Index Dow klesl o 1,06 % na 38 441,54 bodu, širší S&P 500 oslabil o 0,74 % na 5 266,95 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite se snížil o 0,58 % na 16 920,58 bodu. Index volatility VIX vzrostl o 10,53 % na 14,28 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se zvýšil o osm bazických bodů na 4,618 %. Ceny ropy klesly o 1,3 %, zlato odepsalo necelé procento a stříbro zlevnilo o 0,3 %. Bitcoin odepsal přes procento na zhruba 67 330 USD.

S&P 500 29. 5. 2024

"Středeční vývoj na akciovém trhu je primárně reakcí na to, co se děje na trhu s pevně úročenými cennými papíry, kde rostou výnosy dluhopisů. Situace odpovídá tomu, co se stalo již několikrát - jak byla přehodnocena očekávání ohledně sazeb, způsobilo to dočasně určité 'zažívací potíže' na akciovém trhu," uvedl analytik ze společnosti Horizon Investments Zachary Hill.

Rozporuplná očekávání míry a načasování snížení úrokových sazeb drží trh v napětí od začátku roku. Trvale vysoká inflace a komentáře bankéřů přiměly obchodníky zmírnit očekávání z několika snížení sazeb na pouhé jedno, které vyhlížejí v listopadu nebo prosinci.

Akcie ztrácely i po zveřejnění zprávy Fedu zvané Béžová kniha. Ten ukázal, že ekonomická aktivita v USA od začátku dubna do poloviny května dále rostla, ale firmy byly ohledně budoucnosti pesimističtější. Inflace se pak zvyšovala mírným tempem.

Tento týden se hlavní pozornost zaměří na páteční údaje o indexu výdajů na osobní spotřebu (PCE) v USA, který je preferovaným ukazatelem inflace pro Fed. Očekává se, že meziměsíčně index zůstane beze změny.

Nejhlubší pokles ve středu zaznamenaly energetické společnosti, které patří mezi firmy citlivé na vývoj úrokových sazeb. Oslabily také letecké společnosti v čele s American Airlines (-13,54 %), která snížila výhled zisku na druhé čtvrtletí. Výrazně naopak zpevnily akcie maloobchodní společnosti Abercrombie & Fitch (+24,32 %), a to díky zvýšení odhadu tržeb na letošní rok.

KOMPLETNÍ SHRNUTÍ STŘEDEČNÍ SEANCE NA WALL STREET: https://www.investicniweb.cz/americke-akcie-29-kvetna-2024