Redakce (Kurzy.cz)
Z regionů  |  28.05.2024 18:41:00

Trutnov má nové logo (video)

Trutnov, jakožto sebevědomé, moderní a energické město, které ale nezapomíná na své tradice, nechce být pozadu ani v rámci své prezentace navenek. Ve spolupráci s organizací Czechdesign, která má bohaté zkušenosti v oblasti designu a architektury, uspořádalo soutěž na vznik nové vizuální identity města. „Dlouhodobě usilujeme o kvalitní komunikaci se svými občany, a tak se stále snažíme hledat nové cesty pro předávání informací i získávání zpětné vazby. Vizuální identita není jen logo, hlavičkové papíry a vizitky. Je to soubor nástrojů, které organizace nebo instituce používá ke své prezentaci. Tato identita zjednodušuje orientaci, protože na první pohled je zřejmé, kdo se sdělením přichází,“ říká Michal Rosa, starosta města Trutnova, a dodává, že „možnosti původního vizuálního stylu z roku 2008 jsou dnes již vyčerpány a nepostačují nástrojům moderním komunikace.“


Nová vizuální identita

Vítězi soutěže a autory návrhu jsou grafičtí designéři z HMS Design. Grafické studio z Prahy má za 24 let svého působení na kontě více než 500 projektů, například jednotný vizuální styl pro Českou filharmonii, Akademii múzických umění v Praze, město Cheb či Zentivu, a. s. Pro Trutnov se rozhodli ctít zavedenou legendu draka. „Symbol a legenda draka jsou s městem natolik spojené, že pro nás bylo zásadní je zachovat i v nově vzniklé značce. Samotný symbol je jednoduše použitelný, jednak jako pozadí pro text, nebo jako oživení fotografie. Někdy se pouze mihne, jako by nechtěl rušit. Nepřebíjí informace ani na sebe nestrhává pozornost,“ popisuje koncept Martin Strnad z HMS Design.

Základním prvkem jednotného vizuálního stylu města Trutnova je značka, která se skládá z názvu města "Trutnov" vypsaného titulkovým písmem ELZA a z graficky upravené začáteční litery "T", jež tak přímo odkazuje na silný příběh města. Typograficky tvoří základ návrhu písmo Elza, které doplňuje Arial. Hlavní barvou identity je nebesky modrá a vedlejší dračí zelená. „Mám radost, že autoři zachovali dračí symboliku a rozvinuli ji moderním a hravým způsobem. Na rozdíl od dráčka z různobarevných kostiček se totiž dračí téma zdaleka nevyčerpalo. Naopak jeho obliba stále roste. Věřím, že je správné, že autoři nepřichází s dalším vyobrazením draka, novou interpretací jeho vzhledu. Drak je vlastně z větší části skrytý a jeho trvalou přítomnost odhaluje jen konec ocasu,“ hodnotí Michal Rosa.

Cena nové vizuální identity včetně loga je 500 tisíc Kč bez DPH. Město však prostřednictvím Turistického informačního centra Trutnov získalo na její pořízení 85% dotaci.

Soutěž

Na začátku vyhlášení soutěže projevilo zájem 48 studií a grafiků. Z nich bylo vybráno 5, kteří postoupili do dvoukolové soutěže. V její porotě usedli dva zástupci za město a tři odborní porotci a společně vybrali vítěze. „Autorům se podařilo nalézt originální formu a emotivní výraz, návrh zaujal sympatickou hravostí. Stylizovaný ocas draka v názvu města nabízí jasně rozpoznatelnou vazbu na Trutnov. Variabilita tohoto prvku a jeho použití na široké škále materiálů zaručuje dlouhodobou životnost loga. Rozhodujícími faktory, proč zvítězilo studio HMS, je vysoký komunikační potenciál a promyšlenost celku,“ dodává členka odborné poroty Kristina Fišerová, grafická designérka, pedagožka na Fakultě designu a umění Ladislava Sutnara.

Implementace nové identity

S novou vizuální identitou se lidé mohli přijít seznámit v úterý 28. května 2024 do kina Vesmír, kde se konala prezentace za účasti vedení města i tvůrců nové identity. Nyní bude město prvky nového vizuálního stylu postupně zavádět. Implementace se týká jak veřejných prostor (například orientační systém městského úřadu), tak komunikačních kanálů (nový vzhled Radničních listů, webových stránek, hlavičkových papírů) i propagačních předmětů. Do budoucna by se nová identita mohla propsat i do některých organizací a společností zřízených městem.

Manuál vizuální identity města Trutnova je dostupný na adrese manual.trutnov.cz.


Nove´ logo - uka´zka aplikace 2.png, obrázek se otevře v novém okně

Nove´ logo - uka´zka aplikace 3.png, obrázek se otevře v novém okně

Nove´ logo - uka´zka aplikace 1.png, obrázek se otevře v novém okně

ikona souboruTZ - Trutnov ma´ nove´ logo.pdf



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688