ods.cz (ODS)
Důchody a penzijní  |  28.05.2024 16:11:00

Důchodová reforma je správná, její odložení by znamenalo problémy pro současné důchodce

(www.ods.cz) Poslanci začali sněmovní týden v úterý 28. května projednáváním návrhu důchodové reformy v prvním čtení. Vláda Petra Fialy je zodpovědná a po dlouhých letech přichází s odvážnými kroky, které dlouhodobě přispějí ke stabilizaci penzijního systému. Podle poslankyně Jany Bačíkové z ODS neměly předchozí vlády na reformu odvahu, pouze o ní mluvily a samy přiznávaly nutnost reformy důchodového systému. Vládní koalice je připravena reformu hájit – občané i stát si to zaslouží.

„Poslanecká sněmovna dnes v 1. čtení projednává návrh důchodové reformy, který pomůže stabilizovat penzijní systém v zemi. V České republice se potýkáme s klesající porodností, zároveň se věk dožití prodlužuje a my na to musíme reagovat. Další odkládání řešení současné situace by přineslo velké problémy nejen současným důchodcům, ale i jejich dětem a vnoučatům. Sedmdesát procent občanů České republiky je toho názoru, že reforma je skutečně nutná. Naše důchodová reforma, jejímž cílem je poskytnout všem generacím férové zabezpečení v důchodu, navíc obsahuje řadu prorodinných i solidárních opatření,“ řekl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

 

Důchodová reforma je jedním z nejdůležitějších politických témat posledních let, především proto, že se týká všech současných občanů republiky i budoucích generací. Minulé vlády neměly odvahu s reformou přijít, pouze o ní mluvily a samy přiznávaly nutnost reformy důchodového systému. Právě proto je jasné, že opozice ví, že tato reforma je správná, ale průzkumy jejich marketérů jim naznačují, aby se stavěli proti. Už dnes vnímáme, že je na reformu pozdě, nicméně čím déle bychom reformu odkládali, tím by kroky musely být radikálnější. S projednáváním nás čeká dlouhý politický souboj. Jsme připraveni reformu hájit. Občané i stát si to zaslouží,“ řekla členka výboru pro sociální politiku a poslankyně ODS Jana Bačíková.

 

„Navržené změny za Starosty podporujeme nejen jako koaliční kompromis, ale jako nutnost pro naplnění jednoho z cílů důchodové reformy a to je dlouhodobá finanční udržitelnost 1. pilíře starobních důchodů v situaci, kdy nám bude populace více stárnout. Během jednání ve Sněmovně jsme nicméně dále připraveni o navržených změnách jak s opozicí, tak s odbornou veřejností jednat, zejména proto, aby lidé měli ve výsledek co největší důvěru v potřebnost a nutnost reformy. Vzhledem k dopadům důchodové reformy také považujeme za nutné dále pracovat na potřebných opatřeních, a to ve vztahu ke spořícímu pilíři, protože si myslíme, že náš důchodový systém by neměl stát na jedné noze, tak, jak stojí teď. Budeme také velmi silně podporovat to, aby proběhla informační kampaň, která vysvětlí důsledky jednotlivých změn a ukáže generacím dvacátníků a třicátníků, jakým způsobem by se ve vztahu ke svým důchodům měli chovat a jak by se měli připravit, aby důchod opravdu splnil jejich očekávání. Věřím, že možnosti k tomu jsou,” poznamenal místopředseda poslaneckého klubu Starostů Viktor Vojtko.

 

„Rád bych řekl pár slov k tomu, nakolik předkládané změny můžeme nazvat reformou a nakolik je můžeme nazvat pouze parametrickými úpravami. V situaci, kdy bychom přecházeli z jednoho systému do druhého, což by v případě důchodové reformy znamenalo opuštění průběžného důchodového systému a přechod k systému fondovému, pak bychom hovořili o transformaci důchodového systému. A právě v současné situaci, kdy zásadně měníme parametry současného systému, je přesně na místě název reforma. To znamená, že do Poslanecké sněmovny předkládáme reformu a já věřím, že naše reforma získá jasnou podporu,“ řekl místopředseda rozpočtového výboru a poslanec TOP 09 Miloš Nový.

 

„Jsem velmi rád, že naše vláda předložila do Poslanecké sněmovny důchodovou reformu a že se dostáváme k jejímu projednávání – právě to dělá naši vládu odvážnou. Předchozí vláda tuto svou deklarovanou ‚prioritu číslo jedna‘ nikdy nenaplnila. Pokud ale, stejně jako oni, ani my nic neuděláme, tak lidé, kteří půjdou do důchodu za 20 let, budou mít důchody přibližně o třetinu nižší. Každý má ale právo na důstojný důchod. Ať už jde o současného seniora, nebo člověka, kterého důchodový věk teprve čeká. Důležité je také říct, že důchodová reforma nijak neovlivní současné seniory a výši jejich důchodů. Nejde o mezigenerační konflikt důchodců proti zbytku populace, jak to někteří často staví. Právě naopak – je to snaha, abychom se konfliktu teď i do budoucna vyhnuli,” uvedl předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek.


 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688