mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  29.05.2024 11:33:00

Belgická vláda rozhodla o financování výstavby dvou výzkumných a testovacích vodíkových center v Antverpách a

29.05.2024 / 11:24 | Aktualizováno: 29.05.2024 / 11:33

Belgie se profiluje jako evropské centrum produkce a dovozu i tranzitu zeleného vodíku a zejména jako hlavní partner v oblasti využití vodíku pro německý průmysl.

Belgie chce svoje dosavadní zaměření na dovoz čistého vodíku přes belgické přístavy, jeho využití zejména v chemickém průmyslu a další distribuci čistého vodíku skrze síť spojující Antverpy s Německem přes Liege i skrze napojení do Charleroi u hranic s Francií doplnit o oblast vodíkového výzkumu: na podzim r. 2023 vláda schválila investici do výstavby dvou výzkumných a testovacích center v Antverpách a Charleroi.

Program s názvem "Vodíkové testovací zařízení", který řídí ministryně energetiky Tinne Van der Straeten a státní tajemník pro plán obnovy Thomas Dermine, bude mít rozpočet 16,2 milionu Euro, z toho 7,5 milionu Euro bude čerpáno vládou v rámci unijního Národního plánu pro obnovu.

Cílem bude v obou centrech výzkumu realizovat řadu rozsáhlých výzkumných a vývojových projektů v oblasti zeleného vodíku s průmyslovými subjekty se zaměřením na dekarbonizaci průmyslu.

Tato dvě centra budou využívána jako sdílené infrastruktury, které budou otevřeny externím partnerům, jako jsou univerzity, výzkumné ústavy a průmysl, k provádění experimentů. Obě zařízení by měla být uvedena do provozu v roce 2026. Bude je spravovat Institut von Karman.

V Charleroi bude areál tohoto projektu o rozloze 2,5 hektaru napojen na budoucí vodíkovou distribuční síť. Společně s dalšími subjekty bude tvořit průmyslový park čistých technologií. Využití tohoto výzkumného centrem již avizovala celá řada subjektů, jako např. společnost AGC pro analýzu plazmatu, konsorcium BeBlue pro výzkum vesmíru nebo společnosti Haffner, která se specializuje na obnovitelné zdroje energie a vyrábí vodík z biomasy. Bruselská univerzita ULB na místě vybuduje vlastní zařízení.

Pro vodíkové centrum Antverpy byla vybrána lokalita v přístavu, do níž bude vodík dodáván prostřednictvím připojení k páteřní síti. Ekosystém bude sdružovat hráče z chemického průmyslu a námořní dopravy, jako jsou Compagnie Maritime Belge (CMB), společnost zaměřená na technologické inovace Sirris nebo průmyslová nadnárodní společnost Atlas Copco.

Pro české subjekty v oblasti výzkumu a z průmyslu se nabízí příležitost navázat již v této přípravné fázi spolupráci s oběma výzkumnými centry. To umožní se v budoucnu připojit k belgickým výzkumným a průmyslovým projektům. Ty mohou být být zajímavé z českého hlediska také svým napojením na německý trh.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688