepotravinový diskont v Evropě, který se může pochlubit více než 2300 prodejen a tržbami ve výši 8 miliard €. 3i Group a její investici do Actionu zmiňujeme proto, že někdy může být obtížné pochopit, v čem vlastně investoři získávají expozici, když vloží peníze do veřejně obchodovaných soukromých fondů. V zásadě ale získávají expozici ve firmách z různých odvětví a sází na to, že jim soukromé kapitálové fondy dokážou zajistit vyšší výnos než veřejné trhy.

Peter Garnry, hlavní akciový stratég

Peter Garnry začal pracovat v Saxo Bank v roce 2010 jako vedoucí kapitálové strategie. V roce 2016 se stal vedoucím týmu kvantitativních strategií, který se zaměřuje na aplikaci počítačových strategií na finanční trhy. Vytváří obchodní strategie a analýzy akciových trhů i jednotlivých firemních akcií pomocí pokročilých statistik a modelů.

Garnry přispívá do čtvrtletních předpovědí Saxo Bank a ročních Šokujících předpovědí a je pravidelným komentátorem na televizních stanicích, včetně CNN a Bloomberg TV. Finanční odvětví stále více používá počítačové programy pro zvládání obrovského množství informací a pro tvorbu lepších předpovědí. Garnry a jeho kolegové z týmu kvantitativních strategií vytvářejí automatické počítačové modely s tvorbou signálů a předpovědí pro širokou řadu finančních instrumentů. Obchodní přístup podporovaný kvantitativními modely je velmi dynamický a flexibilní i v proměnlivém tržním prostředí. Kromě kvantitativních strategií také vede volné akciové portfolio, na kterém ukazuje, jak vytvářet pozice na akciovém trhu a reagovat na průběh událostí. Peter Garnry absolvoval Copenhagen Business School a je držitelem charty CFA®. 

(1) https://www.ft.com/content/74b0bd6b-e7f3-4e96-bf3e-ee09e6fc3205
(2) https://www.reuters.com/world/g7-finance-summit-kicks-off-seeking-unity-ukraine-china-2024-05-24/
(3) https://www.3i.com/investor-relations/financial-news/2024/results-for-the-year-to-31-march-2024/

Dánská banka pro investory a tradery

Saxo Bank je důvěryhodná dánská banka pro investory a tradery, kterým poskytuje již více než 30 let prvotřídní obchodní platformu se všemi třídami aktiv a více než 71 000 instrumenty. Kromě investičních nástrojů můžete využít službu půjčování cenných papírů nebo úročení volné hotovosti v 18 různých světových měnách.

Více informací na:www.saxobank.cz/cs-cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688