Ve městě Fukuoka proběhl seminář o českém chmelu a pivovarnictví
Dne 21. května 2024 uspořádalo Velvyslanectví České republiky v Tokiu seminář ve městě Fukuoka, na japonském ostrově Kjúšú, v rámci marketingového projektu na propagaci českého chmele a pivovarnictví. Cílem akce bylo seznámit místní pivovarníky a sládky s tradicí pěstování chmele v České republice a českým způsobem vaření piva.
Česká republika je třetím největším vývozcem chmele na světě. Japonsko je přitom pro naše exportéry stěžejním trhem. Český chmel tu odebírají všechny velké japonské pivovary a obliba českých surovin stoupá rovněž mezi menšími, řemeslnými pivovary. Na japonském trhu zároveň panuje velká konkurence mezi dovozci z různých zemí - v oblasti chmele se jedná zejména o Spojené státy americké a Německo. Z tohoto důvodu je třeba neustále zvyšovat povědomí o kvalitě a jedinečnosti chmele pěstovaného na našem území.
V úterý 21. května 2024 se ve městě Fukuoka na japonském ostrově Kjúšú uskutečnil seminář zaměřený na propagaci českého chmele a pivovarnictví. Cílem akce bylo seznámit místní pivovary a sládky s tradicí pěstování chmele v České republice, jakož i českým způsobem vaření piva, a dále s různými chmelovými odrůdami. Představen byl jak v Japonsku oceňovaný Žatecký poloraný červeňák, tak další varianty. Na místě se akce zúčastnilo 47 osob, dalších 22 zástupců pivovarů se připojilo online.
Po úvodním slovu honorárního konzula z Naha, pana Hidenobu Inamine, přednesla zemědělská diplomatka v Japonsku, slečna Veronika Vanišová, příspěvek věnovaný českému zemědělství a zahraničnímu agrárnímu obchodu s Japonskem. Následovala prezentace pana Keitaro Sakuraie ze společnosti Sapporo Breweries LTD. na téma používání českého chmele japonskými pivovary. Poté zazněla přednáška o produkci chmele a o jednotlivých chmelových odrůdách v podání pana Zdeňka Rosy a teoretickou část akce zakončila prezentace pana Luca Lafontaina, hlavního sládka pivovaru Godspeed, o českém ležáku, recepturách založených na českém chmelu.
V druhé části semináře proběhla degustace pivních vzorků. Poté byla otevřena volná diskuse, která pokračovala i dlouho po oficiálním ukončení akce. Účastníci měli rovněž možnost přivonět si pro tuto akci speciálně dovezeným chmelovým šišticím. Pro některé z hostů to bylo vůbec poprvé v životě, kdy se mohli dotknout nezpracovaného chmele, neboť tato surovina se do Japonska dováží v podobě slisovaných granulí.
Doufáme, že napříště se i díky tomuto proběhlému semináře na Kjúšú setkáme s více po česku uvařenými ležáky a dalšími pivy z českých surovin.
Poslední zprávy z rubriky Ze světa:
Přečtěte si také:
Prezentace
25.06.2024 Streamovací platformy z pohledu investora:…
21.06.2024 Ceny nových iPhonů letí dolů. Teď jsou v…
21.06.2024 Investujte a vybudujte si dodatečný příjem…
Okénko investora
Petr Lajsek, Purple Trading
Olívia Lacenová, Wonderinterest Trading Ltd.
Apple se stává první značkou s celosvětovou hodnotou 1 bilion dolarů
Štěpán Křeček, BHS
Ceny v zemědělství dál klesají. Data z České republiky vévodí evropským statistikám
Jiří Cimpel, Cimpel & Partneři
Jakub Petruška, Zlaťáky.cz
Ali Daylami, BITmarkets
Miroslav Novák, AKCENTA
Domácí ekonomika v 1. čtvrtletí vzrostla, ale čekala se trochu lepší čísla