mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  29.05.2024 14:33:00

Estonsko podpoří startupy v oblasti deep-tech, obrany a zdravotnictví

29.05.2024 / 14:27 | Aktualizováno: 29.05.2024 / 14:33

Estonsko se může pochlubit nejvyšším počtem start-upů na obyvatele na kontinentu. Odvětví informačních a komunikačních technologií je hlavní hnací silou estonské ekonomiky, v roce 2023 tvořilo 8,9 % estonského HDP. Estonsko si ovšem vytyčilo, že ICT a start-upy by do roku 2030 měly tvořit až 30 % HDP. Dosažení tohoto cíle mají pomoci investice do obranných, zdravotnických a deep-tech řešení. Do rozvoje sektoru se mohou zapojit i české firmy.

Estonský startupový sektor vyprodukoval několik celosvětově známých značek, například Skype, TransferWise a Bolt. Právě tyto společnosti proslavily Estonsko jako zemi inovativních nápadů. Za úspěchem na poli start-upů stojí zčásti program e-rezidencí, který uděluje digitální rezidenční pobyty jednotlivcům z celého světa a přitahuje tak do estonských start-upů globální talenty i zahraniční investice. Podle nedávné zprávy se e-rezidenti podílejí na aktivitě v estonském start-upovém sektoru, a to významnou měrou - 38 %.

Navzdory působivým úspěchům však ani estonský start-upový sektor není bez problémů. Analytici předpovídají, že start-upy možná nebudou schopny dosáhnout předpokládaného cíle, tedy přispívat do roku 2030 k HDP Estonska 30 %. Toto zpomalení lze podle nich přičíst hned několika faktorům, včetně rostoucí selektivity investorů a poklesu mediánu ocenění startupů. Kromě toho se Estonsko potýká s překážkami, jako jsou rostoucí životní náklady a nedostatek kvalifikovaných pracovníků.

Aby si Estonsko udrželo pozici evropské start-upové velmoci, musí tyto výzvy řešit a pokračovat v investicích do stávajícího start-upového ekosystému. Jako nejperspektivnější oblasti byly vybrány právě deep-tech, obranné a zdravotnické start-upy. V této oblasti vznikly specializované fondy rizikového kapitálu, jako jsou Karma Ventures a Superangel. Nedávným příkladem úspěchu je Skeleton Technologies, společnost zabývající se čistými technologiemi, která získala masivní investice a buduje největší továrnu na superkondenzátory na světě.

Co se týče oblasti obrany, bylo v Tallinnu vybudováno regionální centrum NATO DIANA. Jde o akcelerační program na podporu spolupráce mezi začínajícími podniky, vojenskými odborníky, vědci a podniky s cílem vyvíjet špičkové technologie "dvojího užití", které mohou být přínosem jak pro civilní, tak i pro obranné aplikace v zemích NATO. Tallinnské centrum zahájilo činnost v červnu 2023.

Pohled do estonského inovačního centra: Latitude59

Jednou z klíčových událostí, které představují živou estonskou start-upovou scénu, je konference Latitude59. Konference se každoročně koná v Tallinnu a přitahuje různorodou skupinu start-upů, investorů a vedoucích představitelů průmyslu z Pobaltí i celého světa. V roce 2024 se akce zúčastnilo 3500 lidí, 200 řečníků, 600 investorů a 900 start-upů z 63 zemí světa.

Letošní ročník konference Latitude59 se zaměřil na zásadní témata, která formují budoucnost podnikání, včetně udržitelnosti, genderové rozmanitosti a hospodářského růstu. Akce se zúčastnilo téměř 300 start-upů, které soutěžily o finanční prostředky ve výši 1 milionu eur. Na 40 nejlepších přihlášených projektů představilo inovativní řešení a přitáhlo pozornost investorů a technologických nadšenců z celého světa.

Z Česka se konference zúčastnila například firma Dronetag, která se mimo jiné účastní výše uvedeného akceleračního programu DIANA. Celkem se za Česko zúčastnilo pět firem a pět investorů, kteří v Tallinnu hledali zajímavé příležitosti pro své fondy. V rámci konference se pak konala i přehlídka českého start-upového ekosystému se zástupci Technologické inkubační agentury CzechInvest.

Brána pro české inovace: Příležitosti v Estonsku

Rozvíjející se estonský start-upový sektor představuje pro české firmy a investory zajímavé příležitosti. Díky zavedené infrastruktuře, velkému množství talentů a příznivému regulačnímu prostředí nabízí Estonsko českým start-upům úrodnou půdu pro rozšiřování jejich podnikání a přístup na nové trhy. Čeští investoři zase mohou těžit z rozmanité škály inovativních start-upů.

Kontakty navázané na akcích, jako je Latitude59, mohou působit jako katalyzátor spolupráce mezi českými a estonskými podniky. Podporou sdílení znalostí a společných podniků mohou obě země vzájemně využít svých silných stránek a dále upevnit své pozice v rámci evropského inovačního prostředí.

Petr Preclík, obchodní diplomat Velvyslanectví ČR v Estonsku


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688