ČSÚ (ČSÚ)
Z domova  |  30.05.2024 12:50:53

Jména Jakub a Eliška byla loni opět nejoblíbenější (+audio)

V roce 2023 se narodilo nejvíce chlapců se jménem Jakub a dívek se jménem Eliška. Obě jména jsou přitom populární dlouhodobě. Zatímco Jakub si drží pozici nejoblíbenějšího chlapeckého jména již od roku 2011, Eliška vládne mezi dívkami od roku 2012.

Tři nejčastější jména v roce 2023

„Mezi křestními jmény narozených chlapců byl v roce 2023 Jakub na první příčce potřinácté v řadě. Jeho prvenství začalo už v roce 2011, kdy v oblíbenosti přeskočil do té doby nejpopulárnějšího Jana. Jan se vloni dokonce propadl na třetí místo, druhou příčku obsadil Matyáš. Počínaje rokem 2011 byl Jan druhým nejoblíbenějším jménem celkem jedenáctkrát, na druhém místě ho kromě roku 2023 vystřídal Matyáš i v roce 2021,“ říká Marek Rojíček, předseda Českého statistického úřadu.

„Dívčím jménům opět vévodila Eliška a první příčku si v roce 2023 udržela už podvanácté za sebou. Druhou příčku obsadila Viktorie, jejíž popularita v posledních letech rychle stoupá. Mezi první desítku nejpopulárnějších dívčích jmen se dostala poprvé teprve v roce 2014. Po Elišce a Viktorii dostávaly narozené dívky nejčastěji jméno Anna. Ta byla třetí podruhé za sebou, mezi lety 2017 a 2021 se v oblíbenosti dívčích jmen držela na druhé pozici,“ doplňuje Marek Rojíček.

V regionálním srovnání byl loni Jakub nejoblíbenější v jedenácti krajích, jen v Praze, Královéhradeckém a Pardubickém kraji byl oblíbenější Matyáš. Mezi dívkami byla Eliška nejpopulárnější taktéž v jedenácti krajích. V Hlavním městě Praze a Pardubickém kraji byla pak první Anna. Na Vysočině byl počet Elišek a Viktorií shodný a tato dvě jména se zde podělila o první příčku.

Pořadí některých jmen se výrazně lišilo mezi velikostními skupinami obcí. Některá jména byla populární v malých obcích (do 2 000 obyvatel), méně populární ve středně velkých městech (mezi 2 000 a 50 000 obyvateli) a v největších městech (50 000 a více obyvatel) se těšila ještě menší oblíbenosti. „Například Štěpán se umístil v nejmenších obcích na jedenácté příčce, ve středně velkých městech na čtrnácté a v největších městech na 23. příčce. Mezi dívčími jmény to podobně bylo u Marie, která zaujala patnáctou, 22. a 23. příčku. Tato jména tak byla o něco populárnější v menších obcích než ve větších a největších městech,“ říká předseda ČSÚ.

„Opačný trend se týkal například jmen Daniel a Sára. Daniel byl v největších městech sedmým nejoblíbenějším chlapeckým jménem, ve městech střední velikosti jedenáctým a v nejmenších obcích osmnáctým. Sára v největších městech podle popularity skončila jedenáctá, poté obsadila ve středně velkých městech dvacátou příčku a v nejmenších obcích 21. příčku,“ vypíchl předseda ČSÚ.

Mezi lety 2022 a 2023 doznala některá jména nezanedbatelného snížení nebo zvýšení oblíbenosti. V první stovce chlapeckých jmen roku 2022 se do roku 2023 propadli o 23 příček Vladimír a Ivan. Naopak jména Theo a William nacházející se v první stovce v roce 2023 se těšila nárůstu popularity, která se projevila snížením pořadí o 22 příček. „Mezi dívkami z první stovky v roce 2023 byla jednoznačně největším skokanem Isabela. Od roku 2022 poskočila v pořadí o neuvěřitelných 52 příček. Dalším významným skokanem byla Olivie, která poskočila o 35 příček. Naopak největší propad z první stovky jmen v roce 2022 doznaly Monika a Melanie, obě o 31 příček,“ uzavřel předseda ČSÚ.

Celou prezentaci z tiskové konference si můžete prohlédnout zde.

 Kontakt

Jan Cieslar
tiskový mluvčí ČSÚ
E jan.cieslar@czso.cz | X @statistickyurad

Přílohy

  • csu_tz240530_jmena_jakub_a_eliska_byla_loni_opet_nejoblibenejsi.docx
  • Vyjádření Marka Rojíčka, předsedy Českého statistického úřadu (1)
    (soubor mp3)
  • Vyjádření Marka Rojíčka, předsedy Českého statistického úřadu (2)
    (soubor mp3)
  • Vyjádření Marka Rojíčka, předsedy Českého statistického úřadu (3)
    (soubor mp3)
  • Vyjádření Marka Rojíčka, předsedy Českého statistického úřadu (4)
    (soubor mp3)
  • Vyjádření Marka Rojíčka, předsedy Českého statistického úřadu (5)
  • Prezentace z tiskové konference
  • 20_nejcetnejsich_detskych_jmen_kraje_2023.xlsx
  • 100_nejcetnejsich_detskych_jmen_republika_2023.xlsx
 
 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688